luni, 25 iulie 2011

Regele şi patria: 10 întrebări

Întrebarea nr. 1: Ce este, astăzi, regele?

Răspuns: Regele este o piesă la jocul de şah, aşezată, în momentul iniţial, la stânga nebunului, sau la dreapta, depinde din ce punct de vedere priveşti. Pe tablă, regele e nevolnic, şi de aceea trebuie apărat tot timpul.

 
Întrebarea nr. 2: Ce înseamnă, astăzi, în România, a fi monarhist?

Răspuns: Bună întrebare. A fi, astăzi, monarhist, în România, e cu siguranţă, total diferit de ceea ce însemna acest lucru în secolul al XIX-lea. Şi, evident, e diferit de ceea ce înseamnă a fi monarhist în orice altă ţară. A fi, astăzi, monarhist, în România, este ... ei bine, nici nu are importanţă ceea ce este, este o chestie foarte-foarte chic, ca un fel de iPad 4, dar mult mai deştept. E o chestie pentru oameni cool, pentru youtubizaţi. Toţi oamenii deştepţi e monarhişti, numai Băsescu şi Iliescu nu (oare chiar aşa?) Cine nu e monarhist e naşpa şi expirat.
 
Întrebarea nr. 3: România are nevoie, în acest moment, de un rege?

Răspuns: La prima vedere, România are, în acest moment, un număr suficient de regi şi împăraţi, aşa că unul unul în plus sau în minus nu prea ar schimba prea mult lucrurile. Acest lucru este fals, de fapt România are mare nevoie, în acest moment, de un rege, sau chiar de mai mulţi.

Întrebarea nr. 4: Care este, în acest moment, pentru România, utilitatea unui rege?

Răspuns: Pentru România, în acest moment, utilitatea unui rege este neîndoielnică. Cine să reprezinte, România la tot felul de nunţi, îngropăciuni şi alte bâţâieli? Chiar lăsăm toate chestiile astea în seama Brigittei Sfăt? Dacă o cheamă din nou la mititica? Şi, cine să adreseze „mesaje personalizate” poporului norvegian ori de câte ori un dement mai împuşcă vreo sută dintre ei? Şi, da, cine va mai apărea la showurile noastre de televiziune în momentul în care domnul şi doamna Lis se vor trage mai către casele lor?

Întrebarea nr. 5: De ce toţi monarhiştii sunt, fără excepţie, „credincioşi”? De ce, în rândurile lor nu există nici măcar un ateu, un liber-cugetător, un agnostic?

Răspuns: Raţiunea de a exista a unui monarh, dincolo de paravanul pe care îl poate oferi, prin imunitatea sa perpetuă, pentru felul de matrapazlâcuri, nu este de sorginte omenească, ci „divină”. Monarhul este „unsul lui dumnezeu” pe pământ, prin urmare, dacă existenţa lui Dumnezeu este problematică, prin ce şi-ar mai putea justifica existenţa regele? De asemenea, monarhiştii sunt întotdeauna credincioşi, pentru că, pentru a fi credincios, sunt suficienţi şi doi neuroni, în timp ce facultatea de a gândi logic, pe bază de raţionamente şi dovezi, specifică unora dintre „necredincioşi”, necesită minimim trei.

Întrebarea nr. 6: Ce sloganuri folosesc monarhiştii?
Răspuns: Monarhiştii folosesc sloganuri scurte, pe care să le poată reţine uşor, cum ar fi: „Nihil sine Deo”. Cum existenţa lui „Deo” este extrem de problematică, ceea ce rămâne din sloganul monarhist este, de fapt, „nihil”, cuvânt care descrie perfect structura morală, inteligenţa şi alte capacităţi ale monarhistului comun. Monarhiştii supradotaţi, adică cei care au promovat bacaloriatu’ au şi alte sloganuri nostime, cum ar fi: „un dumnezeu în cer şi un rege drac pe pământ”.

Întrebarea nr. 7: Ce înseamnă „altera pars”?

Răspuns: Pe mine mă   întrebi, sau doreşti să afli ce reprezintă asta pentru un monarhist? Ei bine, pentru un monarhist, asta nu înseamnă nimic, e o noţiune incomprehensibilă, deoarece, după cum am spus, monarhiştii posedă doar doi neuroni, unul pentru noţiuni şi situaţii pozitive, plăcute, şi unul pentru noţiuni negative, iar „altera pars” nu există. De exemplu, deoarece Traian Băsescu a spus ceva rău de Mihai, oricine are şi exprimă convingeri republicane e, în mod obligatoriu, un „pupinbăsist”.

Întrebarea nr. 8: Ce înseamnă „malum in se” şi ce înseamnă „malum prohibitum”?

Răspuns: Ha, ha. Chiar crezi că există vreun monarhist care să priceapă aşa ceva? Mă îndoiesc. Ei bine, pentru mine, monarhia este „malum in se”, iar regele, oricare, e „malum prohibitum”.

Întrebarea nr. 9: Ce deosebire există între rege şi monarhie?

Răspuns: O, este o deosebire fundamentală. Regele este o persoană, monarhia este o instituţie. Regele ca persoană, poate fi simpatic, util sau chiar progresist, monarhia, ca instituţie, este, desigur, perimată, retrogradă şi extrem de nocivă. Pentru marea majoritate a monarhiştilor, însă, nu e nicio deosebire.

Întrebarea nr. 10: Cum a revenit Spania la monarhie? Şi, mai ales, dacă monarhia e un aşa lucru rău în sine, cum au reuşit ţările nordice: Suedia, Norvegia, Olanda etc. să fie atât de dezvoltate, în ciuda faptului că sunt monarhii?

Răspuns: Două întrebări într-una singură ... nu-i rău, să iasă la număr. Aşadar: de la ce a „revenit” Spania la monarhie? De la „republica lui Franco”? Să fim serioşi, nu există nicio ţară în lume care să treacă, în condiţii absolut democratice, şi fără nicio ingerinţă străină, de la republică la monarhie. Vorbim de Spania? Ei bine, Spania nu a fost altceva, înainte de Juan Carlos, decât o dictatură fascistoidă, nicidecum o democraţie funcţională. Apoi: ţările nordice au obţinut câteva succese pe calea dezvoltării economico-sociale în pofida monarhiei, şi nu datorită ei. Regele are, în acele ţări, ca şi în Marea Britanie, de altfel, un rol pur decorativ, ţara este condusă, efectiv, de primul ministru.

3 comentarii:

  1. Nu cred că ideea cu monarhia are vreo şansă în viitorul previzibil. Numărul celor care ar vota o asemenea reformă constituţională (şi trebuie să voteze de cel puţin două ori) a fost întotdeauna mic, chiar şi acum e mic cu toate prostiile lui Băsescu. Iar despre o revoluţie sau lovitură de stat în acest scop nici nu mai vorbesc, ipoteza e ridicolă. Vă luptaţi cu un duşman inexistent dle. Stoica.

    Ceea ce se poate face eventual este de a defini mai clar rolul şi poziţia preşedintelui. Mi se pare inadmisibil ca omul ales în această funcţie să îşi definească el fişa postului precum "jucătorul" Băsescu, care face cam ce vrea şi nu ce scrie în Constituţie. Cele mai multe republici moderne sunt parlamentare - cu preşedinte ales indirect şi rol decorativ. Întrebarea este dacă va accepta boboru să renunţe la iluzia Eroului Neamului, a Marelui Salvator pe care îl aleg la fiecare 4-5 ani şi în care îşi pun speranţele. Aşa îl văd şi monarhiştii pe rege, tot ca pe un soi de Mesia, şi asta mă enervează şi pe mine. Dar din păcate aşa se raportează şi foarte mulţi români la preşedinte şi asta ne omoară. Un preşedinte cu puteri reale, ales direct şi considerat o figură providenţială de susţinătorii lui, aşa cum a rezultat întotdeauna din sistemul actual, e o reţetă pentru dezastru. Se va găsi întotdeauna un politician charismatic care chiar să creadă că el e Mesia, aşa cum se întâmplă acum.

    RăspundețiȘtergere
  2. @cristi: Basescu stie foarte bine cine va candida in 2012, 2014 etc, adversarii lui inca nu. Monarhistii nu sunt monarhisti, ei sunt antibasescieni. Daca Basescu a zis de rau de regele Mihai, sa zicem noi atunci de bine. E o atitudine reactiva si, evident, perdanta.
    Ma enerveaza fundamentalismul unora dintre adversarii lui Basescu. E o intrecere socialista de tipul "cine e mai antibasescian". Daca indraznesti sa spui: "in aceasta privinta Basescu a avut dreptate" esti imediat taxat si trecut in tabara cealalta. Eu nu cred ca Basescu e capabil sa faca doar rau, 24 de ore din 24, mai oboseste si el, mai doarme, mai le nimereste, fie si din greseala.
    Ce fac adversarii lui Basescu acum? Se fac de ras cu chestii din astea: Mihai a fost la nu stiu ce nunta, Basescu nu, fiindca e nefrecventabil. Ce-i asta? E un serviciu facut lui Basescu si oamenilor sai.
    Ceea ce face acum Basescu seamana cu o practica militara veche de cel putin o mie de ani: faci mare galagie intr-o anumita zona (zona regelui Mihai), grosul trupelor dusmane se deplaseaza acolo, dar acolo nu e nimic, iar in timpul asta tu ii macelaresti restul de trupe. Regele Mihai, principesa Margareta, Radu Duda, ies din orice calcul serios cu privire la viitorul Romaniei. Bun, si-atunci ce ne mai intereseaza ce fac, la ce nunti se mai duc etc.?
    De ce-am zis de Lis? Pentru ca si regele Mihai conteaza, actualmente, cam tot atat. A fost si Lis asta nu-stiu-ce, "fost-ai, vere, cand ai fost" dar acum nu mai face nimic in afara de a fi nu-stiu-ce vedeta la nu-stiu-ce posturi TV. Hai sa pariem pe candidatii cu sanse, nu pe fantose. Ce fac, estimp, contracandidatii Basescului? Ieri dimineata i-am vazut pe Ponta si pe Tariceanu, se dadusera cu tarabutele la nu-stiu-ce raliu. De Antonescu nu au zis nimic, probabil mai dormea inca ...
    Ei, aici sunt problemele, nu la regele Mihai.Ce fac, ce propun cei care vor sa-i ia locul Basescului, si au si sanse.

    RăspundețiȘtergere
  3. Iliescu comunist KGBist .
    BAsescu comunist SECUrist.
    TRAIASCA REGELE !

    RăspundețiȘtergere