miercuri, 23 martie 2011

Leapşa cu muzica de film

Am primit de la Lilick o leapşă, cu privire la muzica de film preferată. Şi ... am ales. Ierarhia e mai mult sau mai puţin aleatoare. Aşadar:

1. Nicolae Kirculescu – Moment muzical pentru pian şi orchestră. Este vorba de genericul emisiunii „Teleenciclopedia” (de la min 2.06 încolo, cred). Da, ştiu, „Teleenciclopedia” nu este un film, nici măcar unul documentar, ci o emisiune de televiziune compusă din ami multe filme documentare. Ok, şi? „Teleenciclopedia” a fost, vreme de mulţi ani, unul din puţinele motive, poate singurul, pentru care eu şi, probabil, multe alte sute de mii de români se simţeau îndemnaţi să deschidă televizorul. Săptămână de săptămână, aşteptam cu încredere reîntâlnirea cu „Teleenciclopedia”, cu muzica pe care tocmai o ascultaţi, cu vocile speciale, cu un timbru aparte, ale prezentatorilor: Moţu’ Pittiş, Mariana Zaharescu sau Lucia Mureşan.



2. Mikis Theodorakis – Zorba. Cu un Anthony Quinn inegalabil. Celebra scenă a dansului începe din minutul 6.30. De unde vine muzica? Muzica vine de pretutindeni şi de nicăieri. E o descărcare de energie nervoasă şi fizică, o capodoperă, o nebunie. Şi cinci mii de ani de istorie balcanică.



3. Ei, da, a fost una dintre actriţele mele preferate ... în tinereţe ... Nevena Kokanova. Sunt şi aici, probabil, nişte amintiri: decorul sărăcăcios, chiar meschin, "mileul" de pe masă (mai lipseşte peştele de sticlă) şi doi oameni care nu se pot iubi ... dar se iubesc. Şi ... ce-ar fi de spus? Nimic, priviţi şi ascultaţi.



4. Muzica lui Yevgheniy Doga pentru Tabor uhodi v nebo (sau Şatra, cum a fost cunoscut la noi), e pur şi simplu ... nu ştiu cum s-o descriu. Dragoste şi pasiune la un popor de nomazi. Şi ceva din nemărginirea stepei ruseşti. O realizare de geniu a regizorului Emil Loteanu. Ei, şi chiar dacă Loli Phabay – Hop, hop, hop mi se pare cea mai cunoscută secvenţă muzicală, eu prefer, totuşi, prologul:



5. Şi, nu în ultimul rând ... Lyudmila Gurchenko. Poate nu o atât de mare cântăreaţă, dar o actriţă exemplară, şi o femeie foarte frumoasă ... Şi ... greu de ales o secvenţă reprezentativă. Dar, pentru că nu vreau să-mi alung şi ultimii vizitatori, iat-o pe Lyudmila Gurchenko interpretând rolul principal din filmul „Mama” realizat după povestea „Capra cu trei iezi”. O realizare excepţională, o bijuterie a filmelor pentru copii. (Nu ştiu a cui e vocea în română. Varianta în rusă e aici.)


2 comentarii:

  1. Multumesc pentru nominalizare. Maine va aparea leapsa si pe blogul meu. Foarte interesanta lista cu muzica din filme.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru leapşă şi cer scuze pentru întărziere...
    http://valungureanu.toateblogurile.ro/2011/03/29/leapsa-cu-muzica-de-film/

    RăspundețiȘtergere