luni, 3 ianuarie 2011

Secretele puterii

NICIODATĂ SĂ NU-ŢI PUI ÎN UMBRĂ SUPERIORUL
Ai întotdeauna grijă să-i faci pe cei mai presus de tine să ţi se simtă superiori. În dorinţa de a le fi pe plac sau de a-i impresiona, nu depăşi măsura etalându-ţi talentele – rişti să pierzi tocmai aprecierea pe care ţineai s-o câştigi. Fă astfel ca superiorii tăi să pară mai valoroşi decât sunt şi vei ajunge pe culmile puterii.
NU TE ÎNCREDE PREA MULT ÎN PRIETENI, ÎNVAŢĂ SĂ TE FOLOSEŞTI DE DUŞMANI
Fii precaut cu prietenii – te vor trăda cu atât mai repede cu cât le vei trezi mai multă invidie. În plus, devin răsfăţaţi şi tiranici. Angajează pe un fost duşman şi îţi va fi mai loial ca un prieten, pentru că are tot interesul să-ţi dovedească loialitatea sa. De fapt, ai mai multe motive să te temi de prieteni decât de duşmani. Dacă nu ai duşmani, fă-ţi-i.
ASCUNDE-ŢI INTENŢIILE
Ţine oamenii în stare de incertitudine, evitând să le împărtăşeşti vreodată intenţiile şi scopurile tale. Dacă nu ştiu nimic despre ce ai de g’nd să faci, nu vor putea să se pregătească să riposteze. Indu-i în eroare cât mai mult, învăluie-i într-o perdea de fum, astfel încât să nu-şi dea seama ţelurile tale decât când va fi prea târziu ca să ţi se mai împotrivească.
SPUNE ÎNTOTDEAUNA MAI PUŢIN DECÂT ESTE NECESAR
Atunci când încerci să impresionezi oamenii prin cuvinte, cu cât spui mai mult, cu atât pari mai neînsemnat şi mai puţin stăpân pe situaţie. Chiar atunci când emiţi banalităţi, ele vor avea un aer de originalitate dacă rămân vagi, ambigue, sibilinice. Oamenii puternici fac impresie şi intimidează evitând să dea explicaţii. Cu cât vorbeşti mai mult, cu atât rişti să-ţi scape prostii mai mari.
REPUTAŢIA CONTEAZĂ ENORM – APĂRĂ-ŢI-O DIN TOATE PUTERILE
Reputaţia este piatra unghiulară a puterii. Numai pe ea se poate întemeia capacitatea de a intimida şi de a obţine victoria; dacă îţi pierzi reputaţia, devii vulnerabil şi vei fi atacat din toate direcţiile. Păstrează-ţi o reputaţie ireproşabilă. Fii mereu vigilent faţă de orice asalt poenţial şi zdrobeşte-l înainte de a deveni periculos. Între timp, învaţă cum să-ţi distrugi duşmanii adâncind breşele din zidul reputaţiei lor, apoi dă-te la o parte şi lasă opinia publică să-i ducă la spânzuratoare.
IEŞI ÎN EVIDENŢĂ CU ORICE PREŢ
Oamenii judecă totul numai după aparenţe – ceea ce nu se vede nici nu există. Nu te lăsa niciodată dizolvat în anonimatul unei gloate, pentru că rişti să te trezeşti îngropat în uitare. Ieşi în evidenţă. Fă-te remarcat, cu orice preţ. Atrage asupra ta, ca un magnet, atenţia tuturor, creându-ţi o imagine mai mare, mai luminos colorată şi mai aureolată de mister decât imaginea amorfă, timidă şi stupidă a masei.
PUNE-I PE ALŢII SĂ MUNCEASCĂ ÎN LOCUL TĂU, DAR ATRIBUIE-ŢI TOATE MERITELE
Foloseşte-te de înţelepciunea, de cunoaşterea şi de alergătura altora în vederea atingerii scopurilor tale. Nu numai că astfel îţi vei economisi timpul şi energia, dar îţi vei crea şi o aureolă ca de zeu în privinţa eficienţei. Până la urmă, cei care te-au ajutat vor fi daţi uitării, dar lumea îşi va aminti de tine. Nu fă niciodată tu însuţi ceea ce poţi pune pe alţii să facă în locul tău.
FĂ OAMENII SĂ VINĂ LA TINE – LA NEVOIE, FOLOSEŞTE O MOMEALĂ
Când obligi pe cineva să acţioneze, tu eşti cel care stăpâneşte situaţia. Este întotdeauna ami bine să-ţi determini duşmanul să vină la tine, ocazie cu care ăşi abandonează propriile sale planuri. Ademeneşte-l cu momeli irezistibile – şi apoi treci la atac. Cărţile cele mai bune se află în mâna ta.
ADJUDECĂ-ŢI VICTORIA PRIN FAPTE, NICIODATĂ PRIN VORBE
Orice triumf de moment pe care crezi că l-ai obţinut prin dispute verbale este, în realitate, o victorie a la Pyrrhus: resentimentele stârnite sunt mai puternice şi durează mai mult decât orice schimbare temporară de opinie. Este o mult mai grăitoare dovadă de forţă să-ţi raliezi punctul de vedere al celorlalţi prin acţiunile tale, fără să rosteşti nci un cuvânt. Nu explica: demonstrează!
PERICOL DE CONTAMINARE: EVITĂ-I PE CEI NEFERICIŢI ŞI GHINIONIŞTI
Se poate muri şi din suferinţa altcuiva – stările emoţionale sunt la fel de contagioase ca şi bolile. Poate că ai impresia că dai o mână de ajutor unui om aflat pe cale să se înece, dar nu faci decât să-ţi grăbeşti propria nenorocire. Uneori, cei nefericiţi atrag nefericirea; nu numai atât: ţi-o pot transmite şi ţie. Înconjoară-te de oameni fericiţi şi norocoşi.
FĂ-TE INDISPENSABIL
Ca să-ţi păstrezi independenţa, trebuie să fii util şi acceptat. Cu cât eşti considerat mai necesar, cu atât vei fi mai liber. Fă-te indispensabil oamenilor, fă-i să creadă că fericirea şi prosperitatea lor depind de tine şi dă-le asigurări că nu au a se teme de nimic încredinţându-ţi-le. Nu-i învăţa prea multe, astfel încât să nu se poată descurca fără tine.
DEZARMEAZĂ-ŢI VICTIMA PRIN SINCERITATE CALCULATĂ ŞI GENEROZITATE SELECTIVĂ
O atitudine sinceră şi onestă poate acoperi o duzină de manevre incorecte. Până şi cei mai suspicioşi dintre oameni îşi abandonează circumspecţia în faţa gesturilor frumoase. O dată ce o asemenea generozitate calculată creează o fisură în armura lor de vigilenţă, îi poţi înşela şi manipula după cum vrei. Un dar oferit la momentul potrivit – un fel de cal troian – va servi de minune scopului tău.
CÂND CERI AJUTORUL CUIVA, FĂ APEL LA INTERESUL, NICIODATĂ LA BUNĂVOINŢA SAU LA RECUNOŞTINŢA PERSOANEI SOLICITATE
Dacă trebuie să soliciţi ajutorul unui aliat, nu te osteni să-i aduci aminte de sprijinul pe care i l-ai acordat în trecut sau de faptele tale bune – va găsi întotdeauna o modalitate de a te refuza. În loc de aceasta, fă-l să înţeleagă că un anumit aspect din cererea ta ori din alianţa voastră îi va servi propriului său interes şi ai grijă să-i prezinţi cu insistenţă profitul, exagerându-i dimensiunile. Va reacţiona cu entuziasm doar la gândul câştigului personal.
ZDROBEŞTE-ŢI DUŞMANUL ŞI LASĂ-L FĂRĂ SUFLARE
Toţi marii conducători de la Moise încoace au ştiut că un duşman de temut trebuie zdrobit şi lăsat fără suflare. (Uneori lecţia asta i-a costat scump.) Oricât ar părea el de inofensiv, acoperit de cenuşă, tăciunele rămas pâlpâind va sfârşi întotdeauna prin a reaprinde vâlvătaia. Ai mult de pierdut oprindu-te la jumătatea drumului decât parcurgându-l până la capăt: duşmanul îşi va reveni şi va căuta să-şi ia revanşa. Zdrobeşte-l nu numai fizic, ci şi psihic.
PRETINDE-TE PRIETEN, DAR ACŢIONEAZĂ CA SPION
Toţi marii conducători de la Moise încoace au ştiut că un duşman de temut trebuie zdrobit şi lăsat fără suflare. (Uneori lecţia asta i-a costat scump.) Oricât ar părea el de inofensiv, acoperit de cenuşă, tăciunele rămas pâlpâind va sfârşi întotdeauna prin a reaprinde vâlvătaia. Ai mult de pierdut oprindu-te la jumătatea drumului decât parcurgându-l până la capăt: duşmanul îşi va reveni şi va căuta să-şi ia revanşa. Zdrobeşte-l nu numai fizic, ci şi psihic.
FOLOSEŞTE-ŢI PROPRIA ABSENŢĂ PENTRU A-ŢI SPORI PRESTIGIUL
Produselor banalizate le scade preţul. Dacă lumea te vede şi te aude de dimineaţă până seara, se va plictisi de tine. În condiţiile în care deja faci parte dintr-un grup bine definit, o distanţare sau o absenţă va face să se vorbească despre tine şi îţi va atrage chiar admiraţia oamenilor. Trebuie să înveţi să sesizezi momentul când este cazul să pleci. Fă-ţi chiar prezenţa mai valoroasă drămuindu-ţi-o cu zgârcenie.
ÎNTREŢINE TEAMA CELORLALŢI PRIN SUSPANS: CULTIVĂ-ŢI UN AER DE IMPREVIZIBILITATE
Oamenii sunt făpturi care au o insaţiabilă nevoie de certitudine că înţeleg comportamentul celorlalţi şi că îl pot anticipa. Faptul ca reacţionezi conform aşteptărilor lor îi face să se simtă stăpâni pe situaţie. Întoarce foaia: fii în mod deliberat imprevizibil. Aparenţa ta inconsecvenţă, ca şi aparenta lipsă a unui scop îi va deruta şi îi va împinge să-şi irosească energia încercând să-şi explice rostul lor. Dusă până la ultimele consecinţe, această strategie intimidează şi chiar generează teroare.
NU ÎNĂLŢA ÎN JURUL TĂU ZIDURI DE CETATE – IZOLAREA ESTE PERICULOASĂ
Lumea este plină de primejdii şi de duşmani – toţi trebuie să ne luăm măsuri de apărare. Viaţa nu îţi este în siguranţă decât între zidurile unei cetăţi. Dar se dovedeşte că izolarea ridică mult mai multe probleme decât rezolva: ea te ţine departe de nişte valoroase surse de informaţie şi, singularizându-te, te transformă într-o ţintă uşor de atins. Este preferabil să te amesteci printre oameni şi să-ţi cauţi aliaţi. Mulţimea din jurul tău te va proteja de duşmani mai bine decât meterezele unei citadele.
NU TE AVÂNTA ORBEŞTE: AI GRIJĂ SĂ NU DAI ÎN CINE NU TREBUIE
Oamenii sunt foarte diferiţi şi nu trebuie să crezi că reacţiile lor ar fii identice. Unii dintre cei pe care îi înşeli ori îi manipulezi nu se vor lăsa până când nu se vor răzbuna. Sunt lupi în piele de oaie. Alege-ţi cu grijă victimele şi adversarii; nu comite greşeala de a jigni sau de a încerca să induci în eroare pe cine nu trebuie.
NU TE ANGAJA FAŢĂ DE NIMENI
Numai proştii se reped să-şi definească poziţia. Nu te angaja faţă de nimeni şi faţă de nici o cauză. Cauza ta eşti tu însuţi. Păstrându-ţi independenţa, devii stăpânul tuturor – dezbină-i, ca să poţi domni asupra lor.
FĂ PE PROSTUL CA SĂ-I PRINZI PE PROŞTI – DĂ IMPRESIA CĂ EŞTI MAI FRAIER DECÂT FRAIERUL TĂU
Nimănui nu-i place să fie luat drept prost. Şmecheria este, prin urmare, să le dai victimelor tale impresia că ar fi inteligente – chiar mai mult decât atât: că te-ar depăşi în deşteptăciune. O dată ce le-ai convins de acest lucru, nu vor bănui în nici un chip ceea ce pui la cale.
PREFĂ-TE CĂ AI CAPITULA – TRANSFORMĂ SLĂBICIUNEA ÎN PUTERE
Dacă eşti mai slab decât adversarul tău, nu te lăsa niciodată îndemnat să te angajezi în luptă numai de dragul onoarei – alege o altă tactică: aceea a capitulării. Astfel vei câştiga timp ca să-ţi regrupezi forţele, ca să-ţi iriţi ori să-ţi hărţuieşti învingătorul şi ca să-i erodezi victoria. Nu-i da satisfacţia de a te zdrobi – capitulează de la început. Întorcând şi celălalt obraz, îl vei înfuria şi îl vei destabiliza. Transformă-ţi capitularea într-o armă de atac.
