sâmbătă, 20 martie 2010

Robu sau Supuran?

Mâine, liberalii din Timiş îşi vor alege liderul. În perspectiva alegerilor locale şi parlamentare din 2012, opţiunea de mâine are o importanţă deosebită. În ultimul timp, la conducerea filialei s-a aflat senatorul Nicolae Robu, rectorul Politehnicii, proaspăt ales vicepreşedinte al PNL, deci un apropiat al liderului Crin Antonescu. Având în vedere rezultatele net superioare obţinute de liberalii timişeni la ultimele alegeri, faptul că Nicolae Robu este cel care conduce, în acest moment, filiala şi că se bucură de încrederea conducerii centrale, s-ar părea că misiunea senatorului va fi una extrem de uşoară.

Asta la o primă vedere, deoarece, se pare, contracandidatul lui Robu, consilierul judeţean Sorin Supuran are şi el atuurile sale.

De partea lui Robu s-au poziţionat câteva nume mai cunoscute, printre care Viorel Coifan, fost preşedinte al C.J. şi senator, Alin Nica, primarul care a candidat la Eurovision, Cornel Petroman, fost inspector şcolar general adjunct etc.

Nicolae Robu a susţinut votul pe liste şi moţiunea lui Crin la recent încheiatul congres naţional.

Totuşi, tabăra lui Sorin Supuran pare mult mai puternică şi mai bine organizată. Ei reproşează tocmai o anumită lipsă de eficienţă şi adaptabilitate a filialei. Rezultatele bune sunt atribuite, mai degrabă alianţei cu PNŢcd, decât capacităţilor organizatorice ale domnului Robu.

Europarlamentarul Cristian Buşoi, care a condus filiala înaintea lui Robu, şi deputatul Horia Cristian îl susţin pe Supuran. Înaintea ultimului congres naţional, ei s-au pronunţat în favoarea votului uninominal. Tot de partea lui Supuran se poziţionează şi Liviu Borha, un alt fost preşedinte al filialei judeţene, în prezent vicepreşedinte al C.J.

Între cele două tabere există o fractură ideologică şi în ceea ce priveşte identificarea „adversarului” ideologic. Astfel, tabăra lui Robu este favorabilă colaborării cu PNŢcd, Forumul German şi PSD, în timp ce oamenii lui Supuran se poziţionează ferm împotriva PSD.

La funcţia de preşedinte al liberalilor timişeni mai candidează alţi doi membri, dar aceştia sunt puţin cunoscuţi şi consideraţi lipsiţi de orice şansă.

Din punctul meu de vedere, Nicolae Robu este opţiunea logică şi benefică pentru PNL Timiş. Cu senatorul în fruntea filialei, colaborarea cu PNŢcd, în cadrul Alianţei pentru Timiş, şi cu PSD, vor permite menţinerea majorităţii în CJ şi vor crea premizele pentru cucerirea primăriei Timişoara şi a CJ în 2012. De altfel, Nicolae Robu este văzut de mulţi ca viitorul primar al oraşului de pe Bega, în cazul în care se va lua decizia ca actualul primar, ţărănistul Gheorghe Ciuhandu, aflat deja la al patrulea mandat, se nu mai candideze.

Nu trebuie, însă, uitat, ce în spatele lui Supuran există interese foarte puternice, şi nu numai de natură politică sau ideologică. În plus, Timişul este un judeţ mai „deosebit”, mai radical „anticomunist” decât orice alt judeţ. Şi, deşi PSD este partidul care, dacă nu s-a„modernizat”, atunci, cu siguranţă, s-a întinerit cel mai mult în ultimul timp (liderul naţional Victor Ponta are 37 de ani, iar liderul judeţean Sorin Grindeanu, 36), mai sunt mulţi care identifică acest partid cu comunismul.

Mâine vom şti rezultatele... Sper ca delegaţii să aibă înţelepciunea de a alege pe cel mai bun...
Să ascultăm o melodie cu primarul eurovisionist:



UPDATE: A câştigat Robu! E bine ...

Lista lui Robu: Ioan Ambruş, Dorin Birdean, Viorel Coifan, Dan Diaconu, Dumitru Dinulescu, Gina Grigorie, Camelia Gurban, Avram Stănuşoiu, Gheorghe Bologa, Adriana Corbeanu, Radu Dimeca, Petru Ehegartner, Cornel Guran, Monica Hărmănescu, Victor Hotean, Sorin Margău, Ioan Nasleu, Flavius Nicoară, Ionel Patrichi, Longin Popescu, Marian Vasile, Tiberiu Jivan, Alexandru Moisuc, Alin Nica, Adrian Păşcuţă, Cornel Petroman, Vergina Popescu, Florin Vârteiu.

Azi, în sala Filarmonicii din Timişoara, au fost prezenţi trei dintre cei mai cunoscuţi „trubaduri” liberali: Ludovic Orban, Alin Nica si proaspăt realesul Nicolae Robu. Să îi urăm succes şi să îl urmărim într-un „moment artistic” în mijlocul studenţilor:

2 comentarii:

  1. Da, o veste buna cu Robu. Despre 2 aprilie nu stiu ce sa spun, decat ce am scris la inceput: ca vom purta violet, cat mai vizibil. De organizat, eu, ca persoana particulara, nu pot sa organizez nimic in strada. A, ca pot sa ies cu prietenii pe strada, in violet, asta e altceva. Pot sa iasa asa si altii. Sper, cat mai multi. Iti imaginezi insa ca nu pot sa chem eu in strada. Nu e legal. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. daca nu va mai candida Ciuhandu, va candida Orza. In cazul asta, Robu nu va avea sanse.

    RăspundețiȘtergere