sâmbătă, 2 octombrie 2010

Guvernul a irosit deja banii pe care ar urma să îi primească de la FMI

Cum aşa?

Citiţi aici: guvernul României se obligă, practic, să întărească, până la sfârşitul anului, leul până la un curs de sub 4 lei/euro. Aceasta înseamnă că anumite mărfuri din import se vor ieftini? Poate, dar nu asta este important. Important este că o valută se întăreşte, în mod natural, prin creşterea producţiei şi a productivităţii din acea ţară. Sunt slabe indicii că acest lucru se va întâmpla prea curând. Şi atunci, cum? Prin stabilirea unui curs artificial de către BNR. Să vedem care vor fi consecinţele unui astfel de demers.

Unu: cursul nu poate fi susţinut decât prin cumpărarea de lei de pe piaţă. În alte cuvinte, BNR va cheltui toţi euro împrumutaţi pentru a cumpăra lei. Ulterior, cand împrumutul va trebui restituit, va trebui să cumpărăm euro la un curs mult mai mare.

Doi: un leu tare scade competitivitatea mărfurilor româneşti şi evident, creşte deficitul comercial.

A încheia anul la un astfel de curs este, astfel, o acţiune sinucigaşă care ne va afunda şi mai mult în criză.

Un comentariu:

  1. Si era evident inca de acum cateva luni ca acesta va fi parcursul. Nu are sens sa ne facem iluzii... Cu fiecare luna care trece vom intra in atmosfera alegerilor din 2012 si situatia va deveni si mai grava. Asa ca, din punctul meu de vedere, sperante nu mai sunt nici macar minime...

    RăspundețiȘtergere