luni, 31 ianuarie 2011

Cum „lucrează” PDL?

În cel mai abject mod cu putinţă.

Iată un exemplu. La prima vedere, o batjocură inofensivă. Dar, asta doar la o primă vedere. Fiindcă substratul e mult mai profund.

Oamenii sunt nemulţumiţi. Sunt nemulţumiţi fiindcă trăiesc din ce în ce mai prost. Fiindcă salariile şi pensile s-au redus, iar preţurile au crescut.

Oricât de tâmpit, de îndoctrinat ar fi cineva, nu poţi să-i spui că trăieşte bine, că trăieşte mai bine, fără şe rişti să ţi-o iei. Fiindcă, oricât de tâmpit ar fi cineva, tot nu poate cred că 75% e mai mult decât 100%. Aşa că PDL a cam uitat-o pe aia cu „să trăiţi bine!”.

Dar, ce importanţă are? Oamenii sunt frustraţi şi furioşi? Foarte bine, şi aceste sentimente pot fi folositoare, cu condiţia să fie îndreptate împoriva celuilalt. Care celălalt? Opoziţia, fireşte.

Cum, nu ştiţi cine a furat banii profesorilor? Crin şi Ponta, fireşte. Tot ei au furat şi banii pensionarilor, şi pe cei ai mamelor. Crin şi Ponta s-au împrumutat cu zeci de miliarde de la FMI şi i-au tocat pe laxative. Crin şi Ponta sunt nemernicii care ne-au făcut viaţa aşa cum este. Nu Boc, nu Băsescu, ci Crin şi Ponta, doar ei sunt „hoţ şi hoţie”.

Evident că nimic nu este aici real, evident că aici e vorba doar de o mare mistificare, dar ce mai contează. Specialiştii în comunicare ştiu prea bine că o imagine bună face cât o mie de cuvinte. Ca să receptezi un mesaj transmis prin intermediul cuvintelor trebuie să ştii să citeşti. Şi să ai răbdare să citeşti. Şi să înţelegi.

În cazul unei imagini, nu e aşa. Nu am cu ce îmi plăti întreţinerea, nu am ce le da copiilor de mâncare?În mod sigur, de vină sunt „hoţul şi hoţia”.

Dar, există vreo dovadă, vreun material incriminatoriu? Nu, si nici nu are cum să existe, fiindcă toată lumea ştie că, de fapt, nu Crin şi Ponta au furat salariile, pensiile, indemnizaţiile, fiindcă nu aveau cum s-o facă. Nu ei au avut puterea, nu ei au avut bugetul.

Ideea asta, de a dirija ura porvocată de frustrările generate chiar de tine, către altcineva, către opozant, către un duşman real sau imaginar, nu e nici nouă şi nici originală şi a fost folosită intensiv de către toate dictaturile, în special de comunişti şi fascişti.

Astfel, când treburile au mers prost în Germania lui Hitler, de vină au fost, întotdeauna, alţii: evreii, ţiganii, masoni etc. Cei din rândul cărora Hitler a omorât milioane.

Cand treburile au mers prost în Rusia lui Stalin, de vină au fost culacii şi duşmanii de clasă, din rândul cărora Stalin a făcut milioane de victime.

Astăzi, cel care îşi spune baricada foloseşte exact aceleaşi tehnici criminale de manipulare. Nu, nu e vorba de un copil debil, este un manipulator rafinat care ştie precis ce face şi îşi calculează orice mişcare. Scopul său este acela de a devia ura firească a oamenilor spre alţi subiecţi decât aceia care se fac vinovaţi de generarea acestei uri. Este un nemernic la fel de mare ca şi cei pe care îi slujeşte.

Dar, cum sunt cei care îi vizitează blogul şi îi apreciază (?!) „producţiile”?

6 comentarii:

  1. trebuie sa recunosti ca are si "calitati":
    "Am 1,90 înălţime, atârn la cântar peste 100 de kile iar gheata mea e numărul 46"
    Hmm... nimic, totusi, despre grad :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Dominic, n-am niciun grad, bătrâne... La 34 de ani ar fi şi greu... Iar în armată nu m-au mai primit "postfacultate" pentru că la ora aia tocmai începuse "moda pensionărilor cu ordonanţa" pentru greviştii de azi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia aia se vrea un fel de glumă. Totuşi nu ăştia sunt cei mai periculoşi pentru că propaganda lor e prea străvezie; trebuie să fi tâmpit rău să pui botul la aşa ceva. Mult mai periculoşi sunt cei care îndeamnă la apatie: "toată clasa politică e vinovată", "toţi sunt la fel", "de 20 de ani", "alegerile în România se câştigă cu pomeni electorale", "alegerile dăunează grav economiei" etc. Unele din chestiile astea au un sâmbure de adevăr: alegerile se câştigă într-adevăr cu găleţi portocalii, dar asta doar pentru că jumate din români stau acasă la alegeri dezgustaţi de "clasa politică". E un cerc vicios: oamenii inteligenţi capabili de gândire critică stau acasă fiindcă din cauză că ei nu votează clasa politică e selecţionată pe criterii de ... găleată.

    Din păcate chestia asta a prins chiar şi unde nu se aştepta nimeni. Auzi poveşti din astea şi la A3 şi RTV, prin ziare precum Cotidianul, în bloguri anti-PDL. Cei care spun treburi de genul ăla "iau de la Băsescu" fără să vrea sau să ştie. Până şi Mircea Badea o face!

    RăspundețiȘtergere
  4. Adrian, stimate domn, nu ai dreptate... iar asta din simplul motiv că judeci lucrurile superficial. Nu sunt aderent al vreunui curent politic viu exprimat astăzi pe scena politică, la fel cum nu sunt nici un susţinător al vreunei "personalităţi" actuale. Pentru mine, om cu străbunici ţărănişti şi legionari, speranţa s-a născut, atât cât puteam eu înţelege, în aprilie 90, în Piaţa Universităţii, şi a murit, indiferent de cât am putut duce, în 2000, la Cotroceni, acolo unde "Emil" ne adunase să ne explice patetic cum stă treaba cu securiştii ucigaşi de preşedinţi... Ce a urmat după, e doar o istorie tristă. Nu sunt un revoltat, ci doar un resemnat, pentru că, indiferent de prezent sau de ce "ar anunţa viitorul", privesc înapoi şi observ că nimic nu se schimbă. Îi "iubesc" la fel pe Traian şi Călin, adică deloc, şi azi ca şi acum 7 ani, când semnau certificatul de reload al noii Convenţii... Cât îl priveşte pe Crin, mi-am permis o iluzie cu acelaşi nume până la momentul pângăriri balconului din Timişoara. M-am fript? Eu cred că da...
    Prezentul mi-l asum fără implicare şi fără a le nega altora căderea de a fi peşti mari sau peşti mici, la Putere sau în Opoziţie, de pseudo-stânga ori de pseudo-dreapta, de suprafaţă sau de adâncime. Ironizez evenimentul, faptul determinat sau omul cu acelaşi drept cu care tu pledezi pentru o direcţie doctrinară, pentru un grup politic sau pentru o strategie electorală. În condiţiile astea, m-am obişnuit să fiu beştelit deopotrivă de portocalii, galbeni sau roşii, funcţie de subiectul pe care „BARICADA” îl pune pe tapet. Nu ai dreptate să îmi afirmi „nemernicia” atunci când nu îţi împărtăşesc o convingere, la fel cum nu ai dreptate nici atunci când mă aşezi în rândul unor forţe pentru care, în realitate, nu am avut niciun sentiment definit... Dacă nu mă poţi tolera, ignoră-mă... Voi face, te asigur, acelaşi lucru. Altfel, ar fi păcat să ne pierdem timpul unul cu celălalt...

    RăspundețiȘtergere
  5. @baricada: Hmm... M-as fi simtit mai linistit daca aveai grade. Asa pari doar sa vanezi o pozitie mai buna in zelist.

    RăspundețiȘtergere