vineri, 21 mai 2010

Scoateţi banii!

Cine spune că nu sunt bani? Că autorităţile nu au bani?

Nu ştiu cum e în restul ţării, dar în localitatea în care locuiesc, autoritatea locală pare a avea bani!

Să precizăm, dintru început, că e vorba de o comună ca toate comunele, nici prea-prea, nici foarte-foarte. O comună mărişoară, cu cca. 1500 de numere de casă şi aproximativ 5000 de locuitori. Şi, colorată bine-bine în portocaliu … asta e cred, destul de important.

Investiţii … Se fac şi investiţii, de exemplu – aţi ghicit – o sală de sport. E adevărat, liceul are o sală de sport, dar e mai veche, mai mică, aşa că … aşa că facem alta. Care, prin poziţia ei, nu va putea fi utilizată, în mod curent, de elevi, fiindcă e cam depărtişor de şcoală. Ei, dar nu cred că asta e important … important este că se construieşte, nu?

În localitatea mea, primăria are activităţi deosebite… Iată, de exemplu, acest pelerinaj al pensionarilor la diverse mânăstiri, oferit gratuit de către primărie. Şi, nu e niciun secret, când se petrec astfel de lucruri, primăria se laudă, postează pe propriul site, informează în propriul ziar, distribuit, de asemenea, gratuit, locuitorilor comunei, postează, după cum, vedeti, pe youtube, etc.



Ei, pelerinajul acesta a avut loc la sfârşitul lunii aprilie … e aproape o lună de atunci. Între timp, a avut loc si balul pensionarilor. Mâncare, băutură, muzică, antren, totul gratuit. Din partea primăriei, fireşte.

Cadrele didactice care predau la şcoala din localitate se pregătesc, de asemenea, să meargă într-o frumoasă excursie în perioada 4-6 iunie … că tot începe greva. Inutil să ve precizez ce este vorba tot de o excursie complet gratuită, oferită, de asemenea, de primărie.



Frumos, foarte frumos! Oamenii socializează, se nasc noi prietenii sau se cimentează alea vechi, rămân cu amintiri de neuitat … frumos.

Numai că … numai că, nu ştiu cum, îşi mai bagă nasu’ unu’ Milton Friedman care avertizează că „nu există prânz gratuit” ... de fapt, nu există nimic gratuit!

Nu? Vai, ce dezamăgire! Tocmai când apreciam acest gest frumos al unei primăriţe portocalii semianalfabete – scuzaţi pleonasmul. Nu, nu există.

Da? Şi-atunci, de unde are primăria bani pentru aşa ceva?

Cum, de unde? Din pensiile care se reduc cu 15%, din salariile care se reduc cu 25%, din taxele şi impozitele care urmeaze si ele se crească, de acolo, nu din altă parte. Nici guvernul, nici primăria nu au fabrici de bani.

Acum e clar de ce trebuie ciuruite buzunarele bugetarilor şi pensionarilor? Nu, nu pentru drumuri, pentru şcoli, pentru spitale, pentru locuri de muncă, nu, nimic din toate astea, ci pentru chefuri, excursii, sindrofii şi câte şi mai câte. Şi, bineînţeles, pentru a umfla şi mai mult buzunarele celor obişnuiţi să trăiască din jaf.

Cât mai este până la următoarele alegeri? Cât mai este până când doamna primar din localitatea mea, ca atâtea mii de de alţi primari din întreaga ţară, vor veni şi vor cere votul cetăţenilor, amintind, cu nesimţire, câte „cadouri” le-au făcut, dar nesuflând nicio vorba de jaful la care s-au dedat pentru a face rost de banii pentru aceste „pomeni”? Şi când, din nou, milioane si milioane de români vor „pune botul” în continuare, bucurându-se că pot, o dată pe an, să chefuiască „pe gratis”?

Eu ştiu una şi bună. Angajatul, salariatul din România, fie el bugetar sau angajat la „privat”, e mai leneş, mai prost, mai imorat, mai „cum vreţi” decât cel din Germania, Franţa, Canada sau Australia? Lucrează el mai puţin sau mai prost? Bine, condiţiile pot fi diferite, e normal că, dacă traversezi România cu maşina, o faci mai încet, fiindcă nu există drumuri ... e normal ca, în anumite situaţii să existe o productivitate mai mică, dar nici chiar aşa. Diferenţa de productivitate nu poate justifica, în niciun caz, un raport de 3 la 1, de 5 la 1, chiar de 10 la 1 sau mai mare, între salariul primit de un angajat dintr-o ţară mai „dezvoltată”, fie el muncitor, constructor, profesor, medic, poliţist, orice, faţă de omologul său care prestează aceeaşi activitate în România ... în condiţiile în care preţurile de consum sunt comparabile. Cum e posibil ca preţul muncii să fie, în România, de 5, de 10 sau de mai multe ori mai ieftin decât în majoritatea ţărilor europene?

Atâta timp cât acest raport se va menţine la aceste cote greu de imaginat şi, mai ales, de acceptat, înseamnă că salariile şi pensiile din România trebuie să crească. Nu există niciun motiv rezonabil, nicio justificare pentru care lucrurile ar trebui se se desfăşoare invers, afară de incompetenţa, dar mai ales, de jaful autorităţilor.

Când, în teritoriu, banii se aruncă pe baluri, pelerinaje şi alte prostii, înseamnă că sunt bani. Iar portocalii se facă bine să fure mai puţin! Pentru că, dacă nu o fac acum, nu vor mai avea ocazia să o facă, nici dacă ar dori ... şi nu e o glumă!

2 comentarii:

  1. Ba da, vor continua sa jefuiasca mai departe, dar vor trece la alt partid.

    Sa nu uitam ca portocalii provin din cei care au dezertat din FSN/PDSR si cati au mai dezertat din PNL. Cela care a tradat, va mai trada si va aparea un nou partid de centru-sus sau centru-jos, ca stanga si dreapta sunt ocupate.

    RăspundețiȘtergere