miercuri, 19 ianuarie 2011

Da’ voi ce-aţi avut în vedere?

Câţiva generali NKVD-işti îi raportează lui Stalin:

- În Piaţa Roşie e un cetăţean care strigă măscări la adresa Marelui Conducător.
- Da? Atunci, aduceţi-l aici.

Zis şi făcut. Mujicul este adus în faţa lui Stalin. Acesta îl întreabă:

- Ce strigai, omule, câteva minute mai devreme, în Piaţa Roşie?
- Ce strigam? Asta strigam: „Moarte criminalului popoarelor, moarte dictatorului cu mustaţă!”
- Mda? Şi ... pe cine aveai dumneata în vedere? Cine e „criminalul popoarelor”? Cine e „dictatorul cu mustaţă”?
- Hitler, normal, cine să fie?
- Da ...

După care, întorcându-se către generali, Stalin îi întrebă:

- Dar voi pe cine aţi avut în vedere atunci când mi-aţi raportat că acest om strigă măscări la adresa Marelui Conducător?

FMI recunoaşte că banii pe care ni i-a împrumutat ne-au ajutat cam cât o frecţie la un picior de lemn. Auzi colea: „Marea dezamăgire este că economia nu şi-a revenit”. Hai, sictir, jigodie! Ca şi când FMI-ul de asta ar fi interesat! FMI este o bancă şi, ca orice bancă, este interesat să îşi plaseze banii cât mai sigur şi cu dobânzi cât mai mari. Pe FMI îl doare exact în cur de revenirea noastră economică.

Acu’, drept e că mulă ăsta de Franks putea fi mai educat, mai puţin băşcălios. A găsit un guvern de idioţi, ne-a îndatorat de ne-a luat (sau ne va lua) dracu’, să fi tăcut măcar din gură, că nu se face să mergi cu funia în casa spânzuratului. Dar, de, în contractul de împrumut nu a fost stipulat aşa ceva.

Alta-i problema, şi anume: oare Băsescu, atunci când a decis să îndatoreze România pe trei generaţii, chiar o fi avut în vedere o „revenire a economiei”? Chiar s-o fi gândit la aşa ceva? Nu, pe bune, chiar o fi crezut aşa ceva?

Păi, dacă ar fi fost măcar un caz în care o economie naţională să-şi fi „revenit” pe baza unui împrumut de la FMI, aş putea crede că da, asta ar fi avut în vedere Băsescu. Dar nu, ţările care s-au împrumutat de la FMI au avut necazuri mari, mari de tot. Argentina 2001 vă spune ceva? Tot Jefrey Franks. Dar Tunisia? Acum doi ani, era „premiantă”, nu primea nicio notă mică de la FMI. Acum?

Şi noi mai credem, oare, că de-aia s-a-mprumutat Băsescu, pentru a scoate ţara din rahatul în care o lăsase Tăriceanu? Nu, frate, ăsta s-a-mprumutat ca să se căpătuiască pe sine, ţiitoarea, pe inteligenta aia mică, EBA, partidul, şi cam atât. Iar voi, vacilor şi boilor care l-aţi votat, o să plătiţi factura toată viaţa voastră, şi copiii şi nepoţii voştri aşişderea. Asta este.

Dacă asta aţi avut în vedere...

3 comentarii:

  1. Ei, exagerezi...
    O să plătim şi noi, ăştilalţi, care nu l-am votat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce zici? N-ar fi potrivit ca Marele Navigator sa-si lase o mustata mica? Daca ma gandesc bine, suvita avea si austriacul...

    RăspundețiȘtergere