Există două tipuri de handicapaţi: fizic şi mental. Pentru a se deplasa, şi pentru a exista, pur şi simplu, cei dintâi au nevoie de o cârjă. De o cârjă de lemn. Ceilalţi au nevoie tot de o cârjă, dar, de data asta, de una „spirituală”, căreia-i zic Dumnezeu.
Prima categorie de creştini e reprezentată de aceştia: acei oameni care nu pot trăi fără o cârjă spirituală. Sunt atât de proşti încât nu ştiu nimic. Nici măcar asta nu ştiu: că nu ştiu. Sunt acei idioţi care nu ştiu dacă Biblia a fost scrisă de Eminescu sau de Arghezi, şi nici nu deosebesc Paştele de Crăciun. Că şi la Paşti, şi la Crăciun se bea şi se mănâncă. Mai ales se bea. Dar, sunt credincioşi. Au auzit de Dumnezeu şi cred în el. Şi în Isus, şi în Fecioara Maria, şi în toţi sfinţii. Şi ... fac şi ei ce face toată lumea. Dacă lumea zice: „Hristos a-nviat”, zic şi ei: „Hristos a-nviat”, dacă lumea zice: „Pupă-mă-n cur”, „Pupă-mă-n cur” zic şi ei. E simplu: vrea unu’ să-ţi dea un un colac sau un pahar de vin, da’ vrea să-i zici nu-ştiu-ce, îi zici sau nu? Da’ cum să nu-i zici? Nu-i aşa?
Dar nu, nu toţi creştinii sunt smintiţi, nu toţi creştinii sunt lumpeni. Nu, sunt şi din ăia cu niţică şcoală, ceva mai spilcuiţi, mai spălaţi, mă rog, nu chiar ca baba lui Ţuţea. Aştia sunt şmecherii, mişeii. Ei mai ştiu câte ceva. Ştiu, de exemplu, că în legătură cu învierea nu e totul în regulă. Nu prea sunt dovezi, şi alea care sunt sunt subţiri rău de tot. Păi, ce, dacă văd un mormânt gol, se cheamă că a-nviat răposatu’? Şi alte dovezi nu prea mai sunt. Că au zis unii una, si alţii alta? Hai să fim serioşi? Că dreptcredinciosul popor român – şi nu numai român - de pretutindeni se salută cu „Hristos a înviat”? Haida-de, ce dovadă e asta? Să fim serioşi ... Mă rog, sunt multe pseudo-dovezi ale învierii, dar, cel puţin pe mine, niciuna nu m-a convins.
Sunt multe lucruri care mă intrigă în legătură cu povestea asta. De exemplu, durata „învierii”. Patruzeci de zile, că după aia s-a „înălţat”. Patruzeci de zile în care a făcut ... ce? Şi-a şters contul de pe haifaiv, a fost la Mall, a mai tras o cârjă mironosiţelor, sau ce-a făcut? Pentru că patruzeci de zile nu înseamnă, de fapt, nimic, mai cu seamă celor care cunosc bancul cu bunicul mort, ţinut în balcon până la venirea pensiei. Dacă, după înviere, ar mai fi trăit cinci-zece-douăzeci de ani ani şi ar mai fi făcut „n” minuni, hai că ar mai fi fost ceva. Dar, aşa, a înviat, dar puţini au fost „fericiţii” care au putut constata asta nemijlocit. Pentru că, aşa-zisa înviere a lui Iisus a fost cam ca al doilea mandat al lui Băsescu: fără „băi de mulţime”. Oare de ce?
Bun, vorbeam de creştinii care mai ştiu câte ceva. Ştiu, de exemplu, că tot maglavaisul ăsta mistic poate fi considerat cea mai mare campanie de piar şi fundraising din lume, că e o chestie absolut genială, dar tot minciună sfruntată rămâne. Şi nu doar minciună sfruntată, ci CEA MAI MARE CRIMĂ ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII! Asta este, în general, credinţa în divinitate, religia. Toate războaiele, toate revoluţiile, toate revoltele nu au fost altceva decât lupta „dreptcredincioşilor” împotriva „strâmbcredincioşilor”! Ştiu, oare, aceşti oameni că „mărturisirea” fără dovezi suficiente a unui astfel de „miracol” se poate numi şi SPERJUR şi e pedepsită cam peste tot? Ba bine că nu, numai că religia aduce influenţă, putere şi bani. Mulţi bani, mai mulţi decât orice altă campanie de fundraising. Şi-atunci, ce mai contează că minunatele elixiruri care ar trebui să aducă „mântuirea” în cer, aduc, de fapt, sărăcia, suferinţa, mizeria pe pământ? Pentru mişei acest lucru nu este deloc important.
Ia uitaţi nişte ştiri: în Basarabia, „focul haric” a fost adus pe banii lui Vlad Filat, premierul Moldovei. Wow! Da’ de ce-o fi făcut-o? Ei, ştie el ce ştie, nu? În România, printre cei care au adus „sfânta lumină” se află şi cercetatul (de DNA) primar Poteraş. Super! Cum e, dragi creştini, să primiţi lumina din mâna unui HOŢ? Shit!
Ăştia sunt cele două tipuri de creştini, de „credincioşi”, în general: simintiţii şi mişeii. Mm....?
Hristos a-nviat? Super. Voi de ce nu inviaţi?
P.S. Acest post este adresat tuturor celor care ţin morţiş să mă salute, în aceste zile, cu „Hristos a înviat”. A-nviat? Foarte bine, dar o fi înviat pentru voi, nu pentru mine. Şi, păstraţi această „minune” pentru voi, e prea valoroasă ca s-o împărtăşiţi cu alţii.
Fără îndoială, în Biblie se găsesc multe lucruri interesante, si chiar frumoase, dar şi idioţenii de genul ăsta:
Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Iisus ca Domn, şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi vei fi mântuit. (Romani 10:9)
Aşadar, orice crimă, orice josnicie e îngăduită şi nu periclitează în niciun fel „mântuirea” atâta timp cât „îl mărturisesc pe Iisus ca Domn” şi cred că „Dumnezeu L-a înviat din morţi”. Straşnică judecată, nu-i aşa? Şi genială campanie, nu?
Amin.
RăspundețiȘtergereAveti mare dreptate! E o sarbatoare bazata pe presupuneri si pe o campanie de manipulare foarte buna. Nimic nu a fost si nu este sigur.
RăspundețiȘtergereCat despre industria numita frumos Biserica... o mare fabrica de "minuni" contra-cost.
Apropo de credinciosii misei, a devenit un obicei la cel care nu sunt tocmai legal sa faca diferite lucruri pentru biserica, aceste actiuni aducand mediatizare, si astfel au ocazia sa pozeze in sfinti.
multumesc
RăspundețiȘtergereSunt multe inadvertenţe şi contradicţii în povestea morţii şi învierii lui Isus. Cei patru evanghelişti nu se pot pune de acord nici măcar cu ultimele cuvinte ale lui Isus pe cruce. Ideea unui Pilat slab şi influenţabil, manipulat de preoţimea templului, e contrazisă brutal de ce povesteşte istoricul contemporan Iosefus despre el. Dar toate astea pălesc în comparaţie cu întrebările care se pot pune despre calităţile morale ale poveştii. De când păcatele cuiva pot fi ispăşite prin pedepsirea altcuiva? Nici justiţia română n-ar accepta asta, ce să zicem despre cea divină?
RăspundețiȘtergereBiblia ca întreg stă încă şi mai rău decât doar povestea cu Isus. Dumnezeul Vechiului Testament este o monstruozitate morală, un ticălos fără pereche. El creează o lume perfectă, dar ca urmare a unui păcat absolut previzibil (mai ales că e atotştiutor!) condamnă acea lume la o eternitate de suferinţă. În povestea Exodului nenumitul faraon pare un tip de treabă în comparaţie cu ticălosul Yahwe. Atunci când evreii se întorc la adorarea idolilor, Dzeu ar vrea să-i extermine dar e convins de Moise să nu o facă cu argumente care ar merge şi la un copil de 5 ani. Exemple de acest gen sunt nenumărate.
Există două motive pentru care religia este în continuare influentă. Primul este respingerea instinctivă a ideii de haos: în univers trebuie să existe o ordine, un motiv pentru orice. Acelaşi motiv sprijină superstiţiile recunoscute şi astrologia - şi e practic imposibil de combătut. Al doilea motiv constă în ideea că religia este la baza moralităţii şi civilizaţiei. Aici raţionaliştii ar trebui să dea atacul, fiindcă e clar că nu e adevărat. Civilizaţia occidentală s-a dezvoltat nu din cauza creştinismului ci în pofida lui.
P.S. absolut superb, rău că nu mai e în viaţă...
un articol e bun simt si cu simtul umorului in acelasi timp :)
RăspundețiȘtergere