vineri, 8 octombrie 2010

Un gând (31)

Democraţia este teoria conform căreia oamenii ştiu ceea ce vor şi o merită din plin.

Cel mai periculos om, pentru orice guvern, este cel care poate gândi pentru sine, fără să ţină cont de superstiţii şi tabu-uri. Aproape invariabil ajunge la concluzia că guvernul sub care trăieşte este nesincer, nebun şi intolerabil, şi astfel, dacă este romantic, încearcă să-l schimbe. Şi dacă nu este romantic el însuşi, este capabil de a răspândi nemulţumirea printre cei care sunt.

Este greşit să spun că urăsc totul. Sunt în favoarea bunului simţ, a sincerităţii, şi a decenţei. Acest lucru mă face necalificat pentru orice funcţie publică.

Singura emoţie permanentă a omului inferior este frica – frica de necunoscut, de dificultate, de inexplicabil. Ceea ce-şi doreşte mai presus de orice este siguranţa.

Fără nicio îndoială este un progres. Americanul obişnuit plăteşte acum taxe de două ori mai mult decât lua înainte ca salariu.

Scopul educaţiei publice nu este deloc de a răspândi cunoaşterea, ci pur şi simplu de a reduce cât mai mulţi indivizi la acelaşi nivel sigur, de a dezvolta cetăţeni standard, de a reprima opoziţia şi originalitatea.

Dumnezeu este refugiul străvechi al incompetenţilor, al neajutoraţilor, al nefericiţilor. Nu găsesc doar un sanctuar în braţele Sale, ci şi un fel de superioritate, care le linişteşte egourile slăbite; El îi va pune mai presus de superiorii lor.

(HL Mencken)

Un comentariu:

  1. Esti sigur ca nu ai gresit numerotarea? Pare, mai degraba, "Un gand (666)"!! :)

    RăspundețiȘtergere