CONCENTREAZĂ-ŢI FORŢELE
Păstrează-ţi intacte forţele şi energia, concentrându-le asupra a ceea ce reprezintă punctul lor de maximă intensitate. Ai mult mai mult de câştigat din exploatarea unui zăcământ bogat, chiar dacă se află la o mai mare adâncime, decât din forarea unei duzini de altele sărace, dar de suprafaţă – intensivitatea bate extensivitatea. Atunci când cauţi resursele pe care să-ţi clădeşti ascensiunea, alegeţi-o pe cea mai solidă: nu poţi smulge un timp îndelungat decât o vacă robustă.
JOACĂ ROLUL CURTEANULUI DESĂVÂRŞIT
Curteanul desăvârşit se simte în largul său numai într-o lume care gravitează în jurul puterii şi unde determinantă este abilitatea politică. El stăpâneşte arta oblicităţii flexibile: îi linguşeşte servil, pe cei puternici şi îi îngenunchează pe cei slabi cu o totală, deşi elegantă, lipsă de sinceritate. Învaţă şi pune în aplicare regulile de comportament ale curteanului şi nimic nu va mai sta în calea ascensiunii tale.
RE-CREAZĂ-TE PE TINE ÎNSUŢI
Nu te resemna să accepţi tiparele sau rolul în care societatea doreşte să te încătuşeze. Făureşte-ţi o identitate nouă, în stare să te aducă în centrul atenţiei tuturor, neîngăduindu-ţi să plictiseşti pe nimeni niciodată. Fii creatorul şi stăpânul propriei tale imagini, în loc să laşi pe alţii să te definească. Regizează-ţi bine gesturile şi acţiunile – puterea ta va spori, iar personajul a cărui identitate ţi-o asumi va căpăta dimensiuni monumentale.
PĂSTREAZĂ-ŢI MÂINILE CURATE
Trebuie să pari întruchiparea amabilităţii şi eficienţei: nu te pune în situaţia de a fi compromis de greşeli sau de fapte urâte. Păstrează-ţi mâinile curate şi o reputaţie fără pată, asigurându-te că dispui întotdeauna de alţii în chip de ţapi ispăşitori sau de unelte ascultătoare, asupra cărora să poţi arunca vina, nestingherit
EXPLOATEAZĂ NEVOIA OAMENILOR DE A CREDE ŞI CREEAZĂ-ŢI O ARMATĂ DE ADULATORI
Semenii noştri au o copleşitoare dorinţă de a crede. Plasează-te în punctul focal al acestei dorinţe, oferindu-le o cauză în slujba căreia să se înroleze, o nouă credinţă căreia să se devoteze. Cuvintele tale trebuie să rămână vagi, dar să lase să se întrevadă un viitor plin de promisiuni. Pune accentul pe entuziasm, în detrimentul raţiunii şi logicii limpezi. Dă-le noilor tăi adepţi ritualuri pe care să le practice, pretinde-le sacrificii pe care să le facă în numele tău. În absenţa unei religii bine organizate şi a unor cauze măreţe, noul tău sistem de idolatrie îţi va conferi o putere nemaivăzută.
ACŢIONEAZĂ PLIN DE CUTEZANŢĂ
Dacă nu eşti sigur de reuşita unei acţiuni, stai pe loc. Îndoielile şi ezitările tale vor perturba buna ei desfăşurare. Timiditatea este periculoasă – mai bine să te avânţi plin de cutezanţă. Greşelile comise din cauza temerităţii pot fi lesne îndreptate printr-o temeritate încă şi mai mare. Toată lumea îi admiră pe temerari – pe timizi, însă, nu-i aşteaptă nici un fel de glorie.
PLĂNUIEŞTE TOTUL, PUNCT CU PUNCT, PÂNĂ LA CAPĂT
Rezultatul este totul. Planifică-ţi fiecare etapă luând în calcul toate consecinţele, obstacolele sau răsturnările de situaţii posibile, care, dacă s-ar ivi pe neaşteptate, ţi-ar face eforturile inutile şi gloria meritată de tine le-ar reveni altora. Plănuind pas cu pas, toate manevrele, până la capăt, vei evita riscul de a fi luat prin surprindere şi depăşit de evenimente şi vei ştii să alegi momentul în care să te opreşti. Îndrumă-ţi cu blândeţe norocul şi modelează-ţi viitorul gândind totul dinainte.
