luni, 24 mai 2010

Atac la tata lu' Zeus

Este peste tot şi nicăieri. Din când în când apare la tembelizor şi debitează platitudini, dar vorbeşte rar şi asezat, pe un ton care nu admite replică. I s-a dus buhul ce e om deştept, dar prea puţini sunt în stare se precizeze în ce constă „deşteptăciunea” asta. A ştiut să se ţină departe de scandalurile politichiei dâmboviţene. Ei, a avut şi „ieşiri”, a fost un an premier, dar a ieşit cu faţa curată şi din asta. A reuşit, lucru extrem de rar, să fie acceptat şi respectat (!?) şi de stânga şi de dreapta. E cel mai longeviv funcţionar public din România, şi nu orice funcţionar, ci ditamai guvernatorul BNR, şi asta, desigur, fiindcă e mai pur şi mai frumos decât Afrodita, cea născută din spumele mării.

Zilele trecute am văzut-o pe madam Tatoiu delirând pe un post de televiziune: spunea că, dacă guvernul României aka piticania Bok nu ar fi reuşit să perfecteze acordul cu FMI, acum nu ar mai fi existat România! Ai, să mori tu, cucoană? Da’ dacă n-ar fi fost Isărescu? Păi, dacă n-ar fi fost Isărescu, vă spun eu, nu numai România nu ar fi existat, dar nici Europa, nici America, nimic, nimic. Sau, poate că nu ştiţi că nici Dumnezeu nu s-a apucat să facă lumea până nu a primit ok-iul de la Mugur Isărescu, dat, fireşte, prin Adrian Vasilescu, că Mugur era prea ocupat cu macrostabilizarea.

Da ... ia să facem noi un mic efort de memorie. Vă mai amintiţi perioada aceea îngrozitoare, a primilor ani de după ’89, cu o inflaţie de 200-300%, cu privatizări mizerabile, cu jaf la drumul mare? Perioada aceea cu haos politic, dar şi economic, cu mineriade, concedieri, reîmproprietăriri, ţepe de miliarde ş.a.m.d.? Perioada în care câţiva „băieţi deştepţi” au făcut averi colosale, în timp ce marea masă a populaţiei a sărăcit îngrozitor? Hai, că nu au trecut secole, nici decenii ... Aşa ... şi cine a fost guvernator al BNR în perioada când s-au petrecut toate aceste mizerii? Păi, Mugur Isărescu, bineînţeles. Aha ...

Da’ cum se face că, totuşi, până acum mai nimeni nu şi-a permis să îl critice, necum să îl înjure pe marele Isărescu?

Ia uite ce scrie aici, negru pe alb. Va să zică Isărescu ştia de ani de zile că urmează să fie tăiate pensiile! A ... şi de ce n-a spus nimic? Aşa e el, mai discret, nu?

Că sunt idiot, ştiu ... dar nu-mi place, aşa, să mi-o spună Isărescu verde’n faţă. Nu vi se pare că toată chestia asta e aşa ... nu ştiu cum. Adică, guvernatorul BNR a ştiut de ani de zile un lucru de o importanţă deosebită pentru această ţară, pentru poporul ei, şi nu l-a spus nimănui! Nu zic să fi ieşit la TV, da’ să-i fi suflat măcar Bokului la ureche: vezi, bă, că trebuie să tai pensiile, taie-le acum cu 5%, că pe urmă va trebui s-o faci cu 15% şi- fi bai. A trecut un an şi jumătate de când acest guvern nenorocit conduce ţara ... Bok 1, 2, 3, 4 ... care-i deosebirea? Bun, a trecut un an jumate şi Bok n-a suflat o vorbuliţă despre asta, dimpotrivă. Păi, nu spunea el nu de mult că sunt bani suficienţi pentru pensii şi salarii? Şi cred că ar fi spus şi-acum, dacă n-ar fi hotărât Băselu că nu mai sunt. Băselu sau Isărescu? Asta-i întrebarea.

Puţini dintre noi cunosc, cu adevărat, care este rolul băncilor naţionale, şi cum se face că, în general, conducerea acestor bănci nu se schimbă odată cu schimbările politice, nicăieri în lume. Chiar nu vi se pare curios: au câştigat ceilalţi alegerile, pleacă toţi. Care toţi? Păi, pleacă femeia de serviciu de la şcoală sau de la primărie, pleacă apoi şi directorii de şcoli şi spitale, pleacă ceilalţi directori, de pe la direcţii, pleacă prefecţii, pleacă miniştrii ... ei, aici e o problemă, mai sunt unii care sunt, aşa, mai deştepţi, şi nu pleacă – de ăsta, de Predoiu, aţi auzit? Bun, ajungem şi la şefii de servicii, aici chestiunea e puţin mai delicată ... unii pleacă, alţii mai rămân, depinde ... sunt cazuri şi cazuri. Şi mai rămân două persoane, care nu pleacă nicidecum. Unul e patriarhul, pe ăsta nu poţi să-l clinteşti, că e pus de Dumnezeu acolo ... şi, în general, e băiat bun. Başca faptul ce statul nu are nicio treabă cu biserica, atâta că mai dă şi el nişte firimituri, acolo, pentru construirea/renovarea unor lăcaşe de cult, vreo 400 de milioane, o nimica toată pentru nu-ş’ce catedrală ... chestii din astea. Al doilea e guvernatorul BNR, şi e şi mai şi. Da’ chiar, de ce nu ar putea fi, schimbat, la o adică, guvernatorul BNR?

Hm ... de aia, pentru că, de fapt, statele – şi nu mă refer aici doar la România, sau în special la România – sunt conduse nu de reprezentanţii lor mai mult sau mai puţin aleşi: preşedinţi, parlamentari etc., ci de reprezentanţii finanţelor internaţionale. Toate statele. Să fiu mai clar: Băsescu nu poate şi nu va putea niciodată să-l demită pe Isărescu, Isărescu pe Băsescu, oricând!

Bun. Asta-i situaţia. Ce-i de făcut? Pai, în primul rând, Isărescu ar trebui să-si facă treaba. Şi dacă nu vrea, sau nu poate? Ei, atunci lucrurile se complică serios. Lucrurile sunt oricum complicate fiindcă sunt extrem de puţini cei care înţeleg cu adevărat rolul lui Isărescu, si prin urmare au expectanţe reale cu privire la acesta.

Presimt că, în zilele următoare voi mai avea ocazia să vorbesc despre BNR şi guvernatorul ei, despre viaţa, activitatea şi apartenenţa la diferite grupuri şi organizaţii, nu neapărat benefice României etc. Dar cel mai mult aş dori ca Isărescu să înceapă să lucreze serios şi să spună adevărul ... să nu mai vină cu „şopârle” precum cea menţionată ... Fiindcă altfel nu ştiu unde vom ajunge ....

UPDATE: Atâta am auzit că Antonescu chiulangiu, doarme’n bocanci, e repetentul clasei ş.a.m.d. Acu’ ce să zic? Drept e că, într-o clasă cu tocilari ca Băsescu, Boc, Udrea, să nu mai vorbesc de Hoară sau EBA, e foarte greu să fii premiant. În ceea ce priveşte partea cu chiulul, nu ştiu, mie omul mi se pare destul de active. Iar faptul că a avut – să-i zicem tupeu – de a spune lucrurilor pe nume, chiar în condiţiile în care asta presupune să „sară la beregata” lui Isărescu ... mmm, asta e ceva. Gând în gând! Se-ncinge meciul ... Rău de tot. E ... vom vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu