miercuri, 16 februarie 2011

Probleme serioase. De mediu

Mediul şi problemele de mediu, activitățile şi proiectele de mediu nu constituie chiar grija mea de căpătâi, dar asta nu înseamnă că sunt cu totul indiferent la asemenea chestiuni. Doar că sunt ignorant, extrem de ignorant. Sau, am fost până astăzi, fiindcă de azi nu mai sunt aşa. Iată de ce.

Până astăzi habar nu am avut ce înseamnă un proiect de mediu, în România. Dar, de azi, știu.

Până astăzi m-aş fi gândit că un proiect de mediu ar putea însemna, de exemplu, un ansamblu coerent de activităţi de decolmatare a unor cursuri de apă, îndiguiri, consolidări ale malurilor, regularizări, crearea de perdele forestiere, împăduriri şi reîmpăduriri etc., toate aceste activităti vizând eliminarea sau reducerea riscului de inundaţii într-un anumit areal; doar se ştie ce inundaţii grozave au fost în primăvară. Un astfel de proiect, gândeam eu, ar fi extrem de benefic, ar putea proteja viaţa şi agoniseala a mii şi mii de oameni etc. Ei bine, un proiect de mediu nu înseamnă aşa ceva. Şi chiar dacă ar însemna, nu sunt bani pentru toate fleacurile, pentru toate prostiile. Că dacă erau, nu mai erau tăiate lefurile şi nu ne mai împrumutam. Clar, da?

Păi, atunci aş fi zis că un proiect de mediu ar putea viza construcţia unor deponee de gunoi modern, ecologice, care să permit distrugerea şi reciclarea deşeurilor, cu costuri reduse şi cu un minim de poluare. Aşa ceva ar înlătura acele deponee ad-hoc, existente la intrările-ieşirile din oraşe, unde fel de fel de deşeuri sunt depozitate fără nicio noimă şi fără niciun respect, degradând, poluând, urâţind mediul înconjurător. Ei, aş, cine are bani de aruncat pe astfel de mofturi?

Atunci … nu ştiu, m-aş fi gândit, poate la producerea energiei „curate” prin hidrocentrale, central solare sau eoliene, la staţii de epurare, la reciclarea diferitelor deşeuri, la producerea de biocombustibili, la protejarea speciilor rare şi valoroase de plante şi animale, la multe-multe alte lucruri. Toate mi s-ar fi părut activităţi şi proiecte importante de mediu.

Dar nu, în România mediul înseamnă cu totul altceva. Înseamnă construirea de parcuri de joacă pentru copii, în sate unde nu (prea mai) există copii. Şi nu orice parcuri, ci unele foarte serioase şi foarte costisitoare, în care un simplu coş de gunoi este 500 de lei (sau 5 milioane de lei vechi), iar o simplă bancă de lemn, 1000 de lei. Cu totul, vreo 50 de milioane de euro!

Să fiu sincer, şi dacă m-ar fi tăiat cineva, tot nu mi-aş fi dat seama, până astăzi, că un astfel de parc are legătură cu mediul. Fiindcă – nu-i aşa? – nu e vorba decât de nişte fierotenii şi nişte plastic aşezate într-un loc, ajută asta mediul cu ceva? Eu nu ştiu, dar Agenţia de Mediu ştie, şi tocmai de asta derulează astfel de proiecte.

În Vânătorii Mici, parcul a costat un milion de lei. Noi. E bine când copiii din comună se pot juca într-un astfel de parc. Ştiţi ce înseamnă un million de lei? Înseamnă salariul unui dascăl pe o mie de luni, sau pe optzeci de ani. Sau, salariile a opzeci de profesori, pe un an de zile. Oare câţi profesori va fi având şcoala din Vânătorii Mici? Sau, poate că nici n-o mai fi existând şcoală, poate că a desfiinţat-o Funeriu.

Şi mai stiţi ce înseamnă un million de lei? Înseamnă câteva sute de mii ajunse unde trebuie. În buzunarul cui trebuie. Fiindcă n-o să fiu niciodată convins că două scânduri paralele valorează fix o mie de lei dacă le numim bancă. Nu, nu pot să cred. Dumneavoastră credeţi?

Astea-s vremurile …

Un comentariu:

  1. Interesant ! Agenţiile astea, finanţate din banii noştri, sunt verificate vreodată ?

    RăspundețiȘtergere