Vremurile se schimbă, oamenii se schimbă, ideile se mai schimbă şi ele. Doar prostia rămâne aceeaşi, mereu proaspătă, mereu surprinzătoare. Şi proştii, bineînţeles.
Cu prostia te naşti, nu devii. Prostia e cea care te alege, nu tu pe ea. Dacă îţi este scris să fii prost, eşti prost, oricând, oriunde. Când oamenii se aşteaptă mai Dacă îţi este scris să fii prost, eşti prost, oricând, oriunde. Când oamenii se aşteaptă mai puţin – boc! - trânteşti prostia în stare pură. O prostie pe care 10 filosofi, dacă ar fi dorit, nu ar fi putut-o scorni într-o săptămână, un prost autentic o produce „la minut”. Nu, nu la minut, la secundă.
După monumentala declaraţie în care anunţa, cu multă mândrie, închiderea a un sfert din şcolile ţării, credeam că, o vreme, domnul Funeriu, domnul ministru Funeriu, va tăcea, nemaiputând scorni o mai mare sminteală. Când colo, ia uitaţi:
Cei care nu vor lua BAC-ul vor merge în câmpul muncii. Își vor găsi un loc de muncă, pentru că mulți dintre ei au învățat o meserie în școală.
Aşadar, „cei care nu vor lua BAC-ul” (ruşine, domnule ministru, cuvântul corect este „bacalaureat”, dacă şi ministrul poceşte cuvântul, ce să mai spunem despre ceilalţi) nici din a doua încercare „vor merge” – remarcaţi: nu „vor putea merge”, „vor avea şansa să meargă”, nu, „vor merge”, pur şi simplu, ca şi când ar fi obligaţi s-o facă – unde? „În câmpul muncii” ... o cât mi-era de dor de expresia asta, n-o mai auzisem de vreo douăj’de ani, era şi timpul s-o repună vreun dobitoc în circulaţie: „câmpul muncii”. Mie îmi place grozav „câmpul muncii”, mă duce cu gândul la vremuri de mult apuse, la tinereţea mea, la practica agricolă efectuată de elevi şi studenţi la începutul fiecărui an şcolar – da, atunci chiar se justifica denumirea – la şantierele şi brigăzile de tineret, la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la filmul „Liceenii”, prima iubire, Mirabela Dauer lătrând „magistrala albastrăăă”, ... o, tempora!
Ok. Zice mai departe Funeriu: „Își vor găsi un loc de muncă, pentru că [...] au învățat o meserie în școală”. Aha. Deci, în şcolile astea româneşti, mai cu seamă în „ghetourile” de care vorbea deunăzi, carte s-o fi făcut, nu s-o fi făcut, dar meserie s-a învăţat. Ce meserie s-a învăţat? Poate aia de „muncitor necalificat”, că altceva nu cred. Da, ştiu, absolvenţii anumitor categorii de licee au obţinut/au putut obţine nişte certificate de calificare profesională nivel ... nu contează. A binevoit domnul ministru să facă o statistică, un sondaj, să vadă cam câţi dintre posesorii unor astfel de certificate şi-au găsit loc de muncă în domeniu? Da’ ce vorbesc eu de absolvenţii de S.A.M.-uri şi licee, hai să vedem ce se întâmplă cu absolvenţii învăţământului superior, care au învăţat mult mai multă meserie – nu-i aşa? – să vedem câţi s-au pregătit să fie profesori, medici, jurişti, economişti, şi aşa mai departe, şi lucrează ca profesori, medici, jurişti, economişti etc.
Dar, gata. Domnul ministru Funeriu are, probabil, o „viziune măreaţă”. Dar e complet rupt de realitate. Luni încep probele scrise ale celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului anului 2011. A fost frumos şi anul 1981, anul Universiadei de la Bucureşti .... dar s-a terminat. Suntem în 2011, anul în care nu doar cei care „nu vor lua BAC-ul” nu îşi vor găsi un loc de muncă, ci şi ceilalţi ... Trăim în România pedelistă.
P.S. La vecini e aşa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu