duminică, 21 februarie 2010

A câştigat Ponta. Şi ce dacă?

A câştigat Ponta. E de bine, e de rău?

Pentru PSD e bine … cred. Cred că şi pentru ţară, în general, e bine. E un progres. Cu Geoană în frunte, partidul era obişnuit să piardă. Şi nu numai alegeri! Poate că Ponta va fi altfel. Poate …

Deocamdată, la nivel de vicepreşedinţi, nu văd schimbări. Cap de listă este eterna şi fascinanta Ecaterina Andronescu. Voturi multe au luat şi Vanghelie, Oprişan, Negoiţă, Corlăţean, Zgonea, Nichita, cu toţii sunt vicepreşedinţi. În mod firesc, prin vot, un nume precum cel al Anei Birchall nu putea fi asociat cu o astfel de funcţie.

Ponta vine din rândul celor asupra cărora nu poate plana nicio suspiciune de colaborare cu fosta securitate, aceasta şi pentru faptul că, la ora la care alţi politicieni dădeau cu subsemnatul în diverse locuri, Ponta juca o miuţă în curtea şcolii. În pantaloni scurţi, fireşte.

Acest lucru nu e neapărat un avantaj, dar poate fi un dezavantaj. A aparţine unei anumite generaţii nu echivalează cu un certificat de calitate. Generaţia Ponta e tot una cu generaţia Ridzi.

Va fi capturat Ponta de baronii partidului? Rămâne de văzut, eu cred că nu … şi, dacă nu se va întâmpla acest lucru cu Ponta, cu atât mai mult nu s-ar fi întâmplat cu Johannis … dar asta e istorie.

Ponta este cunoscut ca un susţinător al uninominalului majoritar, formula agreată de Băsescu. Eu nu cred aşa ceva. Ponta se va dovedi susţinătorul formulei care va ajuta cel mai mult partidul său să câştige. Probabil că, acum, aceasta este cea a votului uninominal majoritar, iar mâine, încă şi mai mult. Dar, oare, Băsescu va continua să susţină această manieră de vot ? Chiar şi atunci când va constata că, astfel, portocaliii ar putea fi aruncaţi din parlament?
Ponta este cunoscut, de asemenea, ca un apropiat al celor care au asociat PSD cu PD-L, în guvernul Boc 1. A fost o formulă care nu a funcţionat. După părerea mea, fără această nefericită asociere, astăzi, preşedintele României era Geoană, iar PSD era, fireşte, la guvernare. Va dori, oare, Ponta, să se reapropie de PD-L? E problema lui, şi a partidului, dar, în clipa în care îţi dai seama că un om pierde preşedinţia ţării, guvernul, şefia partidului - şi acesta e doar începutul – făcând o anumită greşeală, iar tu faci aceeaşi greşeală, cum te numeşti ? Eu nu cred că Ponta va dori să refacă alianţa cu PD-L.

Victor Ponta e la început de drum în noua sa funcţie. Unei persoane aflate la început de drum i se urează, de regulă, mult succes. Ceea ce fac şi eu. Dacă Ponta va dobândi sau nu acest succes, rămâne de văzut.

P.S. E a doua oară, în câteva luni, când mă culc cu Geoană preşedinte şi mă trezesc cu altcineva. Din acest motiv, eu nu l-aş mai lăsa să candideze la nimic. Poate că e doar o perioadă proastă, dar cred că şi la mâna Mihaelei ar ieşi al doilea, dacă ar mai candida. Noroc că problema e tranşată de mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu