vineri, 26 august 2011

Ultimul cartuş

Aşa cum, pe parcursul a doar câţiva ani, calculatorul personal a devenit, dintr-o extravaganţă, o necesitate, tot astfel s-a întâmplat şi cu imprimanta. Tot mai des, avem ceva de imprimat, de tipărit, o lucrare, un referat, un document pe care l-am primit pe mail, şi aşa mai departe, şi ne e din ce în ce mai greu să facem acest lucru dacă nu avem propria noastră imprimantă.

Care sunt criteriile de care ar trebui să ţinem seamă atunci când ne decidem să achiziţionăm o imprimantă?

Bineînţeles, trebuie să ştim ce dorim să facem cu acea imprimantă. Apoi, costul ei, bineînţeles. Există un cost de achiziţie şi unul de exploatare. Evident, trebuie să avem în vedere ambele costuri.

Există trei tipuri de imprimante, şi anume:
  1. Imprimantele matriciale – luaţi-vă gândul de la ele. Probabil, în câţiva ani, vor dispărea cu totul, acum mai sunt, încă, folosite de contabili. Funcţionează într-un mod asemănător cu maşinile de scris de odinioară. Calitatea grafică este foarte scăzută şi sunt zgomotoase. 
  2. Imprimantele laser sunt foarte răspândite, mai cu seamă în mediul economic. Pot fi achiziţionate la preţuri rezonabile, mai cu seamă cele alb-negru. Sunt rapide şi fiabile, iar calitatea tipăriturii este accepatbilă. Au costuri de exploatare reduse, iar asta le face foarte potrivite pentru acele medii unde există volume mari de muncă.
  3. Imprimantele cu jet de cerneală (inkjet) sunt cele mai ieftine, asigură o calitate grafică superioară, dar sunt mai lente decât cele laser. Acest tip de imprimante se pretează mult mai bine la utilizări casnice. Principalul lor punct slab constă în preţul ridicat al consumabilelor.  
S-ar părea, aşadar, că principala dilemă pe care o putem avea atunci când ne gândim să achiziţionăm o imprimantă personală este: renunţăm la calitate în favoarea banilor, sau invers? Din fericire, există o soluţie care ni le garantează pe amândouă şi anume sistemul CISS (continuous ink supply system). În ce constă acesta?

În mod normal, orice imprimantă inkjet funcţionează utilizează două cartuşe, sau rezervoare de cerneală: unul pentru cerneala neagră, iar celălalt, pentru cea colorată. Cartuşul color este format, la rândul lui, din trei recipiente. Atunci cand tipărim ceva colorat, cernelurile din cele trei recipiente se combină în mod convenabil pentru a reda nuanţa dorită. Când cerneala se goleşte, cartuşele trebuie înlocuite. Trebuie menţionat că, în cazul cartuşului color, acesta devine inutilizabil în situaţia în care o singură cerneală din cele trei s-a epuizat.

Într-o astfel de situaţie, avem două opţiuni: achiziţionarea unui nou cartuş sau reumplerea lui (refill); discutăm doar de imprimante care permit refillul. Prima opţiune este extrem de costisitoare, iar cea de-a doua nu este incomodă. Costul unui refill este mult mai redus decât cel al unui cartuş nou, dar trebuie remarcat că producătorii de cartuşe de imprimantă nu oferă niciun fel de garanţii pentru refill, şi, de fapt, nici nu-l încurajează. Asta înseamnă că niciodată nu este sigur că un cartuş poate fi refillat, şi de câte ori. Refillul trebuie făcut cu o deosebită atenţie, altfel putem avea consecinţe care merg până la distrugerea echipamentului. Cu fiecare refill, catitatea efectiv refillată scade.

După cum arată numele, sistemul CISS reprezintă un alt sistem de alimentare cu cerneală decât cel clasic. În cadrul său, se folosesc nişte cartuşe asemănătoare cu cele de la sistemul clasic, dar care nu se golesc niciodată, fiind alimentate permanent din nişte rezervoare exterioare. Datorită acestui sistem costul imprimării scade cu până la 95% faţă de cazul în care am utiliza doar cartuşe originale. În plus, sunt eliminate şi neajunsurile provocate de refill. Mai mult decât atât, în cazul sistemului CISS, putem realiza o calitate grafică superioară imprimării clasice, utilizând, pentru generarea culorilor, mai mult decât 3 culori fundamentale. Acest avantaj este decisiv în cazul imprimantelor foto.

Pentru procurarea sistemelor CISS, soluţia optimă este comandarea lor online, direct de pe situl firmei CiSSmarket.ro. Situl este prietenos, conţinând sfaturi utile cu privire la instalarea şi funcţionarea sistemului CISS.

Modalităţile de plată sunt variate, iar livrarea se face rapid, în întreaga ţară. În plus există posibilitatea returnării produsului şi a încasării contravalorii sale integrale, dacă, dintr-un motiv sau altul, nu a corespuns aşteptărilor clientului.

În plus, de la CISSmarket.ro, se pot achiziţiona imprimante special concepute şi configurate pentru a utiliza sistemul CISS.


În opinia mea, imprimantele inkjet cu sistem CISS reprezintă soluţia optimă pentru utilizarea casnică, îmbinând în mod fericit calitatea grafică şi costul de exploatare scăzut.

Cartuşul sistemului CISS va fi, cu siguranţă, ultimul pentru imprimanta dumneavoastră, nu va mai trebui nici să-l refillaţi, nici să-l înlocuiţi.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu