sâmbătă, 2 octombrie 2010

Dacă nu ne ocupăm de copii şi nu îi educăm aşa cum trebuie, aruncăm tot progresul pe apa Sâmbetei

N-am mai scris cam de mult despre maimuţa aceea cu din ce în ce mai puţin păr, care răspunde la numele de Funeriu şi se crede reformatorul sistemului educaţional românesc. Dar, cum, astăzi, (marko)belitul a croncănit ceva despre asumarea răspunderii guvernului pe legea educaţiei, şi, bineînţeles, gibonul i-a ţinut isonul, m-am gândit că ar trebui, totuşi, să mai scriu câte ceva despre acest subiect.

Daniel Petru Funeriu este un nimeni, un zerobarat care nu va reuşi să reformeze nimic, niciodată, şi asta din mai multe motive.

Mai întâi că nu are nicio idee, e confuz, ceţos, îmbârligat şi obraznic, în acelaşi timp, şi nu deschide gura fără permisiunea doamnei educatoare.

În al doilea rând, orice reformă presupune resurse financiare. Asta este, nu ai ce face, îţi trebuie bani pentru orice, şi, dacă nu îi ai, mai bine laşi lucrurile aşa cum sunt. Dar nu, Funeriu e atât de prost încât îşi închipuie că face reforma învăţământului închizând şcolile şi lăsând profesorii aproape muritoari de foame? Asta pe lângă faptul că, prin noua lege urmează să le anuleze titularizarea, lăsându-i la cheremul unor primari de cele mai multe ori depăşiţi de situaţie şi a unor directori numiţi politic.

Bine, acuma dacă spun eu ceva, nu e valabil, că nu am „expertiză”, nu cunosc realitatea de pe teren ... bine c-o cunoaşte Funeriu. Aşa că transcriu şi eu ce zic alţii:
Revenind la statut, cred că este un lucru foarte important. Statutul unei profesii este esenţial pentru a atrage cei mai buni oameni către acea profesie. Din ce am vazut în SUA, Canada şi unele state europene există o devalorizare de statut a profesorilor şi educatorilor, atât din punct de vedere economic - cum sunt plătiţi -, cât şi din punct de vedere social - ceea ce cred oamenii despre ei.

Şi cred că asta e cea mai mare criză din sistemul nostru de învăţământ: faptul că cei mai buni studenţi ai nostri nu vor mai deveni profesori sau educatori, ci avocaţi, doctori, brokeri. Pe de o parte este vina Guvernului şi, pe de alta, este vina publicului pentru că nu susţine Guvernul să investească în educaţie. Subestimarea profesorilor şi salariile foarte mici sunt, în acest moment, cele mai grave probleme cu care se confruntă educaţia. Credeţi că aveţi probleme în România? Vă spun eu că se întâmplă peste tot.

Una dintre priorităţile administraţiei Obama este să schimbe această situaţie şi încearcă. Încearcă sa facă multe cu puţini bani şi să crească transparenţa şi colaborarea, să îmbunătăţească statutul profesorilor, însă e o bătălie grea. Şi este o criza pentru că dacă nu ne ocupam de copii şi nu îi educam aşa cum trebuie, aruncăm tot progresul pe apa Sâmbetei (prof. univ. Richard Baraniuk predă inginerie electrica la RICE University din Houston - o universitate aflată, în anul 2010, pe poziţia 47 în Times Higher Education World University Rankings - şi coordoneaza de 11 ani o platforma internationala de resurse didactice gratuite - Connexions).
(sursa)

5 comentarii:

  1. In Ro, cei care aleg sa devina profesori sunt, din start, incompatibili cu statutul de cadru didactic... din cauza unei tulburari psihice grave: masochismul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu chiar, dominic. Avem nevoie de profesori si, daca ne batem joc de ei, ii vom pierde.

    RăspundețiȘtergere
  3. offf... departe de mine ideea ca nu am avea nevoie de profesori sau ca nu ar trebui sa fie recompensati intr-un mod mai mult decat decent.
    La sfarsitul comentariului meu o sa gasesti ":)". Poate trebuia sa spun mai clar "Aceasta afirmatie este un pamflet si trebuie tratata ca atare."

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu, dominic, ai dreptate.

    Iar eu sunt, asa, mai ursuz, ca politistul din bancul ala:

    "Un sofer razand in hohote opreste exact langa politistul din mijlocul intersectiei si ii spune:
    - Dom'le, au zis astia acum la radio un banc cu un politist, grozav ... razi de te prapadesti. Si, trebuie sa-l spun cuiva, ca, daca nu, cred ca si mor.
    - Hai, circula, elibereaza intersectia. Lasa bancul, oricum n-o sa rad deloc.
    - Dom'le, e un banc grozav, razi de mori ... pe bune. Si daca nu, ti-l mai spun o data ... Pana te prinzi."

    E ok? Gata, mi-am facut si autocritica. Dar, stii, cum e ... sa nu vorbesti de funie in casa spanzuratului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok.

    http://www.youtube.com/watch?v=jHPOzQzk9Qo

    RăspundețiȘtergere