marți, 29 mai 2012

Copie la indigo

Câţi dintre adolescenţii din ziua de azi ar mai putea, oare, să explice originea expresiei „copie la indigo”?

Cu siguranţă, nu toţi, dar asta nu e, în mod necesar, o dovadă de ignoranţă. Pentru că, da, aceşti tineri, nu au avut, precum părinţii lor, „şansa” de a putea utiliza o singură tehnologie de copiere a unui document, anume aceea bazată pe hârtia de indigo.

Progresele înregistrate, în ultimele decenii, în domeniul copierii şi imprimării documentelor, sunt de-a dreptul uimitoare. Din ce în ce mai fiabile, mai performante şi, nu în ultimul rând, mai accesibile din punct de vedere al preţului, imprimantele şi multifuncţionalele au devenit accesorii extrem de obişnuite în gospodăriile noastre. De la hârtia de indigo de acum nu foarte mulţi ani, la imprimantele şi copiatoarele de astăzi, diferenţa este fantastică şi nu există niciun termen de comparaţie. Cu o excepţie, una singură, dar notabilă: cea reprezentată de preţ.

În esenţă, a copia un document cu ajutorul indigoului, nu e chiar aşa de economic. Numai că, practic, nimeni nu folosea un indigo o singură dată, ci îl refolosea de un număr oarecare de ori, până când calitatea copiei realizate scădea atât de mult, încât abia se mai putea citi.

Din păcate, lucrurile stau neplăcut de asemănător şi cazul tehnologiilor moderne de imprimare, cea mai mare parte a costurilor unui astfel de proces fiind, în continuare, reprezentată, de consumabile, numite şi tonere sau cartuşe. 

Din punct de vedere al calităţii, utilizarea cartuşelor originale, „de firmă”, este, desigur, dezirabilă. Pe de altă parte, o asemenea opţiune este atât de proastă, din punct de vedere al costurilor, încât foarte puţini utilizatori şi-o pot permite. Şi atunci, ce altceva e de făcut pentru un utilizator care doreşte, totuşi, să folosească imprimanta?

În principiu, două lucruri, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale.

Prima opţiune e aceea a reumplerii (refill-ului) tonerelor. E o soluţie populară, dar nu totdeauna cea mai fericită. Depinde de modul în care este făcută această reumplere, şi de către cine. În general, nici imprimantele, şi nici tonerele nu sunt făcute pentru refill, aceasta constituind, mai degrabă, o opţiune artificială. Chiar dacă refill-ul are loc în cadrul unei firme specializate, nimeni nu oferă vreo garanţie cu privire la calitate, riscul fiind, astfel, preluat, în întregime, de utilizator. Şi, în cazul unor astfel de tonere, se pot întâmpla diferite accidente, dincolo de faptul că diferenţa de calitate între un document imprimat cu un cartuş original si unul imprimat cu un cartuş reumplut este, de cele mai multe ori, semnificativă.

Din fericire, există o alternativă convenabilă.

De regulă, pentru fiecare marcă, sau tip de cartuş, există mai mulţi producători, cel „original”, deţinătorul mărcii, şi cei care oferă produse compatibile, de regulă la un preţ mult inferior. Acesta este factorul obiectiv de diferenţiere. Factorul subiectiv este reprezentat de „încredere”. În multe situaţii, cumpărătorii preferă produsele originale, tocmai din acest motiv.

Vestea bună este că, acum, cumpărătorii se pot bucura de ambele avantaje. Firma Toner Europe este specializată în comercializarea tonerelor de calitate, la preţuri foarte rezonabile, pentru cele mai cunoscute tipuri şi mărci de imprimante laser: Toner Canon, Toner HP, Toner Samsung, Toner Brother etc. Toate produsele sunt riguros testate, din punct de vedere calitativ, încă de pe banda de fabricaţie, astfel încât la utilizatorul final nu ajung decât produse corespunzătoare. 

Produsele pot fi comandate, online sau telefonic , din orice colţ al ţării, putând fi livrate, prin curierat rapid, în maximum 24 de ore, sau pot fi ridicate direct, de la showroomul din Bucureşti. Modalitatea de plată este flexibilă, fiind acceptate atât plata în numerar, cardurile (online sau la showroom), precum şi transferul bancar.

Când Michael Schultz realiza, in 1981, comedia „Copie la indigo”, cu siguranţă nu se gândea că va veni o zi în care această tehnologie omniprezentă va fi uitată. Dar, cum ar fi putut fi altfel, cu imprimantele laser moderne şi tonerele de la Toner Europe?

Ne despărţim de trecut râzând ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu