joi, 7 octombrie 2010

Şapte lucruri despre „visul american”

Se spune că, atunci când bancherii de pe Wall Street strănută, Europa cade la pat, iar când Europa e bolnavă, România e în comă. Statele Unite ale Americii pare că au ieşit din criză ... şi nu prea.

Acum nu vor vorbi despre imensul lor deficit financiar, despre datoria lor astronomică, despre războiul surselor ieftine de energie, sau despre alte aspecte „macro”, ci despre viaţa de zi cu zi a americanilor, aşa cum se vede din statisticile oficiale.

1. Census Bureau (Biroul Recensământului SUA) anunţă că numărul americanilor care trăiesc sub pragul de sărăcie este de 43,6 milioane. În procente, evoluţia acestui indicator a fost următoarea: 11,3% în 2000, 13,2% în 2008, 14,3% în 2009, iar tendinţa este, evident, crescătoare. Doar în 2009, armata celor săraci şi-a îngroşat rândurile cu încă 4 milioane de persoane. Potrivit agenţiei Associated Press, anul 2009 a consemnat cea mai mare creştere a ratei sărăciei din ultimii 50 de ani. Conform experţilor OECD (Organization for Economic Cooperation and Development), această rată a sărăciei din Statele Unite este, ca importanţă, al treilea risc major cu care se confruntă toate ţările dezvoltate.
2. Din 2007, numărul angajaţilor s-a redus cu circa 4 milioane. Aproape 10 milioane de americani beneficiază acum de şomaj, adică de 4 ori mai mult decât în 2007.
3. Sumele recuperate de către bănci au fost, în august 2010 cu 25% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
4. În cursul primului semestru al anului 2010, fiecare al şaptelea client cu credit ipotecar a încetat plata sau a avut întârzieri semnificative.
5. Numărul americanilor fără asigurare de sănătate este de circa 50,7 milioane. Toate aceste persoane beneficiază acum doar de programul Medicaid, special conceput pentru a asigura o asistenţă medicală de urgenţă celor care nu-si permit o asigurare de sănătate.
6. Există peste 41 de milioane de americani care beneficiază de sprijin alimentar guvernamental (aşa numitele „food stamps”), cu 55% mai multi în iunie 2010 decât în decembrie 2007.
7. Fiecare al şaselea american beneficiază de un program de asistenţă socială şi combatere a sărăciei. În California, de exemplu, rata sărăciei a crescut până la 15,3%, cea mai mare din ultimii 11 ani.

Asta e la ei ... La noi e cu totul altfel....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu