vineri, 9 iulie 2010

De ce ne mirăm?

De pe un site creştin (sau care se vrea creştin) citesc o informaţie halucinantă:
România este printre ţările cele mai religioase din Europa, conform unui nou studiu, citat de EUObserver. […] Românii sunt aproape la fel de credincioşi ca irakienii (79%) sau iranienii (83%)
Ştirea nu e foarte nouă, e de anul trecut. Dar, chiar şi aşa, nu cred că s-a schimbat mare lucru de-atunci. Sau, dacă s-a schimbat, nu s-a schimbat în bine. Probabil că, între timp, românii au devenit şi mai religioşi, poate i-au depăşit în credinţă şi pe irakieni, şi pe iranieni.

Şi, dacă ăştia suntem, de ce ne mai mirăm? Ne mirăm că suntem în criză, ne mirăm că dau dezastrele peste noi, ne mirăm că avem guvernul pe care îl avem, preşedintele pe care îl avem? Ne mirăm că ni se taie lefurile şi ni se impozitează aerul?

Dar de „credinţa” noastră nu ne mirăm? De faptul că am ajuns de râsul Europei şi al lumii întregi cu această „credinţă”, nu ne mirăm? De faptul că ridicăm biserici şi catedrale, dar închidem şcoli şi spitale nu ne mirăm?

Nu, nu ne mirăm. Fiindcă pe noi ne ajută Dumnezeu...

Vai de capul nostru!

8 comentarii:

  1. Bună dimineața!
    Nu este locul potrivit pentru glume, dar chestia asta cu ”cât de credincioși suntem” ar trebui spusă mai rar.. că, din ce facem noi, unii pentru alții, nu prea se vede.
    Și mai este o vorbă-Dumnezeu iți dă, dar nu-ți pune și-n traistă.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Bun gasit!

    Adrian, este vorba doar de teorie!
    "credinta" este spoiala care ascunde mirosurile pestilentiale.
    Cum, de altfel, spune si Incertitudini: "din ce facem noi, unii pentru altii, nu prea se vede"!

    RăspundețiȘtergere
  3. De mult tot pun o intrebare in discutii particulare fara sa fi primit un raspuns> daca suntem asa de credinciosi de ce suntem si atat de penibili? Credinta noastra este inca la nivelul evului mediu si este plina de superstitii. Adevarata credinta este activa si nu fatalista... Uneori ne comportam ca si samanii. Si aia au credinta. Este vreo deosebire?

    RăspundețiȘtergere
  4. Credinta este, pentru multi romani, precum ghiulul de pe mana unui cocalar: ceva mare, stralucitor, menit sa atraga atentia si sa sugereze, prin extensie, ca purtatorul are si el ceva valoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca stirea se referea la cat de credinciosi sunt "politicienii" romani. Intr-adevar, la fiecare investire, depun un juramant care se finalizeaza cu acel "asa sa-mi ajute Dumnezeu". Dovada ca si cred cu sinceritate se vede in realizarile pe plan personal al fiecaruia dintre ei. Pe langa asta, Dumnezeu ii vede la TV cel mai des pe ei si nu poporul. Un alt atu il au si atunci cand se intrunesc, iar Dumnezeu ii vede ca pe un sobor, dar nu de preoti, ci de cioclii care ingroapa poporul alaturi de tara. Pe an ce trece s-ar putea sa ajungem la cota de 100% la credinta, mai ales ca de la o bucata de vreme "parintelui" Basescu au cam inceput sa-i si vorbeasca zeii, iar in cele mai multe cazuri chiar inainte de a apuca sa-si toarne din sticla de whisky. Cand o termina, dupa o zi de "munca" deja pune miza tara si poporul la un poker cu ei. Nu se fereste si chiar ii place sa fie vazut deoarece stie ca si maine poporul ii va spune cu si mai mult aplomb "saru' mana, parinte!" Asadar, nu ne mai miram !

    RăspundețiȘtergere
  6. Majoritatea covârșitoare a credincioșilor, indiferent de nație, dar la noi în special, sunt ipocriți care vor să pozeze în modele ale moralității, dar sunt orice altceva decât morali. Este evident când modelele lor sunt imorale ca ăsta:

    http://www.youtube.com/watch?v=UI-tOkTS4Rg

    RăspundețiȘtergere
  7. Ceva nu e in regula cu comentariul; de ce ar fi bine si civilizat ca acest procent sa fie mai mic!?

    Dar, ca sa te linistesc, procentul e fals; romanii nu sunt (atat de) credinciosi...

    romanii sunt habotnici, superstitiosi dar nu credinciosi...

    ei mananca miel de Pasti si porc de Craciun; aprind lumanari si isi platesc darile catre preot...

    isi sfintesc casele, bucatele, masinile, animalele...

    Dar, nimic din ce fac nu este sincer, pornit din inima, din credinta...

    ei incearca un targ cu Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Stai un pic, romanii sunt crestini nepracticanti, dar asta n-are nici o legatura cu politica. Daca n-ar fi crestini ar putea admite ca ... ce oroare ... chiar ei sunt raspunzatori de ceea ce se intampla in tara asta. S-au obisnuit ca intotdeauna sa fie cineva de vina, si de regula, cel din preajma.. Din pacate. Sper doar sa nu ajungem ca Iranul. Dar si atunci e un lucru bun, ca primim rezidenta pe motive de persecutare.. :P

    RăspundețiȘtergere