marți, 15 mai 2012

Victor Ponta, zgârcit cu academicienii

Solicitarea adresată membrilor Academiei Române, de către primul ministru Victor Ponta, cu privire la verificarea acuzaţiilor de plagiat care au fost aduse ministrului educaţiei, Ioan Mang, a fost primită cu răceală şi nervozitate de membrii înaltului for ştiinţific, mărul discordiei fiind reprezentat de sumele pe care ar trebui să le primească academicienii, în urma realizării acestei acţiuni. Practic, primul ministru a propus o sumă fixă, de 4 lei, impozabili, pentru fiecare lucrare verificată, arătând că aceasta este şi suma pe care o vor primi profesorii care vor corecta lucrările candidaţilor la examenul de bacalaureat din vara acestui an:
Domnii academicieni ar trebui, de asemenea, să ţină cont de faptul că sumele care vor trebui alocate pentru realizaea acestei acţiuni nu au fost prevăzute în buget. Va trebui, aşadar, să facem o rectificare de buget pentru a putea efectua aceste plăţi şi este probabil să alegem o soluţie similară celei găsite în cazul pensionarilor, şi anume plata într-un număr de 16 rate lunare, a declarat iniţial premierul Victor Ponta. Şi nu, nu este doar o problemă financiară, e şi o problemă etică. Nu ne putem permite, mai ales acum, în aceste condiţii, să creăm o nouă inechitate socială, o nouă clasă de „băieţi deştepţi”, care să fie plătiţi de două sau de trei ori mai mult decât alţii, pentru un efort similar. Nu, nu voi ceda pretenţiilor academicienilor.
Ulterior, după trei ore negocieri aprinse, pus în faţa ameninţării academicienilor de boicotare a sesiunii speciale de verificare a lucrărilor ministrului educaţiei, premierul şi-a nuanţat poziţia, arătându-se dispus să majoreze sumele datorate academicienilor:
Au fost câteva ore de negocieri pline de substanţă, în care mi-am expus punctul de vedere, şi, de asemenea, domnii academicieni şi l-au expus, cu claritate, pe al lor. Am înţeles că există, cel puţin la nivel teoretic, posibilitatea ca unele lucrări ale ministrului educaţiei să depăşească net, din punct de vedere al conţinutului ştiinţific, nivelul mediu al unei lucrări de bacalaureat, şi, deşi, sincer, nu cred într-o astfel de posibilitate, am fost de acord să majorez cu până la 100%, adică până la 8 lei, impozabili, pe fiecare lucrare verificată, dar numai pentru lucrările cu conţinut ştiinţific original foarte ridicat.
Se pare, însă, că academicienii nu au agreat integral nici această propunere a premierului Ponta.
Primul ministru şi-a bătut, pur şi simplu, joc de noi, a declarat, la adăpostul anonimatului, un distins academician. Pur si simplu, nu există, nu poate exista nicio comparaţie între conţinutul ştiinţific original al unei lucrări de bacalaureat, de nivel mediu, şi vreuna din lucrările domnului ministru. E vorba, pur şi simplu, de kilograme, de zeci de kilograme, sute şi mii de pagini, fără nicio contribuţie ştiinţifică originală, iar noi ar urma să fim obligaţi să citim toate această maculatură, ca să gasim ... ce? Să găsim că nu există niciun element ştiinţific original, şi până la urmă să fim plătiţi cu zero lei, zero bani? Nu, nu, nu, refuzăm să ne apucăm de treabă în aceste condiţii. Domnul prim ministru, dacă vrea să fie cinstit, să ne plătească la kilogram, nu la conţinut ştiinţific.
Negocierile continuă şi astăzi (pamflet).

UPDATE: Ministrul Mang şi-a prezentat demisia! În locul său a fost numit interimar Liviu Marian Pop. E o numire care m-ar putea face să cred că învăţământul românesc ar mai putea avea o şansă. Succes, domnule Pop!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu