joi, 16 iunie 2011

Ştiaţi că ...?

... în Libia lui Gaddafi:

- Statul sprijină, într-adevăr, familia. După căsătorie, fiecare familie nou-înfiinţată primeşte din partea statului o primă de aproximativ 64000$, cu care se poate achiziţiona o locuinţă decentă.
- Toate utilităţile: apă, curent electric etc. sunt gratuite, iar preţul benzinei de 95 este de cca. 12-15 cenţi/litrul, adică de peste 12 ori mai mic decât în România.
- Educaţia este complet gratuită. La sfârşitul liceului, există un examen naţional de bacalaureat, în funcţie de rezultatele căruia absolvenţii au dreptul să-şi după cum urmează: a) cei care au promovat bacalaureatul de tip A pot să-şi continue studiile, pe cheltuiala statului, la orice universitate care îi acceptă, inclusiv în străinătate; b) cei care au promovat bacalaureatul de tip B pot opta numai pentru universităţi locale (sau, îşi plătesc studiile); c) cei care au promovat bacalaureatul de tip C vor putea să-şi continue studiile doar în cadrul unor şcoli tehnice.
- Aproape fiecare familie are acces la televiziune prin satelit, aceasta fiind, de altfel, şi modalitatea favorită de petrecere a timpului liber. Există, de asemenea, foarte mulţi oameni, în special tineri, care utilizează internetul în mod liber.
- Plata unui mercenar străin care luptă alături de trupele colonelului Gaddafi este de circa 2500 de dolari pe zi. Aceasta explică de ce, alături de numeroşi africani, există şi mulţi mercenari atraşi din fosta Yugoslavie sau din ţările membre ale U.E.

Sunt lucruri, realităţi care explică, poate, de ce, după aproape trei luni de la primul bombaradament asupra Libiei, aliaţii nu au făcut mare brânză şi de ce Gaddafi este încă la putere.

Ei, da, între timp s-au întâmplat, totuşi, câteva lucruri interesante, şi anume a crăpat America. Bine, cam toată lumea ştia că America e pe aparate, că nu se vorbea, e altă chestie. Acum au spus-o clar, cu subiect şi predicat, şi chinezii, cărora americanii le datorează un porcoi de bani. Săracii chinezi, îşi vor primi banii când va zbura porcul .... Şi nici libienii, cărora, de asemenea, Statele Unite le datorează bani ...

Un comentariu:

  1. Chestia asta cu falimentul SUA e exagerată. Probabil un pic de wishful thinking din partea chinezului, şi se adaugă nişte motive ideologice ale opoziţiei americane. Acolo la ei Băsescu e în opoziţie, şi e hotărât să desfiinţeze pensiile şi asigurările medicale de stat (atâtea câte sunt în SUA, numai pentru bătrâni şi săraci). SUA încă se pot împrumuta la dobânzi infime, adică piaţa nu zice nimic despre vreun "faliment". Dar există o lege care plafonează datoria la o cifră absolută, lege revizuită constant - de ex. Bush 2 a făcut-o de 8 ori în 8 ani. Acum băsiştii americani (adică republicanii) încearcă să oblige administraţia să ia măsuri dure de austeritate ca să împiedice un default. Dar e un joc la cacealma: dacă se vor lua măsuri dure de austeritate băsiştii vor fi consideraţi vinovaţi. Atât de electorat cât şi de bancherii de pe Wall Street, cărora aceiaşi băsişti le-au promis că o să accepte ridicarea plafonului.
    Adică pe scurt: e imposibil ca SUA să defaulteze, însă pot declanşa o recesiune severă ca urmare a unor politici impuse de republicani.

    RăspundețiȘtergere