vineri, 26 august 2011

Puşcării memorabile


O fotografie dintr-o staţiune de odihnă, oameni bucurându-se de binefacerile vacanţei? Da, la prima vedere aşa ar părea, numai că, de fapt, ceea ce vedeţi e un aspect din închisoarea San Antonio, de pe Insula Margarita, din Venezuela. În acest loc, care găzduieşte aproximativ 20.000 de deţinuţi, regulile nu sunt prea diferite de cele din lumea „de-afară”, ba, poate, chiar mai relaxate. Cam tot ceea ce e interzis într-o închisoare tradiţională, şi nu numai, aici este permis: telefoane mobile, arme, droguri etc., asta ca să nu mai vorbim de petreceri, distracţii etc., cu o singură condiţie, care, de altfel, funcţionează şi „afară”: aceea ca deţinuţii să aibă suficienţi bani pentru a şi le putea permite. Singura restricţie se referă la părăsirea locului de detenţie.
  

Ceea ce se întamplă acolo nu face, de altfel, decât să repete experienţa unei alte închisori latinoamericane, Pavon, din Guatemala. Acolo, guvernul guatemalez a cedat, încet-încet, atribuţiunile conducerii închisorii către deţinuţi, adoptând o poziţie de indiferenţă totală faţă de ceea ce se întâmpla între zidurile aşezământului. Aşa se face că, de exemplu, un deţinut mai puternic şi-a putut construi propria vilă, cu două nivele şi cu jacuzzi, în perimetrul închisorii. Închisoarea ajunsese să dispună de fabrici proprii de droguri, restaurante de lux, era frecventată de prostituate etc. Totul a luat sfârşit în anul 2006, când, în urma unei razii energice a poliţiei, închisoarea Pavon a fost „normalizată”.


În alt colţ de lume, în Norvegia, aflăm închisoarea Halden Felgsel , care dispune de facilităţi demne de un hotel de lux: televizor cu ecran plat, baie, bucătărie, frigider, living, lumină naturală. Deţinuţii au la dispoziţie o bibliotecă, sală de muzică, bază sportivă, compusă din mai multe terenuri, sală de gimnastică etc. Lipsesc, din păcate, barul, discoteca şi serviciul de room-service, spre marea nemulţumire a lui Behring Anders Breivik, autorul carnagiului de pe insula Utøya, şi a colegilor săi, care ispăşesc aici diferite pedepse.

Tot în Norvegia, pe o altă insulă, Bastøy, funcţionează prima închisoare prima ecologică din lume. Este un loc superb, cu plaje şi câmpuri întinse care se întind ca într-o rezervaţie naturală.


Deţinuţii se autogospodăresc în libertate totală, iar când nu muncesc, joacă tenis, călăresc, şi chiar înoată, atunci când apele Mării Nordului permit acest lucru. Pe insula Bastøy, deţinuţii primesc lecţii de ecologie şi agricultură, fiind învaţaţi să cultive eficient pământul în grădini sau sere încălzite cu energie solară, să recicleze diferite materiale etc.



În Austria, pentru violatori precum Fritzl, găsim Centrul de Justiţie Leoben, o închisoare care arată, mai degrabă, ca o multinaţională. Fiecare celulă dispune de baie, bucătărie, birou, unele din ele fiind proiectate pentru cupluri.

În vremea asta, în România ... e încă destul de cald, nu găsiţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu