luni, 27 decembrie 2010

Istoria zilei (22)

Philippe Page s-a născut în Paris la 28 decembrie 1958. Şi-a petrecut toată copilăria într-o suburbie săracă a Parisului.

Iniţiat de tatăl său, care era profesor de pian, a învăţat mai întâi notele musicale şi abia apoi să scrie şi să citească. Graţie unui talent ieşit din comun, la doar 12 ani, este admis la Conservatorul de Muzică din Paris, pregătindu-se pentru o carieră de excepţie în muzica clasică.

Cu toate acestea, la 17 ani, decide să facă cu totul altceva. Împreună cu câţiva prieteni, înfiinţează un grup rock. În scurt timp devine un acompaniator cunoscut al unor cântăreţi consacraţi şi un muzician cu o oarecare notorietate.

Destinul său se schimbă radical în 1976, când este selectat de Paul de Senneville şi Olivier Toussaint, doi compozitori şi producători de discuri cunoscuţi, pentru a interpreta o foarte romantică baladă compusă de primul dintre ei. Tânărul pianist înregistrează astfel „Ballade”. După cum mărturiseşte Olivier Toussaint, cei doi nu îndrăzneau să spere că vor ajunge vreodată se vândă 10.000 de exemplare ale baladei respective. Cu toate acestea, estimarea lui Toussaint a fost repede depăşită, iar, în final, numele compoziţiei a fost schimbat în „Ballade pour Adeline”, iar al interpretului în Richard Clayderman. Sub acest nume, balada a fost vândută în peste 25.000.000 de exemplare, iar interpretul a devenit o celebritate.

Curios este, poate, faptul că prima ţară în care Clayderman a cunoscut un success major a fost nu ţara sa natală, ci Spania, datorită unui DJ de la un studio de radio din Madrid. Acesta achiziţionează mai mult din întâmplare albumul şi foloseşte melodia ca indicativ al emisiunii sale de radio. Succesul este fulminant, şi Clayderman, încă puţin cunoscut în Franţa, devine un super-star internaţional. Spania este urmată curând de Austria, apoi Germania, Elveţia, Argentina, Chile şi, în final, întreg mapamondul. În anul 1982, datorită vânzărilor înregistrate, este citat în Cartea Guinness a Recordurilor, iar un critic german scrie: „După Beethowen, Richard Clayderman este cel care a contribuit cel mai mult la popularizarea pianului în întreaga lume”.

În cele peste trei decenii de activitate, Clayderman a realizat recorduri personale greu de egalat: peste 2000 de concerte susţinute în întreaga lume (în România a cântat la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Arad), peste 100000000 de albume vândute, peste 1100 de titluri înregistrate, peste 350 de discuri de aur şi de platină etc.

Cum a obţinut aceste recorduri? Să ascultăm muzica sa, e, într-adevăr, minunată.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu