duminică, 26 septembrie 2010

Art. 236 C.P. – excepţia prin precedent

O ştire năucitoare dă ocol României: o mare parte din poliţiştii care au participat la mitingul de protest de vineri sunt ameninţaţi cu puşcăria. Motivul: art. 236 din Codul Penal cu privire la ofensa adusă unor simboluri şi însemne. Prin gestul aruncării chipielor, poliţiştii au încălcat, se pare, prevederile acestui articol. De fapt, nu „se pare”, ci sigur l-au încălcat. În aceste condiţii, ar trebui sancționați cu închisoare de la şase luni la trei ani. Hmm ...

Unde-i lege, nu-i tocmeală. Legea ar trebui, aşadar, aplicată imediat şi toţi poliţiştii care au făcut acel gest ar trebui încarceraţi de îndată. Dar ... există un dar. Există o circumstanţă de neaplicare a legii, pe baza existenţei unui precedent. Această circumstanţă este implicită, neregăsindu-se ca atare în textul legii. Despre ce e vorba?

După cum bine vă amintiţi, în decembrie ’89 – prevederea exista şi atunci în Codul Penal, bineînţeles, ba poate că pedepsele erau şi mai drastice – grupuri organizate de cetăţeni au demonstrat un dispreţ încă şi mai mare – mă rog, poate aprecierea e subiectivă – faţă de însemnele statului: au decupat stema din drapelul naţional. Şi astfel, România a ajuns a ajuns prima ţară cu steag găurit. Gaura a devenit noul simbol naţional în România şi, destul de curând, a fost „transferată” în economie, sănătate, educaţie, peste tot. Chestia cu şapca mi se pare puțin forţată, iacă, îmi dă unul una peste cap de-mi zboară chipiul exact dincolo de gardul respectiv. Ce, nu se poate? Şi, atunci care e vina mea? Dar, să iei foarfeca, să tai steagul, sau doar să te afişezi cu steagul găurit, asta nu mai e întâmplare sau nu-ştiu-ce, e intenţie clară ca lumina soarelui. Şi, totuşi, făptaşii au rămas nepedepsiţi, pe motive de revoluţie.

Aşadar, dacă gestul de ofensă adusă însemnelor şi simbolurilor statului e premergător sau simultan cu o revoluție (sau lovitură de stat, dacă vreţi), fapta nu se mai sancţionează.

În aceste condiţii, dacă Băsescu, Boc, Blaga şi care-or mai fi, o vor ţine într-una ca gaia-maţu cu puşcăria, se înţelege că oamenii aceia ameninţaţi cu bulăul vor face tot ce este omeneşte posibil pentru a demonstra că fapta lor s-a încadrat în contextul de excepţie menţionat! Şi trebuie ţinut cont că e vorba de militari, nu de pensionari sau educatoare.

Să nu spună cineva că n-a ştiut!

UPDATE: Ministrul de interne Vasile Blaga scoate o dumă cât el de mare: anunţă că a identificat deja cinci poliţişti care au manifestat înarmaţi! Cum o fi reuşit asta? Mă rog, poate e o greşeală.

Dar ...

După cum mă aşteptam, Traian Băsescu persistă în eroare. Traian Băsescu stabileşte, cu de la sine putere, că poliţiştii care au participat la mitingul de vineri, precum şi jandarmii care i-au supravegheat (sau nu) au încălcat grav legea şi, ca urmare, renuţă la serviciile instituţiilor respective. Oups! E vorba, deci, nu de participanţii la acel miting, a căror vinovăţie ar trebui stabilită de justiţie, nu de preşedinte, ci de instituţii, preşedintele renunţă la orice prestaţie a Ministerului de Interne.

Măi băieţi, eu vă spun foarte clar: e momentul să faceţi „un pas înapoi”. Gata, e prea mult. Mult prea mult! Riscaţi să aruncaţi România într-o baie de sânge!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu