joi, 27 octombrie 2011

Justiţie ...

Filmuleţul de mai jos ESTE şocant. El prezintă execuţia publică a unui om, într-o ţară africană. Victimei i se dă, pur şi simplu, foc, şi este arsă de vie. Nu daţi click dacă nu vreţi să vedeţi aşa ceva.

Ce a făcut acel om, atât de îngrozitor, încât să fie astfel pedepsit? Din punctul meu de vedere, este irelevant. Din punctul meu de vedere, chiar şi cei mai odioşi criminali ar trebui să aibă dreptul la demnitate personală.

Se pune, în schimb, întrebarea: ce anume îi determină pe călăii lui să procedeze astfel? Vreţi să ştiţi adevărul? Chiar vreţi? Ok.

Ceea ce îi motivează pe acei oameni să procedeze astfel este neprihănirea lor morală, faptul că ei sunt „fără păcat”, în timp de victima lor este, se pare, atins de unul din cele mai grele păcate: sodomia.

Ei, da, sodomia este un mare păcat, un păcat „strigător la cer”, în orice cultură, în orice civilizaţie ... pe când crima ... crima e o mare virtute. Pentru că ... aţi auzit de vreun mare erou care a ajuns mare erou practicând sodomia? Pe când criminalii ... justiţiarii ...

Niciun „păcat” nu justifică uciderea unei alte persoane. Toţi oamenii au dreptul la viaţă şi la demnitate. Da, chiar şi cei care nu respectă acest drept altora, da, chiar şi ei ... toţi.

Acesta este un punct de vedere umanist şi constituie unul din reperele foarte ferme care îl despart de orice filosofie religioasă. Niciodată un adevărat umanist nu va cere, nu va susţine şi nu va încuraja batjocorirea şi uciderea unei persoane într-un asemenea mod. Aşa ceva pot face numai „puritanii” religioşi ... indiferent de numele zeului la care pretind că se închină.

6 comentarii:

  1. "Din punctul meu de vedere, chiar şi cei mai odioşi criminali ar trebui să aibă dreptul la demnitate personală."

    Daca un astfel de gunoi ti-ar viola sau omori o persoana draga, sunt sigura ca ti-ai schimba punctul de vedere, Adita draga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fara indoiala, daca s-ar intampla asa ceva as fi foarte-foarte indurerat. Dar nu si manios.
    Apropo, ai observat ca, atunci cand esti coplesita de durere (daca ti s-a intamplat vreodata) nu poti simti manie? Nici nu poti intelege ce ti se intampla, dar sa te gandesti si la razbunare, la torturi etc.
    Si inca un lucru: cred ca toti oamenii sunt "persoane dragi" cuiva. De ce persoanele gradi mie sunt mai altfel decat persoanele dragi altcuiva?

    RăspundețiȘtergere
  3. trebuie sa treaca sute de ani pana cand putorile astea africane se vor civiliza.

    RăspundețiȘtergere
  4. Justiția în esență înseamnă folosirea răului împotriva răului. Răul în principiu este întotdeauna un bine făcut prost și deci cine este împotriva binelui făcut prost este împotriva binelui. Răul este începutul și sfârșitul binelui, fără rău, binele nu ar putea avea nici început și nici sfârșit.

    Eu nu am nimic împotriva justiției, împotriva răului pus tot împotriva răului, însă bune sau rele pot fi numai mijloacele față de niște anumite scopuri, iar după părerea mea scopul trebuie să fie viața. Dacă viața trebuie să fie utilă sau trebuie să aibă un sens, atunci viața este un mijloc și nu un scop, iar dacă viața nu este scopul, atunci moartea este scopul.

    Când discutăm despre "oameni buni" sau "oameni buni", discutăm despre "oameni unelte", despre faptul că viața trebuie să fie o unealtă a morții.

    Prin urmare numai ceea ce nu are viață poate fi bun sau rău pentru că altfel discutăm despre un vânat bun sau rău. Pentru ca un animal să fie bun sau util, el trebuie vânat, iar până nu îl omorâm și nu îl gătim, el nu poate fi bun.

    În concluzie, atunci când discutăm de "oameni buni" și "oameni buni", discutăm despre oameni care trebuie să se vâneze unii pe alții.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am mai văzut nu demult un videoclip asemănător, filmat tot în Africa, dar de acea dată victimele erau acuzate de vrăjitorie.
    Și acolo erau o grămadă de comentarii anonime despre cum aceste "maimuțe" africane ar trebui să se civilizeze. Dacă v-ați gândi puțin înainte de a comenta impulsiv, v-ați da seama că și rasa albă a trecut tot prin aceleași etape de dezvoltare ca și africanii. Și albii omorau cu cruzime, în trecut, oameni pe care îi acuzau de vrăjitorie sau erezie. Inchiziția e celebră pentru torturile aplicate ereticilor.
    În plus, puteți fi convinși că astfel de crime odioase împotriva celor "vinovați" de sodomie s-ar întâmpla și la noi în plină stradă, dacă nu ar exista legea să te bage în închisoare pentru asta. Sunt sigură că numai teama de închisoare îi oprește pe unii membri ai grupării "Noua Dreaptă" să procedeze astfel cu homosexualii la noi în țară.
    În orice caz, exact așa cum spune și Adrian, ultimul lucru la care ar trebui să te gândești atunci când se întâmplă ceva odios e răzbunarea și pedepsirea crudă a vinovatului. Perpetuarea violenței nu duce spre nimic, nu face decât să dea naștere la și mai multă violență.
    Apropo, nu-mi vine să cred că există oameni cu mintea atât de liberă ca Adrian, care să poată afirma că toți oamenii au dreptul la demnitate personală, chiar și cei care nu respectă acest drept altora. Este o afirmație cu care puțină lume poate fi de acord, pentru că suntem egoiști, ne gândim mereu doar la binele propriu și ne grăbim mereu să facem pe justițiarii și să plătim răului cu rău.

    RăspundețiȘtergere