duminică, 12 iunie 2011

Nu plecăm, ne extindem

După aproape o lună de proteste, zecile de mii de protestatari din Puerta del Sol (Madrid) şi Plaza Catalunya (Barcelona) au început să se retragă. Începând de dimineaţă, corturile au început să fie demontate şi retrase. În ambele oraşe există, însă protestatari care au anunţat că vor rămâne în continuare, deoarece aceeasta a fost idea iniţială a mişcării. Există temerea că poliţia ar putea interveni, din nou, violent, în următoarele zile.

De asemenea, în Huelva, Granada, Mieres, Langreo, Aviles, Gijon, Oviedo, Teruel, Pamplona şi Salamanca, protestatarii au anunţat că se retrag. În alte locuri, cum ar fi în Tenerife, Santiago de Compostela, Valencia şi Santander protestele continuă pe termen nedefinit.
  

Este acesta sfârşitul revoluţiei spaniole şi al celei europene?

NU PLECĂM, NE EXTINDEM – acesta este mesajul protestatarilor care au decis, acum, să se retragă din principalele pieţe, din marile oraşe spaniole, şi din toată Europa. Ce şanse au de a se ţine de cuvânt?

„Indignaţii” europeni nu au o viziune unitară, o formă de organizare, totul se bazează pe revolta tinerilor care păstrează legătura prin intermediul reţelelor de socializare. În aceste condiţii, lupta împotriva monstrului birocratic reprezentat de U.E. este, practic, imposibilă.

Dar, pentru cine doreşte să vadă, e limpede că zilele „uriaşului cu picioare de lemn” – mă refer la U.E. şi la toate instituţiile adiacente – sunt numărate. Da, Europa nu poate supravieţui în forma actuală, şi cum e greu de presupus că organismul îmbătrânit şi anchilozat al instanţelor europene va găsi puterea, energia, dinamismul, viziunea de a se reforma singur, de a „întineri” spontan, în acord cu speranţele şi dorinţele celor mai tinere generaţii, probabil că revoluţia e inevitabilă. Când se va produce această revoluţie, care vor fi formele sale de manifestare, ce va fi după, rămâne de văzut. Să fim atenţi, în următoarele săptămâni la falimentul Greciei, ar putea fi senzaţia verii, se va transmite (şi) în direct. Până atunci, antrenaţi-vă urmărind live desfăşurarea evenimentelor din Puerta del Sol.

Şalom!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu