Ori de câte ori achiziţionăm un bun de folosinţă îndelungată, mai cu seamă atunci când preţul a fost semnificativ, tot ceea ce ne dorim este să ne bucurăm de acel obiect un timp cât mai lung, dacă se poate până ne plictisim, sau devine atât de demodat încât hotărâm să ne dispensăm de el, în favoarea unui model mai nou. Doar asta înseamnă „folosinţă îndelungată”, nu?
Din păcate, sunt şi situaţii în care această dorinţă nu se materializează, din diverse motive, cele mai mai importante ţinând de modul de exploatare. Oricât de bine construit ar fi un astfel de bun, oricât de avansată ar fi tehnologia utilizată pentru a-l realiza, în condiţii de exploatare necorespunzătoare viaţa sa va fi scurtă.
Pentru a funcţiona în condiţii optime, sau pentru a funcţiona, pur şi simplu, toate aparatele electrocasnice au nevoie de curent electric furnizat la o anumită tensiune şi o anumită frecvenţă. În mod normal, furnizorul nostru de energie electrică are grijă ca variaţiile de tensiune înregistrate la prizele din locuinţa noastră să se încadreze în limitele necesare pentru funcţionarea în condiţii optime a aparaturii noastre electrocasnice. Dar, asta este doar teorie, deoarece fiecare dintre noi ştie că, în realitate, aceste variaţii pot fi mult mai mari, de asemenea, că pot avea loc întreruperi, mai mult sau mai puţin întamplătoare, în furnizarea energiei electrice etc., cu efecte corespunzătoare asupra funcţionării aparaturii noastre electrocasnice. Aceste fluctuaţii de tensiune constituie cel mai important factor de distrugere sau defectare prematură a aparaturii noastre electrocasnice. Fiecare astfel de variaţie de tensiune, dincolo de limitele normale, înseamnă, în cel mai bun caz, reducerea duratei de viaţă a aparatului respectiv cu câteva secunde sau minute, iar în cel mai rău caz ... ei, bine, despre cel mai rău caz nu vreau să vorbesc.
Se cuvine, aşadar, să luăm, din vreme, toate măsurile necesare pentru a contracara efectele acestor variaţii de tensiune. Dar cum? Prin achiziţionarea unui aparat de tip UPS (sursă neintreruptibilă de tensiune).
Există nenumărate modele de UPS-uri, de la cele mici, de uz casnic, până la cele special concepute pentru a asigura protecţie unei instituţii, sau unui cartier, sau unui întreg oraş. O opţiune foarte bună, din punct de vedere al raportului preţ/calitate, pentru o locuinţă obişnuită, poate fi reprezentată de PWUPS-650VA-AA01, un echipament de tip UPS cu care oferă o foarte bună protecţie la supratensiune pentru 6 prize shuko, asigurând şi funcţionarea neîntreruptă a 3 dintre ele, în cazul unei căderi complete de tensiune. Protectorul are o protecţie la supratensiune de 480 de Joules, protecţie la internet , software management inclus, port de comunicare USB, iar bateria este protejată împotriva prafului. Echipamentul este produs de RPC, prin divizia de consumer n’Joy şi este disponibil în reţeaua magazinelor Metro, precum şi pe internet, la o serie de retaileri precum PC Fun, PC Garage, Cel, Evomag. Preţul recomandat de producător este de 269 de lei, dar, cu puţin noroc, l-aţi putea găsi şi la un preţ mai mic. E o investiţie care vă poate scuti de multe bătăi de cap.
Have fun!
E o greşeală de traducere pe site-ul ăla. În varianta engleză scrie "sealed and leak proof maintenance-free lead-acid battery", iar în aia românească "Sigilata si protejata impotriva prafului - baterie fara plumb si acid". De fapt ar fi trebuit să spună: baterie cu plumb-acid încapsulată şi fără nevoie de întreţinere. Sunt bune UPS-urile astea, mai ales la calculatoare unde o întrerupere de curent poate să-ţi compromită ore întregi de muncă la un document.
RăspundețiȘtergereAm experienţă în domeniu, aşa că îmi permit să dau câteva sfaturi cu permisiunea dlui. Stoica. În primul rând bateriile nu ţin pentru totdeauna, durata de alimentare din baterie scade în timp. În 3-5 ani bateria va fi inutilă şi trebuie înlocuită. Portul USB e pentru a comanda unui calculator să se oprească în caz de pană prelungită de curent. Cea mai bună opţiune este hibernarea, dacă calculatorul e capabil de asta, fiindcă păstrează starea chiar dacă se opreşte de tot curentul (modul standby nu face asta). UPS-ul acesta suportă 325W pe partea protejată cu baterii, suficient pentru majoritatea calculatoarelor, dar nu pentru aparate de genul imprimantelor laser (maşinile de spălat sau aparatele de aer condiţionat nici nu intră în discuţie). În prizele protejate cu baterii se pot pune: calculator, monitor, router, boxe, hdd-uri externe etc.
Eu folosesc APC, sunt scumpe dar merită. Un lucru interesant în legătură cu APC este că Windows XP sau mai nou recunosc nativ protocolul de semnalizare cu UPS-ul şi îl tratează ca pe o baterie. Adică: chiar fără a instala vreun software special, calculatorul desktop se comportă ca un laptop cu baterii.
Atenţie: softul UPS-ului va avertiza din timp atunci când bateria ar trebui înlocuită pe baza unor teste interne automate. Atunci când spune asta şi nu puteţi înlocui bateria în câteva zile mai bine scoateţi din uz UPS-ul.
@Cristi: In mod normal, nu sterg niciun fel de comentarii, asa ca aveti permisiunea mea de a face orice fel de comentarii. Apoi, in legatura cu traducerea, nu stiu, si nici nu ma prea intereseaza. Si nici nu inteleg de ce e nevoie de traducere, atata timp cat producatorul e o firma autohtona. Iar in legatura cu bateria, orice baterie de tip acumulator devine inutilizabila in timp ... sau nu e asa? Depinde de calitatea bateriei, de modul de utilizare, de mai multi factori, dar nicio baterie nu e vesnica. Sunt situatii si situatii, dar e clar ca, peste un timp, utilizatorul va trebui sa renunte fie la baterie, fie la aparat in ansamblu. Asta e evident.
RăspundețiȘtergere