vineri, 4 iunie 2010

O nouă mostră de prostie şi iresponsabilitate marca Bok

Printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sandu Golcea a fost repus în funcţia de inspector şcolar general al judeţului Timiş.

Dar, cine este Sandu Golcea? Este fostul şi, se pare, actualul inspector şcolar general al judeţului Timiş. Liberal. Sau, fost liberal, nu ştiu. Oricum, numirea sa s-a făcut în timpul guvernării liberale a lui Călin Popescu Tăriceanu. După alegerile parlamentare din 2008, noua coaliţie de guvernământ l-a „zburat” pe Golcea de la inspectorat. În locul său a fost numit pesedistul Aurelian Sima. Mai precis, în 6 mai, Golcea preda succesorului său şefia inspectoratului. Considerând, se pare, pe bună dreptate, că înlăturarea sa din funcţie a fost abuzivă, Sandu Golcea a atacat decizia în justiţie. Şi justiţia i-a dat dreptate! Astfel că, drept urmare a acestei decizii judecătoreşti, ministrul de atunci, Ecaterina Andronescu l-a repus în funcţie. Încă îninte de sosirea ordinului ministrului, Sandu Golcea s-a prezentat, însoţit de un executor judecătoresc la vechiul/noul loc de muncă pentru a-şi prelua funcţia. Nu a fost vorba de nicio predare/primire, deoarece, se pare, vechii sau mai noii colegi ai lui Sandu Golcea nu au dorit să îl reîntâlnească. Astfel că, prezentă la „eveniment”, media nu a prea avut ce consemna. Mai mult, excesiv preocupat să o şteargă cât mai „englezeşte”, unul dintre adjuncţii săi, pedelistul Marin Popescu ar fi agresat, se pare, un cameraman. A doua zi, echipa lui Sima a răsuflat uşurată. De la Bucureşti a sosit ordinul ministrului Andronescu, care, la art. 1 îl repunea în funcţie pe Golcea, iar la art. 2 îl suspenda! În aceste condiţii, echipa Sima rămânea să gireze în continuare treburile la inspectoratul şcolar. Nu pentru multă vreme, însă, fiindcă, in urma părăsirii de către PSD a coaliţiei de guvernare, Sima era, la rândul său, „zburat” din instituţie, în locul său fiind numită pedelista Mariana Eftimie.

Această saga avea însă să continue. În februarie 2010, ministrul Funeriu îi făcea lui Golcea o ofertă „greu de refuzat” în ministerul domniei-sale. Un liberal în ministerul lui Funeriu? Şi, pentru ce? Sau, de ce? Ei, în guvernul Boc se mai regăsesc şi alte nume de foşti liberali: Vlădescu, Predoiu ... nu ştiu. Poate a fost vorba doar de o ofertă pentru „a-i închide gura”, sau poate a fost o ofertă „pe bune”, nu ştiu. Şi nici nu mă interesează. Cert este că Golcea a continuat să se judece cu ministerul şi a câştigat. De data asta, se pare că definitiv. În afară de repunerea în funcţie, ministerul a fost obligat să îi plătească şi drepturile salariale restante, pentru perioada de suspendare abuzivă, în sumă de vreo 50.000 lei. Odată cu Golcea, revin în funcţie şi alţi doi adjuncţi ai săi.

Ok. Se pun câteva mici întrebări. Din ce bani va plăti ministerul despăgubirile datorate echipei Golcea şi cheltuielile de judecată? Întrebarea mi se pare puţin redundantă, pentru că răspunsul mi se pare destul de clar. Nu se taie salariile tuturor dascălilor cu 25% de la 1 iunie? Aşa că problema banilor nu e prea importantă ...

Dar, mai sunt şi alte aspecte. Din ziua în care a fost demis abuziv s-au întâmplat multe lucruri în învăţământul timişean. Examenele elevilor, repartizarea în licee, reduceri de activitate, comasări de şcoli, titularizarea cadrelor didactice, numiri pe posturi, pensionări, demiteri de directori, numiri de directori, reparaţii, reabilitări etc. Toate, absolut toate aceste lucruri au fost girate, direct sau indirect, de inspectorul şcolar general din acel moment, Sima sau Eftimie. Numai că, destituirea lui Golcea fiind ilegală, la fel de ilegale au fost şi numirile noilor inspectori şi toate actele pe care aceştia şi-au pus semnătura! Asta e adevărata problemă, iar dimensiunile ei mă îngrozesc.

Cum se va rezolva situaţia? Cine va răspunde? Mărturisesc că habar n-am, dar cred că ar trebui să răspundă cineva.

Ce s-ar întampla, de exemplu, dacă instanţa ar constata că examenele de anul trecut, şi nu numai, au fost organizate în condiţii de ilegalitate şi, pe cale de consecinţă, le-ar anula? Nu este posibil? De ce să nu fie posibil, de vreme ce aceste examene au fost organizate de inspectori numiţi ilegal? Şi dacă este aşa, i-aş întreba pe elevi şi părinţi, cine îşi bate joc de drepturile elevilor, profesorii, care organizează acţiuni de protest pentru a cere respectarea drepturilor lor legale, sau un guvern incompetent care nu respectă nicio lege şi produce asemenea încurcături? Îmi dă cineva un răspuns?

2 comentarii:

  1. Romania a pierdut prestigiul in lume, si respectul fata de sine, si in tara..
    Nu are un Stil de conducere, nu are profil
    ...ne-am dezbarat de Comunism, dar conducem dupa acelasi sistem pentru ca " NU stim altfel "
    se condu7ce in stil piramidal " de sus in jos " pe baza politica,Funktionari sint numiti pe baze politice si nu pe baza de merite profesionale..
    un inspector scolar, ar trebui sa fie anterior cel putin un director de liceu...
    si nu un profesor...
    Cine nu doreste sa fie dat afara din motive politice, refuza sa fie numit pe post " din motive politice " si daca accepta acest post sub aspect politic, trebuie sa fie de acord cu demiterea din aceleasi motive...daca ai ceva Mindrie si Demnitate!

    O demagogie deplorabila !
    Iar instanzele nu fac decit sa incurce si mai mult problemele, un cerc vicios in lant,
    caci si actualul inspector, poate la rindul sau sau al ei, sa dea in judecata Ministerul..
    Dar ce sa mai vorbim : fatul ca un subaltern se proceseaza cu Ministerul.. und esti Caragiale ???

    Semneaza Adorata

    RăspundețiȘtergere
  2. mai mult decit atit ! o decizie justitiara, trebuie de fapt sa statueze " un principiu" adica nimeni nu este permis sa fie demisionat pe baza politica; deci automat si inspectorii care au fost activi inaintea acestor musketari... sa fie financiar despagubiti,retroaktiv, precum si toti inspectorii din tara, care au avut aceiasi " soarta".
    si apoi mai vine un capitol f. hazliu : propunerea pe un post si mai mare: director peste inspectori"... te intrebi cine ar putea sa preia aceasta functie de dimensiuni aproape cosmice ?????????
    ce calitati ar trebui sa aiba Domnia sa ?
    un Manager poate cu activitate de peste 2 decenii, in functii de conducere, in minister ?????
    dar cum functionarii sint scimbati, cu iuteala vintului, cum poate cineva acumula experienta necesara, pt. aceasta misiune de dimensiuni supra- galactice ?
    Ce rost, ce sens ar avea un asemena Post ?
    Desigur : in Romania totul este posibil !

    Semneaza Adorata

    RăspundețiȘtergere