marți, 20 aprilie 2010

Ştiri noi de pe strada mea (1)

În România lucrurile stau cam aşa: când e ziua stabilită, oamenii merg la vot. Că o l*** poţi s-o faci şi în baie, dar ca să te f*** singur, trebuie să mergi la vot. Mă rog, se alege cine se alege. Cu mici, cu bere, cu găleţi, cum o fi... C-aşa-i în România. Dar, ce se întâmplă după asta? Păi, ce să se întâmple? Alesul respectiv îşi aranjează afacerile şi peste patru ani se prezintă din nou în faţa „electoratului”. Nimeni nu are să-i reproşeze nimic. C-aşa-i în România. Câţi oameni cunosc măcar numele deputatului sau senatorului care îi „reprezintă”? Şi câţi au habar de „activitatea” sa? Şi atunci, ne mai mirăm de ce se întâmplă?

În ceea ce mă priveşte, ştiu cine mă „reprezintă”. Şi mai ştiu şi câte ceva din activitatea respectivelor persoane. Mă rog, nu sunt informaţii 100% sigure. Dar, tocmai de aceea, ar trebui să existe nişte explicaţii.

Deputatul meu este Alin Popoviciu. Spre „norocul” meu, e pedelist. Bine, a mai trecut şi prin alte partide, dar asta nu mai contează acum. În 2008 a candidat şi a fost ales din partea PD-L. „Avantajul” este, asadar, că nu a fost „nevoit” să-şi schimbe culoarea între timp. Ia să vedem ce mai „vorbeşte lumea” de domnul Popoviciu.

Anul trecut, Primăria comunei Lovrin, din judeţul Timiş, condusă de democrat-liberalul Vasile Graur a decis că trebuie să construiască o nouă piaţă, în condiţiile în care acum miile de oameni veniţi din trei judeţe îşi vând marfa pe străzile comunei. Proiectul unul extrem de ambiţios – platformă asfaltată pe 1,6 hectare, hală pentru vânzarea produselor lactate, grup sanitar, reţele de utilităţi în incintă, reţele exterioare, rigole, împrejmuirea pieţei. A fost demarată procedura de licitaţie, numai că a fost contestată de firma Euro Contest SRL care a cerut “anularea tuturor actelor juridice premergătoare procedurii de atribuire, constatarea faptului că autoritatea contractantă nu respectă prevederile legale în domeniul achiziţiilor publice,(..) să anuleze fişa de date a achiziţiei”. Solicitarea a fost însă respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în 10 septembrie 2009.

În timp ce licitaţia era contestată, la viitoarea piaţă se lucra din greu. Chiar dacă nu se ştia cine va câştiga, firma AGMA Tiuca Construct SRL a început lucrările încă din vara anului trecut. Numele acestei firme este legat de un alt scandal similar după ce în satul Gelu din comuna Variaş s-a apucat să pietruiască drumurile înainte să fie finalizată licitaţia, unde s-a clasat de abia pe locul trei. În final, printr-un artificiu, AGMA Tiucă şi-a primit banii. Coincidenţa face ca ambele comune – Variaş şi Lovrin – să fie conduse de primari PD-L şi să facă parte din colegiul deputatului portocaliu Alin Popoviciu care susţine că „nu sunt naşul fiului patronului de această firmă, ci sunt prieten cu cel care îi este. Îi cunosc pe cei de la AGMA, suntem prieteni, dar nu am nici o treabă cu afacerile lor. Nu am nici o legătură de familie, nici măcar de gradul o sută”. Primarul Graur a explicat că „nu ne apucam de piaţă dacă nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu care a făcut lobby pentru bani şi de la domnul preşedinte Constantin Ostaficiuc (preşedintele consiliului judeţean şi PD-L Timiş). Nu s-a lucrat efectiv la piaţă, s-au făcut lucrări de consolidare a terenului. Au fost lucrări mici făcute de AGMA Tiucă. Au zis că dacă le-au făcut pe astea, de ce să nu participe şi la licitaţie”. Edilul nu a suflat nici un cuvânt despre faptul că firma a îndeplinit aproape toate obiectivele din caietul de sarcini – asflatare, gard vopsit regulamentar în portocaliu, hala pentru lactate ridicată, mese pentru vânzătorii de legume. Practic, lucrările la piaţă au fost finalizate undeva pe la sfârşitul lunii octombrie, dar nu s-a dat drumul înauntru. Au pus lacătul pe ea şi oamenii îşi vând tot pe stradă marfa.

Cu toate că piaţa era gata încă din octombrie, lucrurile s-au decis de abia în Ajunul Crăciunului. „La Lovrin am fost în timpul campaniei pentru europarlamentare cu Stolojan şi cu Roberta ca să vadă ce vrem să facem. Am făcut o notă de fundamentare foarte bună şi am obţinut banii”, a explicat deputatul Popoviciu. În 23 decembrie, printr-o hotărâre de guvern, şeful de partid al acestuia, Emil Boc, alocă 3 milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru extinderei pieţei agroalimentare, care era deja construită. În aceiaşi zi, la Lovrin, comisia declară câştigătoare, dintre cele două firme participante la licitaţie, societatea AGMA Tiuca Construct SRL cu preţul de 2.570.349 lei plus TVA. După perioada de contestaţie, în 6 ianuarie, este publicat anunţul de atribuire a lucrării.

Patronul firmei câştigătoare, Gheorghe Tiucă, a declarat că „Ne-am mişcat iute. Anul trecut a fost licitaţia. Habar n-am cum şi când s-a dat”. În timp ce primarul de Lovrin a declarat că „de când s-a stabilit câştigătorul nu s-a lucrat la piaţă pentru că a fost foarte frig”, deputatul Alin Popoviciu a încercat să ne convingă de contrariu, afirmând că „Nu este treaba mea dacă construcţiile au fost făcute din vara anului trecut”.

Şi aşa se face că licitaţia a fost câştigată în 6 ianuarie 2010, în condiţiile în care lucrările erau terminate din octombrie 2009.

Mulţumesc sitului pressalert pentru informaţii.

2 comentarii: