luni, 1 februarie 2010

Despre thalidomidă – remember

Probabil, puţini oameni cunosc, astăzi, ce este thalidomida. Pentru a vă scuti de căutări, iată : thalidomida (Thalidomide în engl.) este un medicament produs şi comercializat, între anii 1957 şi 1961, de compania farmaceutică germană Chemie Grunenthal sub numele de Contergan. Medicamentul a fost utilizat ca tratament împotriva greţurilor de dimineaţă şi insomniilor şi a fost prescris, cu precădere, gravidelor, fiind considerat, la vremea respectivă, a avea efecte secundare neglijabile sau deloc.

Astăzi, thalidomida este considerată a fi responsabilă de producerea de malformaţii congenitale în cca. 17 până la 20000 de cazuri „primare” (după unele surse 100000), deoarece s-au semnalat şi cazuri de deformaţii congenitale semnalate la descendenţii copiilor ale căror mame au utilizat thalidomida. Iată mărturia lui Hans Ruesch, istoric medical: „un număr estimativ de 10.000 de copii - dar probabil mult mai mulţi - au fost nascuţi în întreaga lume ca focomelici, deformaţi, unii cu mâini sub forma de înotătoare crescute direct din umeri; cu membre atrofiate sau lipsă; ochi şi urechi deformate; organe genitale încrescute; absenţa unui plămân; o mare majoritate dintre ei născuţi morţi sau morţi la scurt timp după naştere” (fotografia este preluată de pe www.voxpublica.org).

Cum a fost posibilă o asemenea tragedie? Simplu, medicamentul respectiv a fost lansat pe piaţă fără a fi suficient testat. În acea perioadă, procedurile de testare erau mai simple decât astăzi, prezumtivele efecte colaterale erau urmărite pe o perioadă mult mai scurtă de timp etc., iar dacă, la toate acestea, adăugăm şi lăcomia producătorilor de medicamente, obţinem o explicaţie mai mult decât satisfăcătoare.

Interesant este faptul că, deşi retrasă oficial în 1961, thalidomida continuă să fie fabricată şi utilizată în scopuri medicale şi astăzi, pentru tratamentul unei forme rare de lepră, în SUA, respectiv împotriva SIDA, în Africa.

Alte fotografii cu persoane afectate de thalidomidă, nu neapărat copii aici, şi aici, şi aici. Un articol interesant despre thalidomidă găsiţi aici.

Ar mai fi posibilă o astfel de tragedie astăzi? Aş vrea să spun că NU, dar promovarea suspectă a vaccinului împotriva pandemiei de AH1N1, sau a celui împotriva cancerului de col uterin, mă fac să fiu destul de circumspect. În plus, informaţii precum cele de mai jos mă pun foarte serios pe gânduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu