vineri, 9 aprilie 2010

Leapşa lui dom ’profesor

Am primit o leapşă de la dom’ profesor. E o leapşă destul de tristă, fiindcă mă face să văd că mi-am petrecut destul de mulţi ani într-o adevărată hibernare intelectuală. Dar, până la urmă, e bună şi o astfel de leapşă la ceva ... să îmi aducă aminte de lucrurile cărora ar trebui, cu siguranţă, să le dedic mai mult timp. Mulţumesc, dom’ profesor.

Aşadar:

1. Citatul tău preferat dintr-o poezie scrisă de Eminescu?

Să fie ăsta?



2. Care sunt poeţii tăi preferaţi de naţionalitate română?

Da ... să zicem: Păunescu – ei, da, ce vă miraţi? -, Macedonski, Dinescu, Bacovia...

3. Care sunt poeţii tăi preferaţi, străini?

Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, Esenin, Mallarme, Tagore, Neruda

4. Poeţii contemporani preferaţi:

Păi … Păunescu … Şi Dinescu

5. Scriitorii preferaţi:

Da ... Dostoievski, Tolstoi, Saint-Exupéry, Stephen Covey (se pune?!), Karl May, Jules Verne, Victor Hugo, Mark Twain (ultimii patru, în copilărie), Ernesto Sabato

6. Scriitorii contemporani preferaţi:

Hm … nici nu ştiu … Covey, Sabato, Coelho, Fowles

7. Ultima piesă de teatru văzută:

Mda ... Nu am mai văzut o piesă de teatru de nu mai ştiu când. În liceu mergeam la aproape toate spectacolele teatrului din localitatea, vreo cinci sau şase pe an, însă de mulţi-mulţi ani … nimic. Îmi este imposibil să răspund onest la această întrebare, dar menţionez trei piese de teatru pe care le-am văzut, cu siguranţă : Bădăranii (Goldoni), Tache, Ianke şi Cadâr (V.I.Popa) şi Vlaicu-Vodă (Al. Davilla)

8. Ultimul spectacol de operetă vazut:

Ei, aici e aici. Nu ştiu. Şi nu ştiu nici măcar care e deosebirea dintre operă şi operetă. De ce neapărat operetă? Mă rog …

Am văzut, cu foarte multă vreme în urmă, ceva în genul ăsta, dar habar nu am ce, taman la Odessa … Poate să fi fost şi balet, nu mai ţin minte … Oricum, opera a fost superbă … mă refer la clădire.

9. Cărţile preferate:

O carte preferată, la care să mă întorc iarăşi şi iarăşi, nu am. Dar … prima carte pentru care am pierdut o noapte, nelăsând-o din mână până când am terminat-o (aveam vreo nouă-zece ani)a fost Lupta pentru foc, de J. H. Rosny Aîné. Când a murit Winnetou (Karl May), am plâns o zi întreagă. M-a încântat Micul Prinţ (Saint-Exupéry), am citit cu interes Crimă şi pedeapsă, Fraţii Karamazov (Dostoievski), Alexis Zorba (Nikos Kazantzakis), Învierea (Tolstoi)... ar fi mai multe.

10. Cu ce scriitori, dacă unii dintre ei ar trăi şi azi, ţi-ai dori să fii prieten:

Cu Aziz Nesin şi Şalom Alehem.

11. Ce carte scrisă deja ţi-ar fi plăcut să fie scrisă de tine şi de ce:

Ha, ha… Am tras cu ochiul la ce-a scris dom’ profesor … mi-ar fi plăcut şi mie să scriu o teză de doctorat de 17 pagini, şi să fie mai importantă decât un vagon de alte teze … n-a fost să fie.

Dacă mă gândesc la drepturile de autor, atunci, fără îndoială, mi-ar fi plăcut să scriu Biblia

Revenind, la gânduri mai serioase, cred că mi-ar fi plăcut să scriu Micul Prinţ. E o carte deosebită, frumoasă … mie îmi place.

Trimit leapşa mai departe Mihaelei, lui Lilick, şi oricui trece pe-aici şi doreşte acest lucru.

4 comentarii:

  1. Sensibil raspuns la prima intrebare!


    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc frumos pentru nominalizare. Îmi fac timp zilele acestea să răspund şi eu. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa leapsa. O sa ma gandesc sa raspund. Daca nu o voi face prea devreme, e pentru ca eu nu prea ma pot decide ce carte mi-a placut mai mult, sau ce carte mi-ar fi placut sa scriu eu. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru vizita si comentariu. Blogul "Educatie libera" nu este al meu, eu doar am postat citeva pareri. In schimb am un blog in romaneste, care pe linga politica (scuze, dar sintem afectati de ea) scriu noutati sau articole despre abordarea invatamintului la domiciliu. Daca sinteti interesat, puteti sa-mi faceti o vizita la http://enjoyinghomeschooling.wordpress.com

    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere