miercuri, 22 decembrie 2010

Europa nu (mai) e acasă. Pentru România

Aşadar, e oficial: Franţa şi Germania nu ne vor în Schengen. Cel puţin nu acum.

Să explicăm puţin lucrurile: există un calendar convenit al integrării europene care prevede că, în cazul îndeplinirii unor condiţii, ţara noastră ar putea deveni membră a Spaţiului Schengen în aprilie 2011. Este vorba, aşadar, doar de o posibilitate, şi numai în cazul îndeplinirii unor condiţii tehnice.

Cred că oricine înţelege ce înseamnă asta. Oricine, mai puţin Băsescu. Şi preaplecata-i slugă, Baconschi, bineînţeles. Care, cu această ocazie, dă dovada irefutabilă a multilateral dezvoltatei sale incompetenţe.

Băsescu pretinde că România a îndeplinit toate condiţiile tehnice prevăzute de respectivul acord. Să spunem că are dreptate. Ce ar însemna asta?

Păi, ce să însemne? Nimic mai mult decât ceea ce înseamnă: că Franţa şi Germania - mai era şi Olanda ... dar nu mai contează – nu ne vor în Schengen. Aşa, pur şi simplu.

...

Nastratin Hogea avea un vecin tare sacâitor, care îl vizita mereu. Plictisit de aceste vizite, Nastratin îşi instrui copiii ca, ori de câte ori vecinul cel sâcâitor va fi la poartă, aceştia să-i spună că tatăl lor nu e acasă. Asta s-a întâmplat o dată, de două, de trei ori, până cand, într-o zi, vecinul îi spuse copilului ce nu se poate încrede în vorbele lui şi că e mincinos, deoarece, venind pe drum, îl zărise bine pe Nastratin în fereastră, prin urmare, acesta să facă să îl primească. Copilul merse la tatăl său şi îi transmise mesajul vecinului. Destul de furios, Nastratin, coborî şi îi spuse vecinului:

- Dacă nu poţi avea încredere în spusele copilului meu, atunci poate că ai încredere în ceea ce îţi spun eu, fiindcă altfel nu văd de ce ai simţi nevoia să vizitezi un mincinos. Bagă, aşadar, bine la cap ceea ce îţi spun: nu sunt acasă şi, prin urmare, nu te pot primi! Înţelegi?

Vecinul rămase cu gura căscată şi nu reuşi decât să bâiguie:

- Dar ... eşti în faţa mea, cum poţi spune că nu eşti acasă?

- Dacă nici aşa nu pricepi (fir-ai al dracu’ de dobitoc), atunci află: nu vreau să te primesc, şi gata, spuse Nastratin şi trânti poarta în nasul vecinului.

Că Băsescu e un sfertodoct care nu se pricepe, de fapt, la nimic, nu cred că mai e nevoie să demonstrez. Dar Baconschi se pretinde mare intelectual ... ce fel de intelectual te poţi numi dacă nu ştii că, în diplomaţie, cuvântul NU nu există. Niciun diplomat nu spune nu, dar orice diplomat ştie când un alt diplomat ar fi vrut să spună nu. Orice diplomat,dar nu Băsescu. Şi nici Baconschi. Pentru că nu poţi, în situaţia României, să te apuci să spui că o astfel de decizie este o discriminare pe care nu o accepţi. Şi, dacă nu o accepţi, ce faci? Cele mai importante ţări europene îţi arată uşa şi tu intri pe geam, sau ce? Ţările din Spaţiul Schengen au solicitat ca România să face parte dintre ele, sau invers?

În mod evident, atitudinea lui Băsescu a deranjat şi deranjează. Dar, spre deosebire de România, cancelariile europene nu vor reacţiona prin vorbe. Fiindcă e nediplomatic să spui că, dacă o ţară este condusă de un individ pe care nu îl mai suportă nimeni, atâta timp cât acesta va continua să acuze şi să jignească, pentru propriile insuccese şi pentru cele ale ţării pe care o conduce, pe oricine, mai puţin pe sine însuşi şi guvernul pe care îl girează, acea ţară va fi exclusă, izolată, condamnată. Dar, este posibil să existe o reacţie prin fapte.

Spre deosebire de România, Bulgaria, cealaltă ţară „discriminată” nu a reproşat nimic celor care i-au blocat aderarea la Schengen în aprilie 2011. A recunoscut că are unele probleme şi a promis că le va remedia în cel mai scurt timp. Bulgaria nu a făcut nimic deosebit, nimic special, doar ceea ce era absolut normal (şi aproape obligatoriu) într-o astfel de situaţie.

Există numeroase motive pentru care România şi Bulgaria au fost tratate „la pachet” în cadrul procesului de integrare europeană, iar aceste motive sunt, în continuare, valabile. În acelaşi timp, apar numeroase motive pentru a „decupla” acest mecanism. De aceea, nu cred că ar fi o surpriză prea mare dacă, în septembrie 2011, o singură ţară să fie invitată să se alăture Zonei Schengen, iar acea ţară să nu fie România. Depinde doar de noi.

5 comentarii:

  1. O mica nedunerrire: pe ce te bazezi cand afirmi transant: "Spre deosebire de România, Bulgaria, cealaltă ţară „discriminată” nu a reproşat nimic "?
    Asta asa, de curiozitate.
    Emil

    RăspundețiȘtergere
  2. <>
    Uite-aici: http://www.ziare.com/europa/ungaria/presa-internationala-comenteaza-reactia-romaniei-refuzata-in-spatiul-schengen-1063955

    Sau aici: http://www.e-politic.ro/exclusiv/oficial-bulgar-despre-scandalul-schengen-%E2%80%9Ddezbaterea-a-devenit-politica%E2%80%9D

    "Dezbaterea a devenit politica" e extrem de vag ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna analiza si promitator viitorul. Eu zic ca daca ne Basescu continua sa isi arate coltii este posibil sa nu mai vedem nici Uniunea Euopeana. Daca insistam cu aceasta atitudine vom fi marginalizati in asa fel incat sa regretam si mai mult ca avem un asemenea individ care se crede presedinte...

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.evz.ro/detalii/stiri/bulgarii-nu-se-rastesc-la-franta-si-germania-916534.html

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.realitatea.net/bulgaria-recunoaste-ca-fondata-cererea-de-amanare-a-aderarii-la-schengen_785799.html

    RăspundețiȘtergere