luni, 7 iunie 2010

Un pic de socoteală

Să zicem că un automobilist trebuie să meargă undeva şi calculează că, dacă ar merge viteza medie de 60 de km/h, ar ajunge exact în momentul potrivit.

Dar, cum socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de-acasă, din anumite motive, este nevoit să parcurgă prima jumătate a drumului cu o viteză mai mică, să zicem cu 40 de km/h. Cu ce viteză medie trebuie să parcurgă cea de-a doua jumătate a drumului astfel încât să se încadreze în timpul stabilit?

Dar dacă, pe prima jumătate a drumului viteza era încă şi mai mică, să zicem 30 de km/h?

*
* *

Bine, hai să vedem răspunsul.

N-are nicio importanţă lungimea drumului, dar, ca să ne fie mai uşor, să presupunem, în primul caz, că ea ar fi fost de 240 de km. La o viteză de 60 de km/h, asta înseamnă 4 ore, da? Ok, jumătate din drum e 120 de km. La o viteză de 40 de km/h, asta înseamnă 3 ore, nu? Adică, pentru restul de 120 de km îi rămâne doar o oră, în alte cuvinte viteza cerută trebuie să fie de 120 de km/h.

Cam mult, nu? Aşa-i că nu vă aşteptaţi, că vă gândeaţi, mai degrabă, la 80 de km/h? Că, doar dacă facem o medie, 40 şi cu 80 dă media 60, nu? Ei, uite că nu-i aşa. Nu-i 80, e 120.

Şi în al doilea caz? Hai să zicem tot 240 de km. Jumătate înseamnă 120 de km. Parcurşi cu 30 de km/h, însemnă exact 4 ore. Cât timp avea la dispoziţie pentru toată distanţa? Tot 4 ore. Aha, deci s-a dus timpul. Mai are de făcut 120 de km şi nicio secundă, nici cu viteza luminii nu se mai încadrează. Nasol.

Ei, are vreun rost problemuţa asta?

Nu ştiu, dar eu zic aşa. Dacă pică acum guvernul Boc şi vine un guvern normal, va fi foarte-foarte greu să reintrăm, să zicem, pe creştere. Nu greu, foarte greu.

Dar, dacă ne coim până-n toamnă, nu va mai fi greu, va fi, pur şi simplu, imposibil. Asta e. Asta-i miza. Ce alegem?

2 comentarii:

  1. De ce să pice guvernul? Ca să vină Udrea cu altă gaşcă? Orice s-ar întâmpla, omul de rând nu are nimic de câştigat. Se desenează coaliţii, se fac speculaţii, în timp ce economia se duce în cap. Cer înnorat, posibile precipitaţii sub formă de grindină...

    RăspundețiȘtergere
  2. Matematic, inteleg, in rest, simt ca dispare orice semn de logica. Nu in ce spui. In ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere