marți, 9 martie 2010

Orban, consilier la Cotroceni

Ei, da, am trăit s-o vedem şi pe asta.

Preşedintele Băsescu a simţit nevoia unui nou consilier. Cum o fi să fii consilierul lui Băsescu?

A consilia înseamnă a sfătui. Aşadar, Băsescu a simţit nevoia unui nou sfătuitor. Ca şi când ar ţine cont de opiniile celor deja existenţi.

În ultimul timp, mai mulţi lideri ai din opoziţie şi-au părăsit partidele, îndreptându-se fie spre acea nouă formaţiune pe care o tot moşeşte Gabriel Oprea, fie direct spre PD-L. Evident, Traian Băsescu a negat orice amestec în povestea asta. Cum, probabil, nu are niciun amestec în numirea noului consilier. Doar n-o să hotărască preşedintele cine îi este consilier, nu?

Asta pe de o parte. Pe de altă parte, Leonard Orban e numai bun pentru această funcţie.

Leonard Orban e un adevărat guru al politicii externe româneşti. Cum, n-aţi auzit de vreo luare de poziţie a lui Leonard Orban, n-aţi auzit nicio idee exprimată de acesta? Nici eu, dar n-are importanţă. Leonard Orban e la fel de bun pe postul de consilier la Cotroceni ca Lucian Croitoru pe acela de premier.

Oare cum îşi recrutează preşedintele consilierii? Oare face dimineaţa ce visează noaptea? Se trezeşte, oare, uneori, cu faţa la cerşaf şi zice: ia să-l pun pe Orban consilier? Care Orban? Care-o fi…

În mode evident, această numire este una planificată. În mod evident, Leonard Orban ştia că va fi numit consilier la Cotroceni. Aproape sigur, ştia şi fratele său, Ludovic. Dar, oare, Crin Antonescu ştia acest lucru?

Congresul PNL nu a fost unul „spectaculos”, în sensul că au lipsit „surprizele” de proporţii. Se ştia că Antonescu va fi ales preşedinte, şi a fost ales preşedinte. Dezertările masive pe care le preconizau unii nu s-au produs. A surprins, poate, o anumită încrâncenare a noului preşedinte împotriva lui Orban, Tăriceanu şi Cataramă. Despre Cataramă nu am nimic de comentat. Locul lui nu este în PNL, şi cu asta basta. Dar, faptul că Antonescu nu i-a vrut, sub nicio formă, în echipa sa, pe Orban şi Tăriceanu a surprins oarecum. Acum, lucrurile se mai lămuresc, poate.

Personal, nu cred că disensiunile dintre Ludovic Orban şi Crin Antonescu sunt atât de mari. Unul a impus votul pe liste, celălalt s-a pronunţat în favoarea votului uninominal la alegerile interne. Şi? E acesta un motiv atât de serios de dihonie? La urma urmei, puralismul opiniilor e garanţia caracterului democratic al unui partid. În afară de asta, dacă Ludovic Orban era aşa de fanatic în privinţa uninominalului, de ce a mai acceptat se candideze în sistemul listelor?

A mai fost şi posibilitatea, evocată de Orban, ca PNL să participe la guvernare până în 2012. Şi? În politică,şi nu numai, e o vorbă: „niciodată să nu spui niciodată”. Ce ar trebui să facă, oare, PNL, în cazul în care, ipotetic, se sparge PD-L-ul? Un PD-L pro-Băsescu şi unul anti-Băsescu? E imposibil? De ce? De ce n-ar exista în PD-L un alt Traian Băsescu? Unul care să zică astăzi: „Băsescu (sau, mă rog, Boc), eşti cel mai bun”, şi care, mâine, să vrea să-i ia locul? Istoria se mai repetă ... uneori, şi nimic nu e bătut în cuie. Nu, nu cred nici ce acesta e motivul real al dihoniei dintre cei doi lideri liberali.

Atunci?

Atunci, ce ar fi fost PNL cu Ludovic Orban prim-vicepreşedinte, adică nr. 2 oficial în partid – sau chiar preşedinte, de ce nu? – şi Leonard Orban consilier la Cotroceni? Care ar mai fi fost credibilitatea PNL ca partid de opoziţie? Zero, zero absolut.

Probabil Crin Antonescu ştia sau intuia aceste lucruri.

Ce se va întampla, acum, cu Ludovic Orban?

Din câte ştiu, până acum nu a comentat în niciun fel numirea fratelui său. La urma-urmei, ce ar putea comenta? A precizat la încheierea congresului PNL: rămâne alături de Crin. Restul e can-can, vorba celor de la tabloidul respectiv. Nu mai suntem pe vremea comuniştilor. Nu trebuie să îl omorâm – din punct de vedere politic, evident – pe Ludovic fiindcă fratele său a ales altă cale, asta e viaţa. Dar, evident, Ludovic Orban nu mai poate face parte din structura de conducere a PNL. Cel puţin, nu acum.

În ceea ce îl priveşte pe Leonard Orban, cariera lui politică ... despre ce vorbim? Leonard Orban nu e politician, e funcţionar. Ca politician, până şi Stolojan e mai viu decât el. Nu pierde, nu câştigă nimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu