marți, 3 iulie 2012

Dezastru la examenul de plagiatură

Examenul de plagiatură, a cărui promovare reprezintă consacrarea în profesie, a fost şi anul acesta, un dezastru pentru mii şi mii de candidaţi. Dacă notele de 9 şi 10 au fost o rara avis, în schimb a plouat cu note de 2 şi 3. În Mureş, Tulcea, Bihor şi Botoşani, de exemplu, nu a existat nici măcar un candidat care să obţină nota 10, în timp ce în Mehedinţi, Vaslui şi Alba, procentul candidaţilor care nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5 trece de jumătate. În Călăraşi a existat chiar şi un candidat care a obţinut nota 1,00 (unu, virgulă zero-zero), în condiţiile în care cincizeci de sutimi au fost acordate pentru scrierea corectă a datelor din buletin. Nici asta nu a fost în stare, să-şi scrie corect numele şi prenumele! Să mai spunem, oare, că peste 10% din totalul candidaţilor nici măcar nu s-au prezentat la examen!


În aceste condiţii, miile de posturi existente în sistem vor fi ocupate şi anul acesta de necalificaţi cu note sub 5. Culmea este că, în cele mai multe cazuri aceşti necalificaţi au terminat, totuşi, o facultate, un master, iar unii dintre ei, chiar şi un doctorat! Un caz aparte s-a înregistrat la Braşov, unde un candidat cu trei mastere şi un doctorat obţinut la o prestigioasă universitate străină, a clacat, pur si simplu, la proba practică, nereuşind să descarce nimic, în cele trei ore alocate probei respective. Şi, ca şi când asta nu ar fi fost destul, iată ce a declarat după examen:
Nicăieri în lume nu sunt premise astfel de practici.
Există, însă, şi motive de optimism. Începând cu anul viitor, însă, examenul de plagiatură va deveni mult mai complicat şi va fi precedat de o perioadă obligatorie de mentorat. Cei care, în această perioadă de trei ani nu vor fi reuşit să plagieze minimum trei lucrări metodico-ştiinţifice şi un referat de necesitate, nu vor mai fi admişi în examen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu