sâmbătă, 28 iulie 2012

Principalul motiv

... pentru care mâine voi merge la vot şi voi vota „DA” este următorul:

În 2008, din motive evident electorale, şi în ciuda tuturor avertismentelor premierului CP Tăriceanu, preşedintele Traian Băsescu a promulgat celebra lege prin care salariile profesorilor urmau să fie majorate cu 50%. Întrebat apoi dacă este posibil ca această lege să nu se aplice – toată lumea, sau, mă rog, aproape toată lumea, bănuia că această lege nu se va aplica – preşedintele a rânjit în stilul său caracteristic şi a explicat că acest lucru ar însemna că România nu mai e stat de drept.

În continuare, preşedintele Traian Băsescu nu a condiţionat, în niciun fel, numirea premierului Emil Boc de aplicarea acestei legi, şi nu i-a cerut nici ulterior să facă acest lucru. Consider că, în acest fel, guvernul lui Emil Boc nu şi-a adus la îndeplinire menirea sa esenţială – cine aplică legile dacă nu guvernul? – şi acelaşi lucru se poate spune şi despre preşedinte – cine veghează la aducerea la îndeplinire a legilor?

Prin urmare, preşedintele Băsescu a sabotat, cu bună ştiinţă, statul de drept în România, fiind vinovat, în acest fel, de încălcarea gravă a Constituţiei României.

Faptul că, în 2009, Traian Băsescu a fost reales – dacă a fost reales – în mod democratic, ca preşedinte al României, nu îl exonerează de răspundere în cazul de încălcare flagrantă a Constituţiei României, pe care l-am prezentat mai sus, însă cetăţenii care i-au acordat votul pot fi acuzaţi – evident, doar din punct de vedere moral – de favorizarea infractorului.

Acesta este cel mai important motiv pentru care mâine mă voi prezenta la referendum şi vot vota „DA”. Dar tu?

6 comentarii:

  1. Și eu tot din cauza atitudinii disprețuitoare față de învățământ.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adrian Nastase: Nu, nu din cauza asta. Ci pentru ca a promulgat o lege pe care nu avea nici cea mai mica intentie sa o aplice. Pentru ca a calcat Constitutia in picioare.
    Sa fim intelesi: daca un candidat spune: "daca ajung presedinte, ma pis pe profesori/doctori etc.", poporul il voteaza, si ala exact asta face, nu am nimic cu individu'. Nu pentru ca dispretuieste invatamantul, ci pentru ca pretinde contrariul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vrând-nevrând, un președinte e un exemplu.
    Și dacă e un exemplu prost ca atitudine față de învățământ, contribuie substanțial la distrugerea acestuia (mai ales dacă-i mai trebuie doar un brânci). Și învățământul este cel mai important sistem al statului în ceea ce privește civilizarea unei populații. Dacă vrem să ne civilizăm, bineînțeles...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu-mi fac nicio iluzie in ceea ce priveste invatamantul. Pentru ca NU vrem sa ne civilizam. Statul nu vrea sa ne civilizam. Oamenii civilizati sunt incomozi si chiar periculosi, societatile au nevoie, mai ales, de prosti. De prosti scoliti, fireste.
    Problema "civilizarii" e una strict personala ... hai, e si una a familiei. Dar atat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi amintesc faza... asta a fost doar vârful aisbergului, o manifestare a unui comportament care a făcut enorm de mult rău ţării. Apogeul crizei financiare fusese deja atins în septembrie 2008, presa internaţională vorbea numai despre asta iar Băsescu era cu siguranţă informat. Tăriceanu şi Vosganian au avertizat, primul parcă îi compara pe Băsescu şi ai lui cu orchestra de pe Titanic. Dar Băsescu, camarila şi mercenarii din presă au făcut tot posibilul să ascundă adevărul. La început ziceau că nu e criză decât la televizor, că e o minciună a mogulilor. După aceea că ne va ocoli criza. În fine, că nici nu se pune problema de reduceri ale salariilor şi pensiilor.

    Acestea nu sunt minciuni nevinovate. Începând cu 2005, datorită planificatei aderări la UE, românii şi băncile creditoare au devenit extrem de optimişti, şi în consecinţă imprudenţi. Nu vorbesc de credite cu buletinul, alea erau prea mici ca să fie vreo problemă, ci de credite mari în valută pe termen lung - de obicei cu garanţii imobiliare. Unii au făcut astfel de împrumuturi chiar şi în aprilie 2010, crezând că totul va fi bine. Dacă Băsescu ar fi fost un om de stat responsabil, această perioadă de 5 ani de dezmăţ bancar ar fi fost redusă la jumătate iar noi am fi dus-o mult mai bine acum.

    Imediat după anunţarea tăierilor, în mai 2010, Vlădescu se considera responsabil fiindcă "era foarte uşor să mintă în continuare". Berceanu spunea că nici un politician n-a fost "atât de sinucigaş" încât să iasă şi să spună ca e rău şi mergem spre prăpastie. Ba au fost câţiva sinucigaşi din ăştia, şi toţi sunt acum în USL. Băsescu şi ai lui ne-au minţit, după care ne-au anunţat că au făcut-o că eram prea proşti să înţelegem şi să acceptăm adevărul. De aceea votez DA la referendum. Şi în toamnă votez USL la parlamentare şi - să sperăm - prezidenţiale.

    RăspundețiȘtergere
  6. @cristi: Pot sa trec peste orice poate fi provocat de o catastrofa naturala, sau de razboi: distrugerea economiei, a invatamantului, a sistemului sanitar, pauperizarea populatiei ... sunt lucruri grave, dar nu esentiale. Pot trece si peste insulte, si alte lucruri de acelasi fel. Asta e omul, asta ii e educatia. Dar nu pot trece peste subminarea statului de drept ... in opinia mea asta e un act de inalta tradare, mult mai grav decat subminarea economiei nationale. Asta e scara mea de valori. Si Germania, si Japonia, au avut, la un moment economia distrusa ... si iata unde sunt acum.

    RăspundețiȘtergere