vineri, 6 iulie 2012

Voi ce imprimantă preferaţi?

Alegerea unei imprimante potrivite nu este cel mai uşor lucru. Multitudinea de modele şi existente pe piaţă, fiecare cu caracteristici distincte, face ca acest lucru să fie o misiune destul de dificilă. Evident, nu există o formulă universală, aplicabilă oricărui client, dar setul de criterii este mereu acelaşi, ceea ce diferă este ponderea relativă pe care o acordă clientul fiecăruia dintre aceste criterii. Nu pot, prin urmare, să recomand o anumită imprimantă, o anumită marcă, sau un anumit tip de imprimantă, dar pot prezenta cele mai importante criterii care trebuie avute în vedere la achiziţionarea imprimantei. În opinia mea, acestea sunt:

  • Costul: dacă nu cu foarte mult timp în urmă, imprimantele laser erau aproape inaccesibile, din cauza preţului, consumatorilor casnici, în prezent situaţia s-a schimbat foarte mult: se pot găsi diferite tipuri de imprimante alb-negru sau color foarte bune, cu preţuri începând de la 60, respectiv 100 de euro, după cum vorbim de imprimante monocrome sau color. Multifuncţionalele sunt ceva mai scumpe, dar nu foarte mult.
  • Ergonomia: caracteristicile imprimantei, conectivitatea sa (Wi-Fi, Ethernet etc.), dimensiunea, prezenţa, sau nu, a unui cititor de carduri, memoria standard, compatibilitatea driverelor etc. Sunt aspecte foarte importante, la care trebuie să fiţi foarte atenţi. Trebuie să ştiţi foarte bine la ce urmează să folosiţi imprimanta, pentru că fiecare dintre aceste opţiuni are preţul ei, şi e păcat să plătiţi pentru o opţiune pe care nu o veţi utiliza niciodată. De exemplu, dacă doriţi să exploataţi imprimanta exclusiv acasă, probabil că vă sunt cam indiferente opţiunile care privesc conectivitatea. Nu acelaşi lucru se întamplă în cazul în care sunteţi o firmă.
  • Viteza de imprimare şi capacitatea de reacţie, precum şi modul de copiere (alb-negru sau color): ca regulă generală, imprimantele laser sunt cam de 2-3 ori mai rapide decât cele cu jet de cerneală, la o viteză de reacţie sau/şi iniţializare comparabilă. În ceea ce priveşte modul de copiere, imprimantele inkjet sunt, aproape întotdeauna, color. Probabil, în următorii ani, vor cam dispărea şi imprimantele laser monocrome.
  • Calitatea imaginii, în mod text şi în mod fotografie: nu există deosebiri semnificative de calitate între cele imprimantele inkjet şi cele laser, în ceea ce priveşte documentele care conţin aproape integral texte. Există, evident, deosebiri între diferitele tipuri de imprimante, şi se pot seta manual anumite caracteristici de calitate, cum ar fi gradul de negru etc. Nici în mod grafic, diferenţele de calitate nu sunt foarte vizibile, de aceea se efectuează anumite teste specifice când se analizează fidelitatea culorilor etc. În acest mod, performanţele imprimantelor inkjet sunt superioare, dar, atenţie, vorbim de cele mai înalte performanţe, şi nu de cele obişnuite, comune. De asemenea, doar imprimantele inkjet pot tipări pe suporturi mai deosebite (de exemplu, pe suporturi textile) şi, de asemenea, asigură o persistenţă mai mare. Dar, în acest caz vorbim, de fapt, de imprimante inkjet speciale, mult mai costisitoare decât modelele obişnuite cu care suntem obişnuiţi în hypermarketuri. Astfel de imprimante se adresează unei categorii limitate de persoane: fotografi, artişti plastici etc.
  • Consumul de energie şi zgomotul: consumul de energie în modul de lucru şi în modul de aşteptare, precum  și zgomotul produs sunt, de asemenea, caracteristici importante care ar trebui luate în seamă. Dincolo de 50 dB, imprimanta este considerată zgomotoasa. In prezent, imprimantele sunt din ce în ce mai silențioase.
  • Costul de imprimare a unei pagini: Acesta este, de cele mai multe ori, cel mai important criteriu. Pe baza acestui criteriu, diferenţele dintre cele două tipuri de imprimante sunt semnificative. În general, toate imprimantele se vând cu cartuşe de rezervă. Echipată cu aceste cartuşe, o imprimantă inkjet poate printa, în medie, între 50 şi 500 de pagini, după care cartuşele trebuie înlocuite sau reumplute. Pentru imprimantele laser, numărul de pagini care pot fi printate pe baza cartuşelor originale incorporate se situează între 1000 şi 4000. În general, calculând exclusiv pe baza cartuşelor originale, ignorând orice alţi factori, cum ar fi costul hârtiei, curentul etc., imprimantele laser sunt cam de trei ori mai economice decât cele inkjet, costul imprimării unei pagini full-color, format A4 fiind de circa 9 eurocenţi, în cazul unei imprimante inkjet, respectiv, de 3 eurocenţi, în cazul unei imprimante laser .

Analizând aceste preţuri, constatăm că ele nu sunt foarte prietenoase, în niciuna din situaţii. Pentru reducerea lor există două posibilităţi: fie reumplerea cartuşelor, fie înlocuirea lor cu tonere compatibile. Cea de-a doua variantă este, desigur, superioară dacă firmele care comercializează astfel de tonere compatibile oferă garanţii de calitate similare celor de care se bucură cartuşele originale. În cazul cartuşelor reumplute, nimeni nu oferă nicio garanţie de calitate – de fapt, prin construcţie, cartuşele nu sunt destinate reumplerii.

Modul în care sunt produse şi testate cartuşele compatibile este, desigur, foarte important. Cel mai bun sfat este acela de a achiziţiona cartuşe compatibile doar de la firme care oferă garanţii de calitate, informaţii cu privire la modul de producere a cartuşelor respective, şi compatibilitate perfectă cu tipul dumneavoastră de imprimantă.

Indiferent de tipul de imprimantă de care dispuneţi, procurarea tonerului compatibil potrivit este la fel de simplă. Orice tip de toner toner compatibil HP, sau toner Canon, sau toner Samsung– acestea sunt primele trei cele mai populare mărci de imprimante laser – poate fi acum achiziţionat foarte uşor, chiar din fotoliul de acasă, la un preţ foarte bun, şi la o calitate similară produsului original, iar produsul este livrat cu celeritate, în orice colţ al ţării. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cele mai multe tipuri de alte tonere laser folosite în mod curent. Astfel încât nu pot să decât să vă urez „imprimare plăcută”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu