joi, 1 iulie 2010

O zi ruşinoasă

Marţi, 29 iunie, Parlamentul României a adoptat legile austerităţii, iar în seara aceleiaşi zile preşedintele Băsescu a promulgat aceste legi.

Evenimentul a fost mediatizat extrem de discret, majoritatea ziarelor publicând anunţuri de doar câteva rânduri, în ciuda faptului că aceste legi afectează, în mod substanţial, viaţa milioane de oameni. Nici bloggerii politici, fie ei pro- sau anti-, nu au acordat atenţie evenimentului. Ce s-a întâmplat, practic, în 29 iunie, în Parlamentul României (în afara faptului că unii aleşi urmăreau plictisiţi meciurile de la C.M. de fotbal)?

Aceasta este cea mai completă ştire despre ceea ce s-a întâmplat marţi, în legătură cu legile austerităţii:

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat marţi seară Legile privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cunoscute sub denumirea "legile austerităţii".

Raportul comisiilor juridice ale parlamentului, întocmit după reexaminarea legii echilibrului bugetar în acord cu decizia Curţii Constituţionale, prin care se elimină articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15%, a fost votat, marţi, de plenul Parlamentului, cu 321 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".
Adoptarea raportului comisiilor juridice pentru punerea în acord cu decizia CC a Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar s-a făcut fără intervenţii politice, în numai câteva minute.
Prin votul Parlamentului, au fost eliminate din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar dispoziţiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstituţionale.
De asemenea, senatorii şi deputaţii au aprobat, în şedinţa comună, raportul la legea recalculării pensiilor, din care CC a declarat neconstituţională prevederea referitoare la pensiile magistraţilor.
Plenul reunit a adoptat, cu 323 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 3 abţineri, raportul comisiilor juridice, prin care se elimina din legea privind unele măsuri în domeniul pensiilor, asumată de Guvern în Parlament, articolul privind recalcularea pensiilor magistraţilor, declarat neconstituţional, vinerea trecută, de Curtea Constituţională.
Prin votul parlamentarilor, din legea privind unele măsuri în domeniul pensiilor se elimină litera c) din articolul 1 şi se pune textul de lege în acord cu decizia CC.
De asemenea, votul dat asupra raportului comisiilor juridice implică eliminarea şi a unor alte prvederi conexe din legile de austeritate, care făceau referire la articolele declarate neconstituţionale, respectiv trimiterile la art. 1, lit. c) din articolele 2 şi 4 ale legii privind recalcularea pensiilor.
Comisiile juridice reunite au adoptat, luni seară, cu unanimitate de voturi, rapoarte favorabile la Legile austerităţii, eliminând articolele referitoare la tărirea sau recalcularea pensiilor, considerate a fi neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
Astfel, juriştii au eliminat din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar dispoziţiile articolului 9, referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi a indemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei, prevederi declarate neconstituţionale.
Pe de altă parte, comisiile reunite au eliminat din textele legilor asumate de Guvern şi prevederile dispoziţiile literei "c" de la articolul 1 din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, care se referea la recalularea pensiilor magistraţilor.
Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, vineri, neconstituţionale articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar. (Mediafax)
Prin adoptarea acestor legi de către Parlament, promulgarea lor de către preşedinte şi publicarea în M.O., soarta bugetarilor pare a fi „bătută în cuie”: salariile le vor fi reduse cu 25%. Textul integral al legii 118, cea care se referă la salariile bugetarilor, se află aici.

Totuşi, ce anume au votat parlamentarii? Relatarea mediafax vorbeşte despre: „raportul comisiilor juridice ale parlamentului, întocmit după reexaminarea legii echilibrului bugetar în acord cu decizia Curţii Constituţionale, prin care se elimină articolul referitor la reducerea pensiilor cu 15%”. După umila mea ştiinţă, raportul este o informare şi, ca urmare, nu se votează. Votul are loc doar atunci când e vorba de asumarea raportului, ceea ce e cu totul altceva decât raportul în sine.

De altfel, citind textul legii remarcăm că: „această lege a fost adoptată […] în şedinţa comună din data de 29 iunie 2010”. Nu se face referire la niciun raport. Prin urmare, în ziua de 29 iunie, parlamentarii au votat pentru adoptarea legilor austerităţii!

Voturile acordate fiecăreia din cele două legi depăşesc cu mult numărul parlamentarilor puterii. Ceea ce înseamnă că un număr însemnat de parlamentari PSD şi PNL au votat, alături de PDL, UDMR. UNPR şi minorităţi, pentru aceste legi! Şi atunci, cine a votat împotrivă? Mai nimeni!

Dar cum a fost posibil aşa ceva? PSD şi PNL şi-au exprimat dezacordul făţiş faţă de cele două legi, au expus soluţii alternative, au sprijinit protestele împotriva acestor legi, au introdus o moţiune de cenzură, au atacat legile la CC etc. Şi acum, votează cot la cot cu PDL!? E drept, legile au fost „ciuntite”, dar e asta, oare, suficient?

Am căutat şi am solicitat explicaţii. Ce s-ar fi întâmplat dacă opoziţia ar fi votat „împotrivă”? Dar dacă nu ar fi participat la vot, dacă ar fi ieşit din sală?

Am găsit câteva informaţii aici.

Aşadar, legea putea fi adoptată tacit după 45 de zile, asta însemnând mijlocul lui august. Din punctul de vedere al bugetarilor, încă o lună si jumătate cu salariile întregi ar fi fost un câştig! Sau, legea putea fi respinsă cu totul. Sau, guvernul Boc putea promova o ordonanţă de urgenţă – era altceva, era ceea ce voia Boc, şi nu ceea ce voia, de fapt, opoziţia.

Oricum, opoziţia ar fi avut posibilitatea să tărăgăneze, cel puţin pentru o vreme, aplicarea acestei legi. Dar n-a făcut-o. Şi, apropo, marţi a fost linişte la Parlament. Aţi văzut vreun picior de sindicalist pe acolo?

De ce nu a făcut-o? Pentru că nu a avut interes.

Cele trei partide importante ale ţării, PDL, PSD şi PNL sunt precum trei fraţi care trebuie să-şi împartă o singură „jucărie”, o rablă de maşină care, de cât a fost exploatată, a rămas cu o singură viteză: marşarierul. Fratele mai mare, fiind puţin „din flori”, e mare iubitor de etnobotanice. Acum, tocmai a luat o porţie zdravănă şi vrea să se plimbe puţin cu maşina. Fraţii lui au încercat de mai multe ori să-l dea „jos”, invocând consumul produselor halucinogene. De fapt, ceea ce doreau ce doi nu era altceva decat să trecă ei la „volan”. Fiindcă nu au reuşit, totuşi, să-l dea jos pe „drogat”, s-au gândit că ar fi mai bine să îl lase. La urma-urmei, ce s-ar putea întâmpla? Fie că va nimeri cu maşina într-un şanţ, fie că va omorî câţiva pietoni, tot va fi „dat jos”. Adică xact ceea ce doresc fraţii săi.

Maşina e România, care nu mai cunoaşte alte viteză decât marşarierul. Pietonii suntem noi, cetăţenii obişnuiţi, oamenii „de pe stradă”. Care nu prea contăm în acestă ecuaţie. Interesul opoziţiei este posesia „maşinuţei”, nu „protecţia pietonilor”.

Ceea ce s-a întamplat marţi 29 iunie, în Parlamentul României, e o istorie din care trebuie să tragem multe învăţăminte. O zi în care, încă o dată, idei precum cinstea, onoarea, corectitudinea etc. au fost puse iarăşi între paranteze. O zi tristă, în care s-a demonstrat că politicienii, indiferent din ce partid, sunt alcătuiţi din acelaşi „aluat”, au acelaşi „cod genetic”, unul rău, al egoismului şi minciunii. Politicienii PSD şi PNL nu sunt cu nimic mai buni decât cei ai PDL, doar că sunt în opoziţie. Ceea ce nu înseamnă, fireşte, că trebuie să permitem eternizarea pedeliştilor. Ne-au minţit destul, să ne mai mintă şi alţii.

Acum cinci zile, sâmbătă, scriam: „bugetarilor nu li se reduc salariile nominale! Încă ... Pe viitor, nu ştiu, dar respingerea acestor legi de către CC asta înseamnă, acum.”. Acesta era adevărul. Nu ştiam valoarea lui „încă” şi, sincer, credeam că opoziţia va mai bloca destulă vreme adoptarea acestor legi.

Acum, PSD vrea să depună o nouă „moţiune populară”. PNL contestă legile la CC. PDL, la rândul său, ne confirmă „răutatea” celor două partide de opoziţie. Pe cine mai vor acum să prostească? Cearta e de ochii lumii, când e vorba de vot „constructiv” se găsesc resurse pentru aplanarea conflictelor ... în interesul ţării, fireşte.

Două zile n-am scris nimic, n-am fost în stare ... mai are, oare, vreun sens?

Un comentariu:

  1. Dupa parerea mea majoritatea raspunsurilor la intrebarile pe care le punem altora sau noua insine cred ca se regasesc aici: http://www.docstoc.com/docs/3683345/EMINESCU-INTERZIS-author-PhD-Radu-Mihai-Crisan ,unde este vorba de TESTAMENTUL POLITIC AL LUI EMINESCU, si aici: http://www.docstoc.com/docs/3201968/ISTORIA-INTERZISA

    RăspundețiȘtergere