LASĂ-I PE OAMENI SĂ CREADĂ CĂ FACI TOTUL FĂRĂ EFORT
Tot ceea ce faci trebuie să pară natural, realizat fără efort. Munca şi pregătirea pe care le-ai investit în succesele tale, stratagemele inteligente de care ai uzat trebuie ascunse cu grijă. Atunci când acţionezi, fă-o relaxat, dând impresia că eşti capabil de fapte încă şi mai mari. Rezistă tentaţiei de a dezvălui câtă strădanie ai depus – odată cunoscută, ea nu ar face decât să dea naştere la întrebări. Nu învăţa pe nimeni şiretlicurile tale, altfel te vei trezi că învăţăceii tăi le folosesc chiar împotriva ta.
NU LĂSA JOCUL SĂ-ŢI SCAPE DE SUB CONTROL: DETERMINĂ-I PE CEILALŢI SĂ JOACE CU CĂRŢILE PE CARE LI LE SERVEŞTI TU
Pe oameni cel mai bine îi manipulezi atunci când le dai impresia că au libertatea de a alege: numai astfel se vor simţi stăpâni pe situaţie, deşi, în realitate, nu sunt altceva decât nişte simple marionete ale căror sfori se află în mâna ta. Prezintă-le doar opţiuni favorabile ţie, astfel ca, indiferent de care dintre ele o aleg, interesele tale să fie bine servite. Obligă-i să se hotărască pentru cel mai mic dintre două rele, ambele slujind scopului tău. Pune-i cu spatele la zid şi fă-i să-şi recunoască dilema fără ieşire.
FOLOSEŞTE-TE DE FANTEZIA OAMENILOR
Adeseori, adevărul este evitat pentru că pare neplăcut sau urât. Nu vorbi despre el şi nu invoca realitatea drept argument decât dacă eşti pregătit să faci faţă exploziei de furie pe care o vei declanşa prin destrămarea iluziilor. Viaţa este atât de grea şi de deprimantă încât oamenii în stare să creeze o atmosferă de elan romantic şi să stimuleze fantezia sunt asemenea oazelor din deşert: toată lumea se înghesuie în jurul lor. Dacă reuşeşti să înflăcărezi imaginaţia maselor, ai în mâna ta o putere enormă.
DESCOPERĂ PUNCTUL SLAB AL FIECĂRUIA
Fiecare om are un călcâi al lui Ahile, o breşă în zidul său de apărare. Acest punct slab este, de regulă, un sentiment de nesiguranţă, o emoţie ori o cerinţă greu de reprimat; în unele cazuri o mică plăcere secretă. Oricare ar fi acest punct vulnerabil, o data ce l-ai descoperit, îl poţi transforma într-un atu pe care să-l foloseşti în favoarea ta.
POARTĂ-TE REGEŞTE ŞI VEI FI TRATAT CA UN REGE
Adesea felul în care eşti tratat depinde chiar de ţinuta şi de stilul tău: pe termen lung, un aer de simplitate „populară” va face oamenii să nu te mai respecte. Un monarh se respectă pe sine şi îşi atrage respectul tuturor. Comportându-te regeşte şi arătând că ai deplină încredere în propria ta putere, creezi impresia că eşti destinat să porţi coroană.
AI GRIJĂ SĂ FII ÎN LOCUL POTRIVIT, LA MOMENTUL POTRIVIT
Să nu pari niciodată grăbit – graba trădează lipsa de control asupra timpului şi asupra propriei tale persoane. Prefă-te răbdător, ca şi cum ai fi convins că totul va ieşi conform planurilor tale. Transformă-te într-un Sherlock Holmes aflat pe urmele „momentului potrivit”. Adulmecă starea de spirit şi aşează-te călare pe valul care te va aduce la putere. Învaţă să stai deoparte şi să aştepţi ca împrejurările să se „coacă”: abia atunci, la momentul potrivit, intră în arenă şi loveşte fără cruţare.
DISPREŢUIEŞTE LUCRURILE PE CARE NU LE POŢI AVEA – CEA MAI BUNĂ RĂZBUNARE ESTE SĂ LE IGNORI
Dacă recunoşti că ai fie şi cea mai măruntă problemă, de fapt, o creezi şi-i conferi credibilitate. Cu cât acorzi o mai mare atenţie adversarului, cu atât îi consolidezi poziţia; adeseori, o greşeală mică devine vizibilă abia când încerci s-o îndrepţi. În unele situaţii este preferabil să laşi lucrurile aşa cum sunt. Dacă doreşti ceva ce nu poţi obţine, arată că nici nu te interesează. Dispreţuieşte ceea ce îţi este inaccesibil şi vei fi considerat un om superior.
IA-LE OCHII
O imagine frapantă şi marile gesturi cu valoare de simbol îţi creează o aureolă de forţă – toată lumea reacţionează la aşa ceva. Regizează „spectacole” în faţa celor care te înconjoară, apoi sedu-i prin elemente vizuale şi prin punerea în joc a altora, cu o profundă putere simbolică. Ele vor face din tine o personalitate irezistibilă. Orbiţi de aparenţe, oamenii nu vor mai fii atenţi la manevrele tale reale.
GÂNDEŞTE CA TINE, DAR POARTĂ-TE CA TOŢI CEILALŢI
Dacă îi şochezi pe oameni afişând atitudini „contra curentului”, idei nonconformiste şi un stil „neortodox”, se va crede că ţii să faci pe grozavul şi că îi dispreţuieşti. Vor găsi o cale de a te pedepsi pentru că îi pui într-o situaţie de inferioritate. Este mult mai bine să te raliezi majorităţii şi să nu ieşi în evidenţă în acest mod. Nu îţi dezvălui originalitatea decât în faţa prietenilor mai toleranţi şi a celor dispuşi să-ţi aprecieze unicitatea.
SCOATE VÂNATUL DIN VIZUINĂ ŞI ADU-L ÎN BĂTAIA PUŞTII
Din punct de vedere tactic, furia şi, în general, excesul de emotivitate sunt contraproductive. Trebuie să-ţi păstrezi întotdeauna calmul şi obiectivitatea. Pe de altă parte, dacă reuşeşti să-ţi enervezi adversarii rămânând absolut imperturbabil, îţi asiguri un avantaj decisiv. Destabilizează-i. Descoperă în ce fel îi poţi irita şi deruta vexându-le orgoliul şi se vor afla la cheremul tău, ca nişte marionete.
NU TE ÎNCREDE ÎN CEEA CE PRIMEŞTI GRATIS
Ceea ce ţi se oferă gratuit ajunge, de obicei, să te coste mai scump decât dacă ai fi plătit: darurile ascund fie o şmecherie, fie o obligaţie pentru viitor. Lucrurile pe care merită să le doreşti, merită să le achiţi integral. Plăteşte totul, într-un fel sau altul şi astfel te vei elibera de povara recunoştinţei, vinovăţiei şi incorectitudinii. Adeseori, este înţelept să nu te zgârceşti atunci când este vorba de adevărata calitate. Fii generos cu banii şi lasă-i să circule – generozitatea atrage puterea asemenea unui magnet.
EVITĂ SĂ CALCI PE URMELE UNUI OM MARE
Ceea ce se întâmplă pentru prima dată pare întotdeauna mai valoros şi mai original. Dacă îi urmezi în funcţie unui om mare sau dacă eşti fiul unor părinţi celebri, trebuie să realizezi de două ori mai multe decât ei pentru a reuşi să-i egalezi. Nu rătăci, pierdut, în umbra lor şi nici nu te lăsa încătuşat într-un trecut cu care nu ai nimic în comun. Fă-ţi un nume prin tine însuţi, într-un alt domeniu sau într-un alt mod. Ucide imaginea tatălui, distruge-i moştenirea şi făureşte-ţi puterea învăţând să străluceşti în stilul tău propriu.
LOVEŞTE PĂSTORUL ŞI TURMA SE VA ÎMPRĂŞTIA
Adeseori, toate problemele şi se trag de la un singur om puternic – cel care tulbură apele şi otrăveşte sufletele binevoitoare, unealta aroganţei. Dacă le permiţi unor asemenea inşi să-şi facă jocul, nu vor întârzia să-şi câştige adepţi. Nu aştepta ca necazurile pe care ţi le provoacă să se agraveze şi nu încerca să negociezi cu ei – sunt incorigibili. Neutralizează-le influenţa izolându-i sau compromiţându-i. Scoate din luptă păstorul şi turma va fi pusă pe fugă.
MANIPULEAZĂ OAMENII PRIN LUCRURILE LA CARE ŢIN ŞI ÎN CARE CRED
Dacă recurgi la manevre coercitive, vei provoca o reacţie ce va sfârşi prin a se întoarce împotriva ta. Trebuie să seduci oamenii, determinându-i să vrea să facă ceea ce doreşti tu. Persoana sedusă devine un simplu pion loial. Seducţia se bazează pe arta de a-i influenţa pe ceilalţi, manipulându-le vulnerabilitatea. Învinge-le rezistenţa exploatându-le emoţiile, valorile şi priorităţile, afecţiunile şi temerile. Dacă nu ţii seama de sufletul şi de mintea semenilor tăi, îi vei face să te urască.
UTILIZEAZĂ „EFECTUL OGLINZII” PENTRU A-ŢI DEZARMA ŞI ÎNFURIA ADVERSARUL
Oglinda reflectă realitatea, dar poate deveni şi instrumentul ideal în a o distorsiona: dacă îţi imiţi „ca o oglindă” adversarii, reproducându-le exact gesturile, îi vei împiedica să-şi dea seama de strategia ta. Efectul Oglinzii îi ridiculizează şi îi umileşte, silindu-i să-şi iasă din fire. Când le „oglindeşti” sufletul, îi seduci, dându-le iluzia că le împărtăşeşti convingerile; când le „copiezi” acţiunile, vor simţi că le-ai dat o lecţie. Puţini sunt cei care rezistă la Efectul Oglinzii.
AFIRMĂ SUS ŞI TARE NECESITATEA SCHIMBĂRII, DAR NU TRECE NICIODATĂ LA REFORME RADICALE BRUŞTE
Toată lumea înţelege nevoia de schimbare – din punct de vedere teoretic, pentru că în privinţa vieţii de zi cu zi, oamenii preferă sentimentul de siguranţă pe care li-l inspiră lucrurile cu care s-au obişnuit. Noul constituie un element traumatizant şi riscă să îi împingă la revoltă. Dacă eşti de puţină vreme la putere sau dacă te numeri printre debutanţii dornici să-şi creeze o bază politică, ai grijă să demonstrezi că respecţi vechile procedee. În condiţiile în care schimbarea este într-adevăr necesară, prezint-o ca pe o moderată ameliorare a situaţiei existente.
NU DA NICIODATĂ IMPRESIA CĂ AI FI PERFECT
Este întotdeauna periculos să te arăţi superior semenilor tăi, dar ce mai periculos este să le dai impresia că eşti fără pată şi fără slăbiciuni. Invidia dă naştere la duşmănii secrete, dar durabile. Este o tactică inteligentă să scoţi la iveală, din când în când, şi câte un defect, să-ţi recunoşti şi câte un viciu lipsit de gravitate, ca să previi acumularea de invidie şi să devii astfel mai „om ca toţi oamenii” şi mai accesibil. Numai zeilor şi răposaţilor li se iartă perfecţiunea.
NU ÎŢI DEPĂŞI OBIECTIVUL PROPUS – DUPĂ CE AI OBŢINUT VICTORIA, ÎNVAŢĂ SĂ TE OPREŞTI LA TIMP
Clipa victoriei este adeseori şi clipa celui mai mare pericol. În beţia gloriei, aroganţa şi supraestimarea propriei tale forţe te pot împinge să mergi mai departe decât ţi-ai planificat, făcându-ţi astfel mai mulţi duşmani decât ai capacitatea de a învinge. Nu lăsa succesul să ţi se urce la cap. Nimic nu poate înlocui strategia şi planificarea atentă. Fixează-ţi un obiectiv şi, după ce l-ai atins, opreşte-te.
RĂMÂI FLUID ASEMENEA APEI
Definindu-ţi personalitatea şi dezvăluindu-ţi planurile, devii vulnerabil. În loc de a-ţi preciza poziţia, fii flexibil şi insesizabil. Acceptă faptul că nimic pe lume nu rămâne bătut în cuie şi nici o lege nu este imuabilă. Cea mai bună modalitate de a te apăra este să fii fluid şi lipsit de formă asemenea apei. Nu paria niciodată pe stabilitatea sau durabilitatea situaţiei prezente. Totul este supus schimbării.
(din cartea: Succes şi Putere, de Robert Greene şi Joost Elffers)

Un comentariu:

  1. aha... deci asta e Levantul pe care il tot citeste Base de 10 ani incoace :)

    RăspundețiȘtergere