miercuri, 28 iulie 2010

Rămânem fără medici?

Se pare că, în curând, da.



7.000 de medici x 10.000 de euro înseamnă 70.000.000 de euro, minimum. Dacă socotim şi pierderile colaterale, suma este mult mai mare. Cel puţin de zece ori mai mare. Fireşte, aici nu putem contabiliza şi încălcarea dreptului pacientului la o asistenţă medicală de calitate. În fiecare an pierdem aceşti bani. De ce îi pierdem? De proşti. Şi de nesimţiţi. Pentru că medicii nu pot fi asimilaţi boschetarilor şi asistaţilor social, şi nici „căpuşelor” bugetare. Îţi baţi joc de medici, îţi baţi joc de sănătatea poporului tău.

Pentru că, atâta timp cât statul român continuă să îşi bată joc de ei, cei mai buni vor alege să plece acolo unde sunt respectaţi şi pot câştiga bani. Aici vor rămâne doar cei prea bătrâni ca să o mai ia de la capăt, sau cei extrem de slab pregătiţi, cei despre care Băsescu spune că greşesc 40% din diagnostice.

Urmează profesorii. Îmi este greu să estimez câţi absolvenţi bine pregătiţi va reuşi să mai atragă sistemul, în condiţiile în care, pe lângă salariul de rahat, profesorul va trebui să facă sluj şi în faţa nu-ştiu-cărui primar sau părinte semianalfabet, altfel riscând să fie dat afară! Fiindcă asta presupune, printre altele, reforma lui Funeriu.

Aşa că: să fiţi sănătoşi! Şi trăiască goagăl!

2 comentarii: