luni, 27 septembrie 2010

Istoria zilei (4)

28 septembrie 1924 este ziua de naştere a celebrului cineast Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni . Originar din din Fontana Liri, o localitate din vecinătatea Romei, Mastroianni a fost unul din artiștii care a marcat decisiv cinematografia din a doua jumătate a secolului trecut.

Încă din timpul facultăţii frecventează grupul Centrului Universitar de Teatru din Roma, unde este remarcat de regizorul Luchino Visconti. Acesta îi va oferi şansa de a juca în spectacole de teatru precum „Un tramvai numit dorință" (Tennessee Williams), „Moartea unui comis-voiajor" (Arthur Miller), „Trei surori" (Anton Pavlovici Cehov). Debutează în film în 1947 în „Mizerabilii" (regia: Riccardo Frada), lucrează apoi cu Luciano Emmer („Fetele din Piața Spania", „Bigamul"), cu Carlo Lizzani („Cronica amanților săraci"), Giuseppe de Santis ("Zile de dragoste"), dar consacrarea deplină o cunoaşte sub regia lui Luchino Visconti în „Nopți albe” dar, mai cu seamă, cu Federico Fellini în rolul ziaristului Marcello din epocalul film La dolce vita. Filmul, de la a cărui premieră se împlineşte o jumătate de veac, a influențat mult operele multor cineaști care i-au urmat lui Fellini: Emir Kusturica, Woody Allen, Martin Scorsese, Tim Burton, Pedro Almodovar, David Lynch. Termenul paparazzi” este preluat tot din filmul lui Fellini, prietenul fotograf al personajului principal fiind numit Paparazzo.

Sub bagheta lui Fellini joacă în numeroase alte filme („Opt și jumătate”, „Cetatea femeilor”, „Ginger și Fred”), colaborează cu Pietro Germi „(„Divorţ în stil italian”), Vittorio de Sica, Ferreri,Ettore Scola ş.a.m.d.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu