joi, 7 octombrie 2010

Valoarea sincerităţii ?!

„Ce are de făcut un deputat? Sincer, nu ştiu. Dar votaţi-mă şi o să aflu pentru voi."

Pare o glumă bună, dar e un lucru cât se poate de serios. Francisco Everardo Oliveira Silva, cel care rosteşte aceste cuvinte în clipul său electoral, e de meserie clovn. Adică, distrează oamenii.

Şi e sincer. Omul recunoaşte că vrea să facă bine tuturor, inclusiv familiei sale.

Iar oamenii, se pare, apreciază asta. Pentru că a fost votat de nu mai puţin de 1.300.000 de alegători din statul São Paulo, unde a candidat. Este vorba de cel mai mare număr de voturi obţinut de vreunul din candidaţi la aceste alegeri pentru Congres, camera inferioară a Parlamentului Brazilian, şi al doilea din istorie. În aceste condiţii, alte aspecte, cum ar fi acela că Francisco Silva, cunoscut sub numele de scenă Tiririca, e analfabet, nu au contat.

Interesant este şi faptul că, în contextul legii electorale braziliene, deoarece Tiririca a depăşit cu mult numărul de voturi necesar pentru intrarea în Parlament, va putea redistribui o parte din voturile sale către alţi candidaţi din coaliţia din care face parte.



Sunt, oare, brazilienii, atât de originali? Da şi nu. Înclin să cred că sunt şi alte ţări, alte popoare care aleg să fie conduse de clovni analfabeţi. De exemplu, România. Dar, există totuşi o deosebire. Tiririca şi-a asumat condiţia de clovn, de analfabet, nu s-a dezis de ea, nu a pretins că ştie ceea ce nu ştie, nu a pretins că moare de dragul ţării şi al alegătorului, nu a părut deloc convins de „misiunea sa istorică”. A râs, a cântat şi a glumit. La noi, niciunul dintre aleşi nu face pe clovnul analfabet. Deşi, se vede cu ochiul liber că asta sunt. De exemplu, deputatul meu, omniprezentul Alin Popoviciu ... Şi alţii ... Mulţi, mult, prea mulţi.

Cu-atâţia clovni, de ce suntem, oare, aşa de încruntaţi?

4 comentarii:

  1. Poate ca vine si p'aci Tiririca asta... pe post de consilier pe probleme electorale. Doar ca va trebui sa astepte si el lansarea platformei computerizate ca sa-si echivaleze studiile din Brazilia :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Alin Popoviciu va reprezinta??? Buna gluma... Cred ca ndormiti linistit.
    Decat analfabeti care sa enerveze as prefera un clovn brazilian care macar sa ma distreze. Fiindca cei pe care ii avem acum prin Parlament oricata figuratie fac nu reusesc sa imi mai smulga nici macar un zambet. Joaca penibil!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am zis eu ca ma reprezinta? Ok, o face la fel de bine cum o face Traian Basescu.

    RăspundețiȘtergere