marți, 20 aprilie 2010

Despre cum poţi să te îmbeţi cu apă rece (în loc de whisky)

Din câte am auzit, situaţia PDL în sondajele de opinie e catastrofală. Guvernarea asta dezastruoasă este taxata dur, se pare, de români. Probabil, taman din acest motiv nu au mai fost date publicităţii sondaje de opinie. Este imposibil sa iţi dai în halul asta cu stângul în dreptul şi să nu te erodezi puternic. Traian Basescu avea dreptate cu bolşevizarea. Ideea că omul trebuie sa se teamă că işi va pierde locul de muncă este o idee, in sine, bolşevică. Girată, însă, chiar de preşedintele Traian Basescu.

Aşa spus-a doamna Zoe Petre.

Evident, o formulare în genul „din câte am auzit” nu e deloc serioasă şi profesionistă. Dar, mă rog, pe blogul personal, omul postează orice. Grav mi se pare că această „ştire” a fost reluată de mai mulţi bloggeri şi de situl inpolitics.

Cu prostiile puterii portocalii ne-am obişnuit, cred, cu toţii. Dar, ca blogger „serios” să citezi o asemenea „ştire” mi se pare, iertat să fiu, o mare prostie. Mai întâi, că nu e o ştire. Unde a „auzit” doamna Zoe Petre aşa ceva? S-a efectuat vreun sondaj, vreo cercetare? Nu, nici vorbă. De fapt, cred că, realizând, într-un fel, neseriozitatea unei astfel de afirmaţii, doamna Zoe Petre precizează: „este imposibil sa iţi dai în halul asta cu stângul în dreptul şi să nu te erodezi puternic.” Cu alte cuvinte: nu s-a făcut niciun sondaj, nicio cercetare, dar, judecând logic ... bla bla. Dar, mai e ceva logic în România?

Apoi, am uitat, oare, aşa uşor trecutul apropiat? Păţaniile lui Adrian Năstase şi Mircea Geoană? Nici atunci Traian Băsescu nu stătea grozav în sondaje şi, totuşi, a câştigat. Cu fraudă, fără fraudă, ce mai contează?

La Râmnicu Vâlcea a avut loc primul tur al alegerilor pentru postul de primar al municipiului, vacantat în urma arestării şi condamnării primarului portocaliu infractor Mircea Gutău – să fiu scuzat pentru cuvântul „infractor”, aceasta este aprecierea justiţiei. Rezultatul se cunoaşte: o prezenţă foarte slabă la vot şi un rezultat foarte bun pentru candidatul portocaliu, căruia i-au lipsit doar vreo 300 de voturi pentru a câştiga din primul tur. E mai bine decât dacă ar fi obţinut 80% din primul tur, dar nu e, în niciun caz, un rezultat bun pentru PSD şi, mai ales, pentru PNL, al cărui candidat a obţinut un procentaj extrem de dezamăgitor şi a ieşit din cursă.

Putem analiza rezultatul de la Râmnicu Vâlcea din mai multe puncte de vedere. Localitatea nu este una deoasebit de importantă, e un municipiu de „categoria a doua”. Din punct de vedere demografic, economic etc., e mult mai puţin important decât, să zicem, un sector al capitalei. În plus, componenţa consiliului local şi cea a consiliului judeţean nu ar lăsa prea multă marjă de acţiune unui primar de altă culoare decât portocalie. Din acest punct de vedere, pierderea primăriei acestui oraş n-ar fi, parcă, o pierdere atât de mare din punctul de vedere al opoziţiei.

Totuşi, importanţa simbolică a acestor alegeri este imensă. Dacă PD-L le-ar pierde, ar fi, într-adevăr, un semnal deosebit de clar de erodare a credibilităţii acestui partid. S-ar pune, într-adevăr, problema, dacă PD-L mai poate câştiga vreo primărie mai importantă sau vreun colegiu altfel decât prin fraudă. Ar fi un semnal că „nu pot ei fura cât pot vota oamenii” – asta ca să îl parafrazăm pe Traian Băsescu.

Din punctul meu de vedere, în perioada imediat următoare e necesară o mobilizare exemplară a opoziţiei pentru a câştiga primăria oraşului Râmnicu Vâlcea şi postul de deputat în colegiul 19. Nu ştiu nimic despre candidatul PSD la primăria acestui oraş, iar despre candidatul PC pentru colegiul 19, părerea mea e destul de rezervată, ca să nu zic proastă. Dar, toate aceste lucruri au o importanţă mai mică. Ceea ce este esenţial este ca opoziţia să nu piardă aceste alegeri. După, nici nu mai importă ce s-ar mai întâmpla. Se aude că madam Mincă ar avea un loc asigurat în PD-L, dacă va câştiga. E posibil să fie o intoxicare, dar, oricum nu contează. Important este ca PD-L să nu câştige prin vot.

Dar ce face acum opoziţia? Probabil, se bucură că PD-L stă dezastruos în sondaje!

Dacă acum nu e momentul acţiunii, atunci când?

După părerea mea, activiştii opoziţiei ar trebui să mergă din casă în casă pentru a explica importanţa simbolică a votului. Electoratul trebuie mobilizat şi motivat. PD-L poate câştiga nu numai prin numărul de voturi pe care le va obţine, ci şi prin numărul de voturi pe care nu le va obţine opoziţia, prin lehamite şi neprezentare. Şi, îmi este teamă că aşa se va întâmpla. Iar nouă nu ne va rămâne decât să ne bucurăm, ca Geoană, de cat de bine am stat în sondaje. Oare nu îşi dă seama nimeni de asta?

P.S. Pe blogul doamnei Zoe Petre nici nu găsesc postarea cu pricina. Şi atunci, de unde toată povestea asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu